Enemmistö suomalaisista sakottaisi tupakantumppien sekä nuuska- ja nikotiinipussien maahan heittämisestä, käy ilmi Suomen ASH -järjestön teettämästä kyselystä.
Kyselyn mukaan alle 25-vuotiaista sakottamista kannatti jopa 83 prosenttia.
Useampi kuin kaksi kolmesta vastaajasta myös kertoi ympäristöön heitettyjen tupakantumppien häiritsevän. Vain viittä prosenttia vastaajista ne eivät häirinneet koskaan.
Lue myös: Taksikuski Aki kyllästyi roskaamiseen, rakensi akkuimurista tupakantumppeja ahmivan laitteen – näin se putsaa Helsingin vilkkaimman alueen
Tupakan filtterit on tehty selluloosa-asetaatista, joka on muovia. Se ei maadu, ja sen hajoaminenkin kestää vuosia.
Järjestön mukaan Suomessa ympäristöön päätyy yli 2,3 miljardia tumppia vuosittain.
– Tupakan filtterit ovat valtava muovijäteongelma, eivätkä suojele tupakoivan terveyttä, kuten yleisesti luullaan. Filttereiden nopea kieltäminen vähentäisi muovijätteen määrää merkittävästi, Suomen ASH ry:n puheenjohtaja Pekka Puska sanoo tiedotteessa.
Lue myös: Kalastaja teki ällöttävän löydön kalan vatsasta Teijossa: "Ei tee enää mieli syödä kirjolohta tämän jälkeen"
"Yritykset pitäisi saada vastuuseen"
Tumpeista liukenee vesistöihin myös haitallisia kemikaaleja, kuten arsenikkia ja lyijyä.
Järjestön mukaan noin 40 prosenttia kaikesta maailman rannoilta kerätystä roskasta liittyy jollakin tavoin tupakoimiseen.
Lue myös: Yli 750 000 tupakantumppia ja yli 2 000 muovipussillista roskaa keränneet Ilkka ja Kaija kertovat: Tällaista roskaa suomalaiset heittävät luontoon – mukana myös pullotettua virtsaa ja riutunut peuran ruho
Tupakantumpit ovatkin yksi maailman yleisimmistä roskista.
– Tupakkateollisuuden aiheuttamat ympäristövaikutukset ovat valtavat. Tupakkayritykset pitäisi saada vastuuseen niin aiheuttamistaan terveydenhuollon kuluista kuin myös ympäristöongelmista, järjestön toiminnanjohtaja Mervi Hara sanoo.
Lue myös: Suomalaiset roskaavat merenrantoja pääasiassa tupakantumpein
Kyselytutkimuksen toteutti Verian, ja vastaajia oli runsas tuhat. Tutkimuksen aineisto kerättiin internetpaneelissa helmikuussa. Tulosten virhemarginaali on koko aineiston tasolla 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.
Suomen ASH ajaa tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön lopettamista sekä päihteettömyyttä Suomessa.