Energiajuomat yhdistetty synkkiin tapauksiin – tiesitkö nämä?

Shutterstock
Julkaistu 27.09.2013 12:54(Päivitetty 27.09.2013 14:09)

Suomalaiset kuluttavat yhä enenevissä määrin energiajuomia, joita mainostetaan erityisesti nuorille ikäryhmille. Viimeisten kymmenen vuoden aikana energiajuomat on kuitenkin yhdistetty toistuvasti terveyshaittoihin ja epäilty jopa syyksi useisiin kuolemantapauksiin.

Energiajuomalla tarkoitetaan piristävinä mainostettavia kofeiinipitoisia virvoitusjuomia. Piristeitä, kuten kofeiinia, guaranaa ja tauriinia sisältävien energiajuomien turvallisuus on kyseeenalaistettu useasti viimeisten kymmenen vuoden aikana.

EU:n elintarvikealan tiedekomitea Scientific Committee on Food on kuitenkin antanut lausunnon energiajuomien ja niiden piristävien ainesosien turvallisuudesta. Komitean mukaan energiajuomien kofeiinipitoisuudet eivät ole niin korkeita, että niiden kohtuukäyttö olisi haitallista terveille aikuisille.

Ranskassa Red Bull-energiajuoma oli kielletty sen sisältämän tauriinin takia vuoteen 2008 asti. Energiajuomien usein sisältämän tauriini-nimisen aminohapon on epäilty eläinkokeiden perusteella vaikuttavan keskushermoston ja sydämen toimintaan.

Ihmisillä tehdyistä tutkimuksista saadun tiedon perusteella EFSA-komitea pitää tauriinin ja kofeiinin yhteisvaikutusta kehon neste- ja natriumhukan osalta epätodennäköisenä. Lautakunta yhtyy myös päätelmään siitä, että glukuronolaktonin yhteisvaikutus kofeiinin, tauriinin, alkoholin tai fyysisen rasituksen vaikutusten kanssa on epätodennäköistä. Suositeltavaa kuitenkin on, ettei energiajuomia käytettäisi runsaan alkoholin käytön yhteydessä eikä janojuomina.

Energiajuomia ei tulisikaan nauttia runsaita määriä, etenkään alkoholijuomien kanssa tai runsasta nestehukkaa aiheuttavien urheilusuoritusten yhteydessä. Alaikäisille, raskaana oleville tai kofeiiniherkille henkilöille energiajuomia ei suositella lainkaan.

Muun muassa tällaisiin tapauksiin energiajuomien on epäilty linkittyvän:

  • Viime vuonna Yhdysvaltain elintarvikevirasto FDA tutki tietoja, joiden mukaan Monster-energiajuoma olisi aiheuttanut viiden ihmisten kuoleman.
  • Vuonna 2012 FDA vahvisti myös, että 5-Hour Energy -shotteja epäiltiin syyksi 13 ihmisen kuolemaan ja 33 ihmisen joutumiseen sairalahoitoon.
  • Iso-Britanniassa kolmen naisen epäiltiin kuolleen vuonna 2001 energiajuoman ja alkoholin yhteisvaikutusten seurauksena.
  • Joulukuussa 2011, 14-vuotias amerikkalaistyttö joi kaksi suurta tölkillistä juomaa peräkkäisinä päivinä ja kuoli sydänongelmiin. Ruumiinavauspöytäkirjan mukaan tyttö kuoli kofeiinimyrkytyksen aiheuttamaan sydämen rytmihäiriöön, jota ilmeisesti pahensi synnynnäinen sydänvika.
  • Kanadalainen Health Canada -järjestö kertoi viime vuonna, että vuosien 2003 ja 2012 välillä vähintään kolmen ihmisen tiedetään kuolleen maassa energiajuomien takia. Vakavista haittavaikutuksista oli sen lisäksi kärsinyt 35 ihmistä.

OIKAISU perjantaina 27.9. klo 13.53:

Jutussa kerrottiin, että Tanska ja Norja olisivat kieltäneet energiajuomien myynnin, tieto perustui Antti Aron artikkeliin 2013 (Terveyskirjasto). Tieto oli virheellinen ja se on nyt poistettu. Pahoittelemme asiavirhettä. Energiajuomavalmistaja Red Bullin mukaan se ei saanut myyntilupaa useisiin vuosiin Norjassa, Ranskassa ja Tanskassa, mutta nyt juoma on kyseisissä maissa myytävänä.

Lisäksi Euroopan Unionin elintarvikeviranomainen EFSA on todennut vuoden 2009 selvityksessään, että tauriinille altistuminen ei aiheuta turvallisuusriskiä. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira kirjoittaa sivuillaan, että EFSAn 15.1.2009 antaman lausunnon mukaan glukuronilaktonin runsaasta nauttimisesta ei pitäisi olla haittaa. Uudet tutkimukset osoittavat glukuronolaktonin suurimmaksi haitattomaksi vuorokausimääräksi 1 000 mg kehon painokiloa kohden eli 60 kg:n painoisella henkilöllä 60 g. Tämän määrän glukuronolaktonia voi saada noin 25 litrasta energiajuomaa.

Lähteet:

EFSA

Terveyskirjasto.fi

THL

Evira

New York Times

United Press International

Webmd

(MTV3)

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle