Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Energiajuomilla voi olla merkittävä vaikutus terveyteen – oletko huomannut näitä oireita?

shutterstock_174149192
Kuvituskuva. Energiajuomat eivät ole varsinaisesti terveysjuomia.Shutterstock
Julkaistu 02.05.2017 20:02

MTV LIFESTYLE

Energiajuomia myydään ja juodaan maailmalaajuisesti valtavia määriä, vaikka niiden negatiivisista terveysvaikutuksista on puhuttu jo pitkään.

Maailman terveysjärjestö WHO on lausunut niiden ”muodostavan riskin kansanterveydelle” ja esimerkiksi Amerikan lastenlääkäreiden liitto on sanonut, ettei lasten pitäisi juoda energiajuomia ollenkaan.

Juomayhtiöt vakuuttavat energiajuomiensa sisältävän monia samoja aineita, joita löytyy myös tavallisesta ruuasta ja joita on tutkittu paljon. Lisäksi energiajuomia ja niiden nauttimisen vaikutuksia terveyteen on tutkittu esimerkiksi Euroopan elintarviketurvallisuusviraston EFSA:n toimesta – ja niiden myyminen on ainakin toistaiseksi sallittua.

Energiajuomissa vaikuttaa monen piristävän ainesosan yhdistelmä

Energiajuomat sisältävät yleensä ainakin suuria määriä kofeiinia, sokeria, vitamiineja ja piristeitä, kuten guaranaa, tauriinia ja l-karnitiinia.

– Kaiken kaikkiaan suurin ongelma energiajuomien kohdalla on se, että ne sisältävät vitamiineja, aminohappoja ja kasviuutteita paljon suurempina pitoisuuksina, kuin niitä esiintyy luonnollisesti ruuassa tai kasveissa. Kun aineet yhdistetään vielä kofeiiniin, niiden vaikutus saattaa tehostua entisestään, ravitsemusterapeutti Katherine Zeratsky sanoi CNN:lle.

Energiajuomia paljon tutkinut Teksasin yliopiston urheilukardiologi John Higgins on samoilla linjoilla. Hänen mielestään pitäisi tutkia lisää, miksi ja miten aineet muodostavat negatiivisia yhteisvaikutuksia.

– Energiajuomat ovat kysymysmerkki, emme tiedä niistä paljoakaan. Ihmisten pitäisi ottaa se fakta huomioon. Juomat saattavat olla mahdollisesta vaarallisia tietyille ryhmille, kuten alaikäisille, raskaana oleville, kofeiiniyliherkille ja ihmisille, jotka käyttävät tiettyjä tarkkaavaisuushäiriön hoitoon käytettäviä lääkkeitä.

Jopa sydänongelmista on raportoitu

Energiajuomien on Higginsin mukaan todettu nostavan stressitasoja ja sykettä sekä jopa tehneen verestä hieman tavallista paksumpaa. On raportoitu tapauksista, jossa suuret energiajuomamäärät ovat aiheuttaneet sydänongelmia ja jopa sydämenpysähdyksen.

Eräässä Higginsin mainitsemassa tapauksessa 28-vuotias australialaismies oli juonut kahdeksan energiajuomaa peräkkäin ja hänen sydämensä oli hetkellisesti pysähtynyt, kun valtimoiden toiminta oli häiriintynyt. Mies saatiin pelastettua, mutta hänen elimistöstään ei löytynyt muuta poikkeavaa kuin suuria kofeiini- ja tauriinimääriä.

On mahdollista, että energiajuomien sisältämien kofeiinin ja muiden aineiden yhdistelmä estää verisuonia laajentumasta kunnolla esimerkiksi liikunnan aikana.

– Suonien on laajennuttava liikunnan aikana ja sykkeen noustessa, jotta enemmän verta pääsisi virtaamaan sydämeen, Higgins sanoo.

Kofeiiniyliannostus vaikuttaa aivoihin

Kofeiinimyrkytyksen voi saada 200 milligrammasta kofeiinia. Koska energiajuomat sisältävät suuria määriä kyseistä piristävää ainetta, niitä juomalla haitallinen määrä täyttyy nopeammin kuin laimeampia tuotteita kuluttamalla.

Myrkytyksen oireisiin saattaa kuulua ahdistusta, unettomuutta, ruuansulatuskanavien ärsytystä, lihasten nykimistä ja levottomuutta.

Juomat haitallisia etenkin nuorille

Yhdysvaltojen lastenlääkärien liitto on suositellut, ettei lapsille annettaisi energiajuomia ollenkaan niiden sisältämien korkeiden kofeiinipitoisuuksien takia.

Liitto suosittelee, että teini-ikäisetkin nuoret kuluttaisivat korkeintaan 100 milligrammaa kofeiinia päivässä. Kalifornian yliopiston ravintoasiantuntija Sheri Zidenberg-Cherr kertoo, että suositusarvon ylittäneet kofeiinimäärät ovat nostaneet nuorten verenpainetta.

Nuorisoa on joutunut Amerikassa myös sadoittain sairaalaan joka vuosia energiajuomien yliannostusten takia.

– Useimmille terveille aikuisille 400 grammaa kofeiinia on vielä turvallinen määrä. Energiajuomia ei pitäisi kuitenkaan silloinkaan juoda yhtä tölkkiä enempää päivässä, Zeratsky toteaa.

Lähde: CNN

***

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Tuoreimmat aiheesta

Terveys