Markkinoille on viime vuosina tullut lukuisia erilaisia energiajuomia, joiden sisältämät kofeiinimäärät ovat huomattavasti aiemmin totuttuja suurempia.
Energiajuomatölkissä voi olla jopa noin 60 milligrammaa sadassa millilitrassa, mikä tarkoittaa noin 200 milligrammaa kofeiinia tavallisessa virvoitusjuomatölkissä. Suhteessa tujuimpia juomia edustavat erilaisina "treenishotteina" markkinoitavat pienet, noin 60 millilitran juomat, joissa on 200 milligrammaa kofeiinia. Se tarkoittaa yli 333 millilitraa kofeiinia sataa litraa kohden.
Se on verrattain paljon, sillä 1,25 desilitran kupissa suodatinkahvia on Ruokaviraston mukaan kahvin vahvuudesta riippuen noin 60–135 milligrammaa kofeiinia.
Lue myös: Susanna joi kaksi litraa energiajuomaa ja kahvit päälle – varoittaa suurkulutuksen seurauksista: "Käyttö pysähtyi kerrasta"
Millainen on energiajuoman maksimiraja?
Voisiko markkinoille sitten tuoda miten vahvan energiajuoman tahansa? Ruokaviraston mukaan absoluuttista maksimia ei ole, mutta käytännössä nyt markkinoilla kofeiinin määrä on vedetty aika lailla tappiinsa.
Kofeiinille ei ole elintarvikelainsäädännössä määritelty enimmäismäärää. Samalla laki kuitenkin velvoittaa, että kaikkien elintarvikkeiden, energiajuomat mukaan luettuna, on oltava turvallisia. Vastuu on elintarvikealalla, yhtä lailla valmistajilla ja maahantuojilla kaikissa elintarvikkeen tuotannon, jalostuksen ja jakelun vaiheissa.
– Näin ollen elintarvikealan yrityksen on varmistuttava muun muassa myös, että markkinoille saatetut energiajuomat ovat turvallisia muun muassa niiden kofeiinipitoisuuden osalta, Ruokavirastosta kerrotaan sähköpostitse.
Lue myös: Halpa vs. kallis: Makutestissä tutut energiajuomat – "Haisee jotenkin krapulalta"
Kofeiinin turvasuosistus: Maksimissaan 200 milligrammaa kerralla, 400 milligrammaa päivässä
Mikä sitten on turvallinen määrä kofeiinia? Ruokavirasto viittaa tässä auktoriteettina Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen EFSA:n tieteelliseen lausuntoon kofeiinista. Sen perusteella Ruokavirasto on myös tehnyt arviot kofeiinin ja energiajuomien turvallisesta käytöstä.
Siinä muun muassa katsotaan, että aikuisille turvallisen kofeiinin saannin raja on 400 milligrammaa päivässä ja 200 milligrammaa kerralla. Se sattuu olemaan tiettävästi suurin määrä kofeiinia, mitä vahvimmissa kofeiinituotteissa on tölkeittäin kaupan.
– Mikäli elintarvikealan toimija haluaisi tuoda markkinoille energiajuoman, joka ylittäisi kofeiinipitoisuudeltaan EFSA:n määrittämät turvalliset rajat (esimerkiksi kerta-annos), tulisi yrityksen pystyä osoittamaan tuotteen turvallisuus. Käytännössä voi olla vaikeaa osoittaa turvalliseksi joku muu kuin EFSA:n laajan tieteellisen tutkimuskatsauksen perusteella osoittama määrä, Ruokavirasto sanoo.
Ruokavirastolla on tiukemmat suositukset raskaana oleville tai imettäville. Lisäksi se katsoo, että 3–18 vuotiaiden on turvallista nauttia päivässä 3 milligrammaa painokiloa kohden. Tämä tarkoittaisi esimerkiksi sitä, että 60-kiloinen nuori voisi nauttia päivässä maksimissaan yhden 180 milligrammaa sisältävän energiajuoman.
Lue myös: Tiedätkö, mikä on turvallinen määrä kofeiinia päivässä aikuiselle ja lapselle? Nämä rajat moni suomalainen ylittää
Tuttu energiajuoma kokeili vahvempaa versiota
Syksyllä vuonna 2022 Sinebrychoff toi markkinoille sesonkimauksi Battery Extend -juoman, joka sisälsi 198 milligrammaa kofeiinia, eli kaksinkertaisen määrän kofeiinia tavanomaiseen Battery-juomaan verrattuna. Yrityksestä muistutetaan, että markkinoilla on muitakin vastaavan määrän kofeiinia sisältäviä juomia.
– Extendillä haluttiin vastata syys- ja talviaikana hieman korkeamman kofeiinin kysyntään, markkinoilla on muitakin energiajuomia, joiden vakituisessa valikoimassa on vastaavia määriä kofeiinia. Battery-energiajuomia juovat etupäässä aikuiset, jotka hakevat suuremmalla kofeiinimäärällä piristystä. Nimenomaan aikuisilla on kysyntää tuplamäärälle kofeiinia, energiajuomista, vesistä ja virvoitusjuomista vastaava markkinointijohtaja Mikko Tuovio Sinebrychoffilta kertoo sähköpostitse.
Extend väistyy valikoimasta maaliskuussa julkaistujen uusien kausituotteiden tieltä. Siihen yritys ei ota kantaa, nähdäänkö enemmän kofeiinia sisältäviä tuotteita jatkossa.
– Emme voi kertoa tulevista lanseerauksista, mutta näissä kevään Battery-uutuuksissa ja valikoiman muissa energiajuomissa kofeiinia on tuo "tuttu" 32 milligrammaa 100 millilitraa kohden, hän kertoo.
Lue myös: Yritätkö päästä eroon kofeiinista? Tutkijat ottivat selvää, auttaako kofeiiniton kahvi vieroitusoireisiin
Juomayhtiö: Asiakkaat arvostavat kofeiinin määrää
Nocco-energiajuomaa tuottavan Vitamin Well AB:n viestintäpäällikkö Joel Ibson painottaa, että EFSA antaa hyvin tarkat ohjeet siitä, miten kofeiinia sisältävät tuotteet voivat sisältää tai miten niistä tulee tuotteissa kertoa. Hän kertoo, että yksittäisestä juomasta saatava kofeiinimäärä 180 milligrammaa ei ylitä EFSA:n suosituksia yksittäisestä nautintamäärästä.
– Asiakkaamme vaikuttavat arvostavan [kofeiinin määrää] myös – saamme paljon palautetta Nocco-yhteisöltä, mutta harvemmin jotain korkeampaan tai matalampaan kofeiinipitoisuuteen liittyen, hän kirjoittaa MTV Uutisille sähköpostitse.
Hän kertoo, ettei yrityksellä ole suunnitelmia lanseerata enempää kofeiinia sisältäviä tuotteita.
Lue myös: Asiantuntija kyseenalaistaa suositun treenijuoman terveysvaikutukset: "Vahinkoa voi syntyä"
Kofeiinin turvallisen saannin rajat
Turvallisen kofeiinin saannin raja kaikista lähteistä päivässä ja kerta-annoksina nautittuna on
- aikuisille 400 mg/päivä ja 200 mg/ kerta-annos
- raskaana oleville 200 mg/päivä
- imettäville 200 mg/päivä tai kerta-annos
- lapsille ja nuorille (1–18 v) alle 3 mg/painokilo
Lisäksi energiajuomia ei suositella raskaana oleville eikä alle 15-vuotiaille lapsille eikä nuorille.
Lähde: Ruokavirasto
Energiajuomilla tarkat ohjeet pakkausmerkinnöistä
Kofeiinin määrän lisäksi kofeiinia sisältävissä elintarvikkeissa on säädöksiä varoitusmerkinnöistä, joista käy ilmi muun muassa suurin vuorokautinen käyttömäärä tarkasti ilmaistuna. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi ilmaisua "korkeintaan kaksi tölkillistä päivässä".
Tämä koskee juomia, jotka on tarkoitettu nautittavaksi sellaisenaan ja jotka sisältävät mistä tahansa lähteestä olevaa kofeiinia yhteensä yli 150 milligrammaa litrassa.
Merkinnöissä on kerrottava, että tuotteessa on korkea kofeiinipitoisuus ja kerrottava kofeiinin määrä sataa millilitraa kohden. Lisäksi siinä on kerrottava, ettei tuotetta suositella lapsille, raskaana oleville tai imettäville.
Merkintävelvollisuus ei koske kahvi- ja teepohjaisia juomia tai niiden uutteista valmistettuja juomia, joiden nimessä on sana kahvi tai tee.
Lue myös: Juoko perheesi yläkoululainen energiajuomia? Suomalaistutkimus paljastaa terveyshaitat – "Huoltajan voi olla vaikeaa arvioida juomien vaikutusta"
Katso myös: Miten energiajuomien käytön yleistymiseen voitaisiin puuttua?
3:05Tutkija kertoo, miten energiajuomien käytön yleistymiseen voitaisiin puuttua.