Susanna joi kaksi litraa energiajuomaa ja kahvit päälle – varoittaa suurkulutuksen seurauksista: "Käyttö pysähtyi kerrasta"

3:26imgYritätkö syödä terveellisesti? Videolla näytetään, kuinka paljon suositut välipalat sisältävät piilosokeria.
Julkaistu 15.08.2021 08:06

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Vasta pelottavat oireet saivat kofeiiniin koukkuun jääneen Susannan luopumaan energiajuomista. Nyt hän kehottaa muita lopettamaan niiden juomisen ennen kuin käy huonosti.

Kymmenen vuotta sitten Susanna Peltoniemi kokeili ensimmäisen kerran energiajuomaa. Fibromyalgiaan käytetty lääke aiheutti öisin unettomuutta, eikä kolmen lapsen äiti jaksanut pyörittää arkea kahvin voimin.

Tuolloin vuonna 2011 kaupoissa oli myytävänä tunnetun energiajuomabrändin sokeritonta tuotetta, jossa oli sekä urheilu- että energiajuoman vaikutuksia. Juoma maistui Susannalle ja piti hereillä. Annosmäärät kasvoivat nopeasti, vain muutamassa viikossa.

Susanna joi vähintään yksi tai kaksi puolen litran energiajuomapulloa päivässä. Välillä juomaa kului vuorokauden aikana jopa neljä pullollista eli yhteensä kaksi litraa.

– Jotenkin tuli koko kroppa riippuvaiseksi energiajuomasta ja sitä oli pakko saada koko ajan lisää, nykyisin 38-vuotias Susanna muistelee.

Lue myös: Tästä syystä rakastamme olutta ja kahvia – eikä asialla ole mitään tekemistä maun kanssa

Kofeiini aiheuttaa riippuvuutta

Kofeiini aiheuttaa elimistössä riippuvuutta, minkä vuoksi käytön lopettamisesta seuraa vieroitusoireita: päänsärkyä, ärtyisyyttä, voimattomuutta ja väsymystä. Kofeiini voi myös aiheuttaa unihäiriöitä.

Susanna ei pystynyt lopettamaan energiajuomien käyttöä, vaikka unettomuutta aiheuttanut lääkitys lopetettiin.

Jos energiajuomaa ei saanut, seurasi ärtymystä, pääsärkyä ja pahoinvointia. Tarve energiajuomalle oli niin kova, että mikäli sitä ei kyläkaupasta saanut, Pudasjärven Syötteellä asuva Susanna ajoi 35 kilometrin päähän isompaan kauppaan juomaa hakemaan.

susanna peltoniemiSusanna ei ole koskenut energiajuomiin moneen vuoteen. Kuva Susannan kotialbumista.Susanna Peltoniemi

Energiajuomien suurkulutus oli iso rahareikä. Mikäli tilillä ei ollut varaa pulloon, Susanna lainasi rahat jostain muualta sen saadakseen.

Perhe ja ystävät huolestuivat jatkuvasta energiajuomien lipittämisestä, mikä lähinnä ärsytti Susannaa. Hän ymmärsi riippuvuutensa haitallisuuden vasta, kun pelottavat oireet löivät vasten kasvoja.

– Käyttö pysähtyi kerrasta, kun oli sydän räjähtää.

Lue myös:  Energiajuomien suurkulutuksella järkyttävät seuraukset 21-vuotiaalle – "Aivan liian helposti nuorten saatavilla"

Kofeiinin yliannostus johti pelottaviin oireisiin

Sitä iltaa edeltävänä päivänä Susanna oli juonut neljä puolen litran pullollista energiajuomaa ja kahvit päälle.

Ennen nukkumaanmenoa hän huomasi sydämensä tykyttävän. Huimasi ja koko keho tärisi. Olo oli kuumeinen. Susanna muistaa kärsineensä myös ihottumasta, hengenahdistuksesta ja oksentelusta. Sitten taju lähti.

Energiajuomiin lisätty kofeiini voi suurina määrinä aiheuttaa kofeiinimyrkytyksen, joskin tapaukset ovat harvinaisia. Kofeiinimyrkytyksen oireita ovat levottomuus, pahoinvointi, vapina, sydämentykytys ja hermostuneisuus. Vaikeissa tapauksissa ilmaantuu myös kouristuksia, Terveyskirjasto kertoo.

Kofeiinin sietokyky on yksilöllinen ominaisuus ja tottumiskysymys, kertoo erikoistutkija Susanna Raulio Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta. Terveyskirjaston mukaan aikuisilla myrkytysoireita voi alkaa esiintyä, kun kofeiinin päiväsaanti ylittää 600 milligrammaa. Lapsilla jo melko pieni annos kofeiinia voi aiheuttaa haittavaikutuksia.

Neljässä puolen litran pullollisessa energiajuomaa on noin 640 milligrammaa kofeiinia ja yhdessä kahvikupillisessa jopa 100 milligrammaa kofeiinia tähän päälle. Lisäksi energiajuomissa on kofeiinin vaikutuksia tehostavia tauriinia ja glukurolaktonia.

Lue myös: Uutta tietoa suomalaisnuorten energiajuomien kulutuksesta – näin moni juo viikottain

Aspartaami aiheuttaa harvoin oireita

Sokerittomissa energiajuomissa on usein myös aspartaamia, jonka Susanna epäilee osaltaan vaikuttaneen sairauskohtaukseen.

Aspartaamin hajotessa elimistössä vapautuu fenyylialaniinia. Aspartaamin korkein hyväksyttävä päiväsaanti on 40 mg painokiloa kohden päivässä. Jotta turvallisen saannin raja tulisi täyteen, pitäisi aspartaamilla makeutettua juomaa juoda vähintään neljä litraa päivässä.

Oma lukunsa ovat harvinaisesta perinnöllisestä taudista, fenyyliketonuriasta, kärsivät henkilöt, joiden elimistö ei pysty käsittelemään kyseistä aminohappoa. He eivät pysty syömään edes fenyylialaniinia sisältäviä banaaneja.

Joissain kokeissa aspartaamin on havaittu laskevan hemoglobiinitasoja, kun eläimille on syötetty hyvin suuria määriä aspartaamia kuukausien ja vuosien ajan, kertoo erikoistutkija Johanna Suomi Ruokavirastosta. Alhainen hemoglobiini voi aiheuttaa esimerkiksi voimattomuutta, sydämentykytystä, hapenpuutetta ja päänsärkyä.

Suomi kuitenkin huomauttaa, että eläinkokeiden annokset ovat olleet yli satakertaa suurempia kuin mitä ihminen saa ruoastaan eikä yksittäisen suuren kerta-annoksen tiedetä vaikuttavan hemoglobiinitasoihin.

Lue myös: Keinotekoisista makeuttajista paljastui uusi haittapuoli – myrkkyä suoliston mikrobeille

Energiajuomat jäivät kohtauksen jälkeen

shutterstock_293024186Energiajuomia ei suositella esimerkiksi lapsille, raskaana oleville tai imettäville. Kuvituskuva.Shutterstock

Onneksi kotiin hälytetyt ensihoitajat saivat Susannan kuntoon. Hän päätti toipua kohtauksesta kotona. Muutaman päivän ajan Susanna oli "tosi huonossa kunnossa".

Kohtauksesta toivuttuaan hän päätti unohtaa energiajuomat tyystin, vaikka aamulla pullo oli pitkään ensimmäisenä mielessä. Vieroitusoireet, kuten huonovointisuus, kova päänsärky ja keskittymisvaikeudet, jatkuivat noin viikon.

Susanna onnistui kuitenkin pääsemään irti energiajuomista eikä ole tuon pysäyttävän illan jälkeen koskenut niihin. Hän siirtyi kohtauksen jälkeen hiljalleen takaisin kahviin, mutta sitäkään hän ei montaa kuppia päivässä juo.

Lue myös: Näin kahvi vaikuttaa sinuun, jos olet nukkunut huonosti – parissa päivässä selkeä käänne: "Valitettavasti, ei mene pitkään..."

"Kannattaa lopettaa ennen kuin käy huonosti"

Energiajuomat ja kahvi eivät ole ainoita kofeiinin lähteitä. Myös esimerkiksi kolajuomissa, tummassa suklaassa ja teessä on kofeiinia. Ravitsemuksen kannalta kannattaakin kiinnittää huomiota kofeiinin kokonaissaantiin.

Myös aspartaamia saa muualta kuin sokerittomista juomista. Aspartaamia sisältävissä tuotteissa pitää olla merkintä "sisältää fenyylialaniinin lähteen".

Energiajuomiin tykästyneille Susannalla on selkeä viesti.

– Kannattaa lopettaa se aika nopeasti ennen kuin käy huonosti.

Etenkään lasten ja nuorten ei tulisi energiajuomia käyttää, sillä heidän elimistönsä reagoi kofeiiniin aikuisia voimakkaammin. Susanna onkin iloinen, että hänen yläkouluikäinen lapsensa on todennut energiajuoman maistuvan pahalta.

Lue myös: Onko suvussasi tätä salakavalaa tautia? Varo juomasta liikaa kahvia – kolminkertaistaa riskin

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

1:01img

Osittaislähde: Terveyskirjasto

Tuoreimmat aiheesta

Juomat