Pienessä tölkillisessä energiajuomaa on yhtä paljon kofeiinia kuin kupillisessa kahvia. Kofeiinin vaikutuksista tiedetään jo melko paljon, mutta keinotekoisessa juomassa on vielä paljon muutakin selvitettävää, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) erikoistutkija Heli Kuusipalo.
– Energiajuomissa ei ole tällä hetkellä mitään, mikä rikkoisi lakia. Nyt pitää katsoa, mitä uutta löytyy ja onko uusia perusteita lainsäädännön tarkistamiselle.
THL on aloittanut selvityksen, jossa käydään läpi uusin tieteellinen näyttö energiajuomien vaikutuksista lapsiin ja nuoriin. Selvityksen ovat käynnistäneet maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) ja perhe- ja peruspalveluministerin Annika Saarikko (kesk.).
Selvityksen pohjalta arvioidaan, pitäisikö lainsäädäntöä muuttaa ja voisiko energiajuomat kieltää lailla alle 15-vuotiailta.
Panimo näkee ongelmia
Valmistajapuolta edustava Sinebrychoff näkee asiassa kuitenkin hankaluuksia. Yritys valmistaa energiajuoma Batterya.
Miten esimerkiksi määritellään energiajuoma, pohtii viestintäpäällikkö Timo Mikkola. Markkinoilla on monenlaisia kofeiinipitoisia juomia.
– Koskisiko tämä kaikkia juomia, joissa on tietty kofeiiniraja? Ja ruvettaisiinko kahviloissa kysymään teini-ikäisiltä papereita, kun he tulevat kahville?
"Noudatamme elintarvikelainsäädäntöä"
Energiajuomapakkauksissa on oltava kofeiinin takia varoitusmerkintä. Lisäksi THL suosittelee jo nyt, että vähittäiskaupat myisivät energiajuomia vain yli 15-vuotiaille.
Suositukset ovat kuitenkin vain suosituksia. Kauppaketjut eivät ole asettaneet energiajuomille ikärajoja, koska laki ei niitä siihen velvoita.
– Me noudatamme elintarvikelainsäädäntöä ja Eviran ohjeita. Esimerkiksi tupakka- ja alkoholilainsäädännössä on selkeät ikärajat, ja niitä me valvomme. Emme ole alkaneet itse omia ikärajoja asettamaan (energiajuomille), koska sille ei ole ollut lainsäädäntöpohjaa, sanoo S-ryhmän vähittäiskaupan suunnittelujohtaja Mika Lyytikäinen.
Samoilla linjoilla on Keskon päivittäistavarakaupan toimialajohtaja Ari Akseli. Osa K-ryhmän kaupoista on itsenäisesti päättänyt tehdä energiajuomien osalta ikärajavalvontaa, mutta kaikille kaupoille yhteistä ikärajaa ei ole asetettu.
– Kauppojen tilanteet ja alueet ovat kovin erilaisia. Olemme lähteneet siitä, että kun lainsäädännössä ei ole velvoitteita, ei haluta pakolla ohjeistaa, kun tilanne vaihtelee alueittain niin paljon, Akseli sanoo.
Molemmille kauppaketjuille THL:n selvitys on odotettu uutinen, ja ne kannattavat lainsäädäntöön pohjautuvaa ikärajaa.
THL:n katsauksen on määrä valmistua lokakuun loppuun mennessä. Vaikka lakia päädyttäisiin muokkaamaan selvityksen pohjalta, uutta lakia ei ehdittäisi saattaa voimaan enää tällä hallituskaudella.