Pimentoon jätetty kaupunginjohtaja ihmettelee, milloin kunnat saavat itse päättää rajoituksista: "Ei tässä ole minkään valtakunnan järkeä"

"Terassilla voi olla oluella vaikka 50 henkeä, mutta jos sinne tulee lisäksi mies ja kitara, se muuttuu tapahtumaksi. Sama koskee jalkapalloa. HJK pelaa kuudelle hengelle samaan aikaan kun ulkopuolella stadionin terassi voi olla täynnä", tuskailee koronarajoituksia ihmettelevä Forssan kaupunginjohtaja MTV Uutisille.

Forssan kaupunginjohtaja Jari Kesäniemi ihmettelee poukkoilevaa päätöksentekoa, joka on jatkunut koronaepidemian alusta alkaen. Hän kaipaa vastausta myös siihen, milloin vastuuta rajoituksista siirretään aluehallintovirastoilta kunnille.

Kesäniemi eli vielä eilen siinä käsityksessä, että saisi alueelliselta koronanyrkiltä lisätietoa rajoitusten vastuun siirtämisestä kunnille. Kokoontuminen toi kuitenkin pettymyksen.

– Tästä en saanut lopullista tietoa ja asia siirtyi jälleen. Tänään on käsittääkseni ylimääräinen kokous ja he infoavat jotakin sen jälkeen.

– Kuntayhteistyöstä ei puhuttu eilen sen enempää. Totta kai me toivomme, että tässä olisi enemmän alueellisia mahdollisuuksia, sillä maakunnat ovat hirveän isoja.

Julkisoikeuden apulaisprofessori Pauli Rautiainen kuvaili päätöksenteon absurdiutta jo viime vuonna. "Suosituksia valkopestään velvoituksiksi". Katso video!

1298899 LIVE Kokoontumisohjeet kiristyvät – syyskuussa yli 50 hengen tilaisuuksissa pitää olla turvavälit

"Meille on kerrottu että tämä olisi jatkumo"

Kesäniemi kertoo, että kuntakohtaisen päättämisen mahdollisuutta on tuotu esiin kevään aikana. Hän sanoo, ettei tarkalleen muista miltä taholta esitys on tullut, sillä kokoontumisia on useita kertoja viikossa eri viranomaisten kanssa.

– Siitä on näissä kokouksissa ollut puhetta. Kokouksia on ollut todella paljon. Tällaista mahdollisuutta on väläytelty ja meille on kerrottu, että se olisi tämän jatkumo. Emmehän me näin voida iänkaiken jatkaa, että koko maassa on samat säännöt.

"Tilanteet vaihtelevat ympäri maata"

Kesäniemi korostaa yhä sitä, että tilanteissa on myös kuntakohtaisia eroja – ei ainoastaan sairaanhoitopiirikohtaisia. 

Pelkästään Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri on laaja alue puhumattakaan Etelä-Suomen aluehallintoviraston alueesta, johon Forssa kuuluu.

– Suomi on iso maa. Tilanteet vaihtelevat ympäri maata todella paljon. Ei ole mitään järkeä, että mennään yhdellä systeemillä, jos nyt ihan maalaisjärjellä ajattelee.

Eilisessä haastattelussa MTV Uutisille Kesäniemi huomautti, että Varsinais-Suomen pienimmän kunnan Kustavin alueella on samat rajoitukset kuin Turun keskustassa.

– Ei tässä ole minkään valtakunnan järkeä, Kesäniemi manaa.

"Asioiden pallottelu viranomaisten välillä on silmiinpistävää"

MTV Uutisten haastattelema forssalainen ravintoloitsija antoi kritiikkiä Suomen hallitukselle epidemian hoidosta.

Myös Forssan kaupunginjohtaja ihmettelee poukkoilevaa päätöksentekoa: hallitus ryhtyi viime vuonna siirtämään vastuuta aluehallintovirastoille, jotka puolestaan kertovat toimivansa esimerkiksi STM:n ohjeistuksen ja hallituksen hybridistrategian alla. 

Aluehallintovirastojen sivuilla huomautetaan myös, että ravintoloiden rajoituksista vastaa Valtioneuvosto.

– Asioiden pallottelu eri viranomaisten välillä on ollut silmiinpistävää. Johtuuko se siitä, että meidän lainsäädännössämme oltiin varauduttu lähinnä sodankaltaiseen kriisiin? Kesäniemi ihmettelee.

Hän mainitsee esimerkiksi myös viimeaikaiset keskustelut kulttuurista ja urheilusta.

– Terassilla voi olla oluella vaikka 50 henkeä, mutta jos sinne tulee lisäksi mies ja kitara, se muuttuu tapahtumaksi. Sama koskee jalkapalloa. HJK pelaa kuudelle hengelle samaan aikaan kun ulkopuolella stadionin terassi voi olla täynnä, Kesäniemi huomauttaa.

STM: Kunnat voivat halutessaan tiukentaa rajoituksia

MTV Uutiset kysyi Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL), onko päätäntävaltaan suunnitteilla sellaisia muutoksia, jotka siirtäisivät vastuuta kunnille. THL:n viestinnästä vastattiin, että asia kuuluu Sosiaali- ja terveysministeriöön (STM) ja aluehallintovirastoille.

STM:stä vastattiin MTV Uutisille, ettei "muutoksia paikallisten ja alueellisten viranomaisten keskinäiseen työnjakoon ole valmisteilla".

Kunnat voivat tehdä omilla päätöksillään paikallisen aluehallintoviraston määräämiä rajoituksia tiukempia rajoituksia. Lievennyksistä ei ole puhettakaan – edes Forssan kunnassa, jossa on koko epidemian alusta lähtien todettu 109 tartuntaa.

–  Ravintoloiden osalta on tärkeä muistaa, että niitä koskevat rajoitukset asetetaan valtioneuvoston asetuksella, jossa päätöksenteko on lain nojalla alueellista. Myös aluehallintovirastojen päätöksenteossa rajoitusten asettaminen perustuu kuntarajat ylittävään tarpeeseen eli alueellisuuteen, kertoo STM:n sosiaali- ja terveydenhuollon asiakkaat ja palvelut -osaston osastopäällikkö Satu Koskela.

Ihmiset liikkuvat "laajasti ja osin ennakoimattomasti"

Koskela huomauttaa että rajoituksia asetettaessa on otettava huomioon, tartuntojen leviämisen mekanismi ja luonne. 

– Ihmisten sosiaalinen liikkuvuus on joka tapauksessa verrattain laajaa ja osin ennakoimatonta, jolloin jäljitystietojen kannalta korostuneilta paikkakunnilta tai lähteistä saatu tartunta voi levitä ja leviää mitä erilaisimmissa sosiaalisen vuorovaikutuksen tilanteissa yksittäistä tartunnan lähdettä ja paikkakuntaa laajemmin. 

– Molemmissa suhteissa rajoituksia siis arvioidaan epidemian leviämisen estämisen ja välttämättömyyden kannalta niin maakunta/sairaanhoitopiiri -tasolla kuin rajatummallakin tasolla siten kuin käytettävissä olevat tiedot mahdollistavat.

Avi: Muutoksia ei ole tulossa

Aluehallintovirastojen sisäisen viestinnän päällikkö Tanja Railo kertoo, ettei rajoituskäytäntöihin kuntien suhteen ole hänen tietojensa mukaan tulossa muutoksia.

– Tiedossamme ei ole, että nykyistä lainsäädäntöä eri viranomaisten toimivaltuuksista oltaisiin muuttamassa, Railo sanoo.

Juttua päivietty kello 15.16. Aiemmin jutussa luki, ettei aluehallintovirastoa tavoitettu kommentoimaan asiaan. Juttuun on myöhemmin lisätty viestintäpäällikkö Tanja Railon kommentti.

Lue myös:

    Uusimmat