Energiapiheys saa loppuvuonna kunnianpalautuksen, kun suomalaisia patistetaan säästöihin – syksyn ja talven kulutushuippuihin liittyy epävarmuutta

5:10img
Tällaisia vaikutuksia Venäjän energiasta luopumisesta on Suomelle – "Voi tulla rajoituksia autoiluunkin".
Julkaistu 23.05.2022 14:40
Toimittajan kuva

Ossi Rajala

ossi.rajala@mtv.fi

@OssiRajala

Suomalaisia patistellaan näillä näkymin syksyn ja talven aikana säästämään energiaa, sillä energiajärjestelmä on hieman entistä haavoittuvaisempi. Venäjältä tuotu energia pystytään näillä näkymin korvaamaan, mutta epävarmuustekijöitä ei pystytä poistamaan.

Venäläisen energian korvaamisen pitäisi sujua Suomessa kokonaisuutena hyvin. Esimerkiksi sähkö pystytään näillä näkymin korvaamaan Olkiluoto 3:n uudella reaktorilla ja tuulivoiman kasvulla.

Syksyn ja talven aikana voi kuitenkin ilmetä ongelmia, jos esimerkiksi ydinvoimatuotannossa ilmenee katkoksia tai tuonti Pohjoismaista jäisi ennakoitua pienemmäksi. Vesivoiman tuotantoon vaikuttaa tämän vuoden sateisuus. Kuiva kesä ja syksy tuntuisi sähkömarkkinoilla.

Lue myös: Tarkistitko sähkölaskusi? Sähkönsiirron hinnoissa useiden kymmenien eurojen eroja

"Huippukulutustilanteet talvella voivat olla haastavia"

Kulutushuippuihin on aina liittynyt energiamarkkinoilla epävarmuustekijöitä, mutta nyt uudenlaisessa tilanteessa huolia on aiempaa enemmän. Venäjän energiaa ei voida käyttää varasuunnitelmana.

– Huippukulutustilanteet talvella voivat olla haastavia. Kaasuun ei voi enää täysin luottaa. Erityisen huolestuttava tilanne ei ole. Suomeen on kuitenkin saatava pitkällä aikavälillä lisää tuotantoa ja investointeja on toki tulossa, kertoo Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelä.

Energiateollisuus uskoo, että suomalaisia kehotetaan loppuvuonna säästämään energiaa erilaisissa kampanjoissa. Asialla voivat olla niin viranomaiset kuin energiayhtiöt.

– Energian säästäminen kokee kunnianpalautuksen. Halvan energian aikoina tämä on voinut unohtua. Suomalaisten ei tarvitse tinkiä elintasostaan, mutta energian kulutusta voidaan neuvoa ajoittamaan, Leskelä pohtii.

Pihistelyyn voidaan ohjata esimerkiksi neuvomalla laskemaan kotien sisälämpötilaa, vähentämään mahdollisuuksien mukaan autoilua ja ajoittamaan omaa sähkön käyttöä kulutushuippujen ulkopuolelle.

Sähköautojen omistajat voivat joutua miettimään, milloin autoa ladataan.

Lue myös: Suomi varautuu polttoaineiden niukkuuteen – turvetta halutaan ylös suosta ensi talven varalle

Kaasutoimitukset sujuvat vielä

Suurimpia epävarmuuksia liittyy maakaasun saantiin. Venäläisen maakaasun toimitukset katkesivat viikonloppuna ja nyt Suomeen tuodaan kaasua Baltian maista Balticconnector-putkea pitkin.

Energiayhtiö Gasum vahvistaa MTV Uutisille, että toistaiseksi ongelmia ei ole ollut ja kaikille yhtiön asiakkaille on riittänyt kaasua.

Syksyn ja talven aikana kaasun käyttö kasvaa, joten silloin Baltian putki ei enää riitä täyttämään Suomen tarpeita. Ongelma yritetään ratkaista nesteytetyn maakaasun eli lng:n terminaalilaivalla.

– Hallitus on toiminut hyvin kelluvan terminaalin kanssa. Terminaalin aikatauluun liittyy epävarmuustekijöitä, mutta ongelmia ei pitäisi olla, kunhan kaasua on lopulta saatavilla järkevään hintaan, Leskelä pohtii.

Lue myös: Sopimus LNG-terminaalilaivan vuokraamisesta allekirjoitettu – turvaa Suomen maakaasun saantia tulevaisuudessa

Kotitalouksien kaasun saanti turvataan kaikissa olosuhteissa.

Energiayhtiöt käyttävät kaasua vähemmän, jos maakaasun hinta pysyy kalliina. Tämä voi vapauttaa kapasiteettia teollisuuden käyttöön.

Tulevaisuudessa maakaasua pystytään todennäköisesti korvaamaan nykyistä enemmän biokaasulla ja mahdollisesti myös vedyllä.

Lue myös: Vetytalouteen siirtyminen auttaisi ilmastotavoitteiden saavuttamisessa – Suomi voi hyötyä maailman vetyinnostuksesta

Tuoreimmat aiheesta

Energia