Ennakkoanalyysi Hampurin G20-huippukokouksesta: Arvaamattomia narsisteja ja kitkeriä mielenosoituksia

G20 Nurminen
Hampuri on maailman katseiden keskipiste perjantaina ja lauantaina, kirjoittaa paikan päällä tapahtumia seuraava Tapio Nurminen.
Julkaistu 06.07.2017 09:12
Toimittajan kuva

Tapio Nurminen

tapio.nurminen@mtv.fi

Liittokansleri Angela Merkel haluaisi demonstroida Hampurissa omaa ylivoimaansa kansainvälisten suhteiden ylläpitäjänä ja ongelmien ratkaisijana. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja muut arvaamattomat narsistit ovat kuitenkin varastamassa shown, kirjoittaa MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Tapio Nurminen.

Perjantaina ja lauantaina hansakaupunki Hampuri on kansainvälisen huomion keskipiste. Perinteisten talousmahtien G7-ryhmä, Kiina, Venäjä ja keskeisimmät kehittyvät teollisuusmaat kokoontuvat Elben rannan metropoliin setvimään kansainvälisen talouden ja politiikan hankauskohtia.

Liittokansleri Merkelin emännöimä kokous on nyt poikkeuksellisen merkittävä monesta eri syystä. Seuraavat asiat nousevat agendalla yli muiden.

Putinin ja Trumpin tapaaminen

G20-ryhmä perustettiin vuonna 1999, jotta perinteisten G7-talousmahtien ja kehittyvien teollisuusmaiden välille saataisiin enemmän vuoropuhelua. Ryhmän rooli korostui vuoden 2008 finanssikriisin jälkeen, kun koko globaali rahoitusjärjestelmä natisi liitoksistaan.

Tällä kertaa G20-huippukokouksessa tehdään ennen muuta päivitys suurvaltasuhteisiin, jotka ovat muuttuneet arvaamattomiksi ja jopa vaarallisiksi. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tapaavat toisensa ensimmäisen kerran Hampurissa perjantaina.

Tapaamista odotetaan jännityksellä sekä Moskovassa että Washingtonissa, mutta myös Euroopassa. Johtavissa EU- ja Nato-maissa pelätään edelleen, että Trump pyrkii solmimaan Putinin kanssa erityissuhteen ja ratkaisemaan kansainvälisiä ongelmia kahdenvälisesti ohi Euroopan. Tämä riski on tosin vähentynyt, koska herrojen oletetuista sielujen sympatioista on toistaiseksi nähty vain satunnaisia häivähdyksiä.

Saksassa USA-suhteiden konkarit muistuttavat, että Trumpin on pidettävä kieli keskellä suuta keskustellessaan ja esiintyessään Putinin kanssa. Kiinteistömiljardöörin ja hänen lähipiirinsä mahdollisten kyseenalaisten Venäjä-kytkentöjen tutkinta jatkuu Yhdysvalloissa.

EU-diplomaattien odotukset perjantain tapaamisen suhteen ovat voittopuolisesti synkkiä. Putin on arvaamaton ja Trump on vielä arvaamattomampi. Molempia kiinnostaa oman mahtiaseman vahvistaminen muista piittaamatta.

Kiinan tuleva rooli

Jos sekä Kremlin että Valkoisen talon isännät aiheuttavat kansainvälisen politiikan ammattilaisille päänvaivaa arvaamattomuudellaan, samat piirit kantavat huolta Kiinan presidentin Xi Jingpingin ylitsevuotavasta itseluottamuksesta.

Arveluttavana pidetään lähinnä sitä, että Xi Jingpingin on Trumpin ja Putinin rinnalla liiankin helppo myydä itseään sekä luotettavana että johdonmukaisena vapaakaupan, kansainvälisen yhteistyön ja myös ilmastonsuojelun puolestapuhujana.

Hampurissa mielenkiinto kohdistuu paljolti siihen, millaisen roolin Kiina ottaa Venäjän ja USA:n välissä. Putin ja Xi Jingpingin tapasivat alkuviikosta ja juuri nyt näyttää siltä, että Moskova-Peking -akseli toimii ja että USA on jäämässä alakynteen tässä kolmiodraamassa. G20-tapaamisissa kaikki voi kuitenkin kääntyä päälaelleen.

Trump vastaan Eurooppa

Liittokansleri Angela Merkel haluaisi puristaa Hampurin kokouksesta loppujulkilausuman, joka puhuu väkevästi sekä vapaakaupan että ilmastonsuojelun puolesta. Näiden tavoitteiden tiellä on Donald Trumpin kokoinen este, jonka liikkeitä on vaikea ennustaa.

G20-tapaamista valmistelleiden diplomaattien mukaan odotuksia ei vapaakaupan ja ilmastonsuojelun suhteen kannata asettaa liian korkealle. Merkel itse varoitti Die Zeit -viikkolehden haastattelussa, että merkittäviä edistysaskeleita ei tosiaankaan ole luvassa.

– Samaan aikaan, kun me yritämme etsiä mahdollisuuksia tehdä yhteistyötä, joka hyödyttää kaikkia, USA näkee globalisoitumisen prosessina, jossa on vain voittajia ja häviäjiä, Merkel muotoili.

Trumpin ja Merkelin odotetaan tapaavan kahden kesken Hampurissa ennen kuin varsinainen huippukokous alkaa. Kuluvan viikon alussa Saksan ja USA:n johtajat olivat puhelinyhteydessä. Tämän keskustelun tulokset kuulostivat varovaisen lupaavilta. Toisaalta Trumpin kauppaministeri Wilbur Ross on jo pidemmän aikaa lukenut madonlukuja EU:lle ja erityisesti Saksalle.

Kansainväliset kriisipesäkkeet

MTV Uutisten tavoittamien Berliinin hallituslähteiden mukaan Trumpin lisäksi Merkelin ”toiveagendan” ja kokoustavoitteiden pahimpia uhkaajia ovat akuutit kansainväliset kriisit, joihin etsitään ratkaisuja Hampurissa.

Yksi ajankohtaisimmista ongelmista on Pohjois-Korean ydinaseuhittelu. Moskova ja Peking ovat tuominneet ydinasekokeet, mutta toisaalta ne vaativat myös Yhdysvalloilta maltillisempaa linjaa. Kaikki tämän kytevän konfliktin avainpelurit, paitsi tietysti Pohjois-Korea itse, osallistuvat G20-kokoukseen. Siksi Koreoiden tilanne on yksi keskeisistä teemoista Hampurin messukeskuksen kabineteissa.

Myös Syyriasta keskustellaan vääjäämättä. Venäjän ja Yhdysvaltain lisäksi yksi avainpeluri on Turkki, jonka johtaja Recep Tayyip Erdogan on yhtä arvaamaton narsisti kuin Putin ja Trump.

Saksalla on omat Saksan turkkilaisiin ja Euroopan pakolaiskriisiin liittyvät ongelmansa Erdoganin kanssa. Erityisesti Saksassa, mutta myös muualla EU:ssa, odotetaan pelon sekaisin tuntein Merkelin ja Erdoganin kahdenkeskistä kohtaamista.

Turkki kietoutuu osaltaan koko Lähi-idän kriisiin, jota Syyrian ohella kärjistää terroristeja tukevan ja Iranin kanssa veljeilevän Qatarin saarto. Saartorintamaa johtavan Saudi-Arabian kuningas Salman ei tule Hampuriin, mutta Qatarin tilanteesta keskustellaan siitä huolimatta G20-pöydissä.

Hampurin mielenosoitukset

Vaikka Merkel on entisen DDR:n kasvatti, hän on syntynyt Hampurissa. Väitetään, että se oli yksi syy järjestää G20-huippukokous nimenomaan Elben rannan metropolissa.

Hampuri tunnetaan satamasta ja Reeperbahnista, mutta se on myös yksi globalisoitumista vastustavan Saksan äärivasemmiston tyyssijoista. Tästä syystä jopa monet Merkelin kristillisdemokraattiset puoluetoverit pitävät G20-huippukokouksen tuomista keskelle Hampuria uhkarohkeana vetona.

G20-huippukokouksen turvallisuutta on valvomassa lähes 20 000 poliisia. Heidän työtään ei helpota se, että itse kokouspaikka, Hampurin messukeskus, on vain kivenheiton päässä vasemmistoaktivistien asuttamista niin sanotuista Schanzen-kortteleista.

Merkel toivoo, että perjantain ja lauantain huippukokouksesta leviäisi maailmalle uutiskuvia kansainvälistä hyvinvointia edistävistä ja kriisejä ratkaisevista päättäjistä. Todennäköisesti nämä harmoniset kokouskuvat jäävät kuitenkin poliisin ja mielenosoittajien yhteenottojen varjoon. 

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat