Lahtelainen valokuvaaja Samuli Ikäheimo, 32, ikuisti viikonloppuna Suomen taivasta koristaneen meteoriparven.
Varhain lauantaiaamuna, kun suurin osa ihmisistä vielä veteli sikeitä lämpimissä sängyissään tai hoiperteli kotiin juhlimisen päätteeksi, Ikäheimo pakkasi autoonsa kamerakaluston ja hurautti reilun puolen tunnin matkan Pulkkilanharjulle katselemaan tähdenlentoja.
– Paikan päällä oli sen verran hyvät olosuhteet, että aloin viritellä kameraa ja toivoin, että jotain tarttuu ruutuun, Ikäheimo sanoo.
Ja paljon tarttuikin.
Aina kuvaaja ei ole ollut yhtä onnekas. Vaikka Pulkkilanharju on hyvä sijainti tähtien kuvaamiselle valosaasteettomuutensa ansiosta, välillä on tullut pettymyksiä.
– Sitä on tottunut siihen, että hyvin moni havainnointiyritys kaatuu, koska on pilvistä.
Ikäheimo sai tallennettuja tähdenlentoja videolle, jonka voi katsoa artikkelin yltä. Hän on julkaissut tähdenlennoista ottamiaan kuvia myös sosiaalisessa mediassa:
Lue myös: Uskomaton valoilmiö! Meteoriitti sai aikaan hämmästyttävän valoilmiön Australiassa
Yksi näyttävämmistä
Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursa ry:n toiminta- ja tiedotussuunnittelija Anne Liljeström vahvistaa, että kvadrantidien meteoriparveen kuuluvat tähdenlennot olivat tosiaan aktiivisimmillaan viime lauantaiaamuna.
– Kyseessä on joka tammikuun alussa toistuva tapahtuma, joten siinä mielessä tilanne ei ollut poikkeuksellinen, mutta tähdenlentoja näkyi kyllä merkittävästi enemmän kuin jonain satunnaisena yönä, Liljeström kertoo.
Kvadrantidien meteoriparvi on Liljeströmin mukaan yksi vuoden kolmesta näyttävimmästä meteoriparvesta. Muita ovat elokuussa näkyvät perseidit ja joulukuussa näkyvät geminidit.
Tähtitaivasta 78 vuotta kuvannut Ikäheimo on Ursan tavoin hyvin perillä tähdenlentoparvista ja on kuvannut niin perseidejä kuin geminidejäkin.
– Ehkä viitisen kertaa vuodessa kuvaan tähdenlentoparvia, joita tavallinen ihminen pystyy havainnoimaan.