Ensimmäisen todellisen 5G-verkon odotetaan avautuvan käyttöön jo tänä vuonna. Verkko on avautumassa Etelä-Koreassa, joka valmistautuu helmikuun 2018 talviolympialaisiin Pyeongchangissa.
SDxCentralin haastatteleman Nokian Pohjois-Amerikan teknologiajohtajan Michael Murphyn mukaan verkon on oltava toiminnassa jo syyskuun tietämillä, sillä sitä pitää testata ja koekäyttää ennen esiintymistä koko maailmalle olympialaisten yhteydessä. Tähän asti 5G-verkkoja on luotu vasta lähinnä testilaboratorioissa.
Suomessa Nokia kertoi yhdessä Soneran kanssa Slushin yhteydessä tuovansa 5G-verkon kaupalliseen käyttöön Helsingissä jo ensi vuonna 2018.
5G on tuomassa satakertaiset nopeudet nykyisiin 4G-verkkoihin nähden, vie latenssin eli viiveen jopa alle 1 millisekuntiin ja mahdollistaa merkittävästi suuremman määrän laitteita verkossa. Laajemmin 5G:tä odotetaan kaupalliseen käyttöön kuitenkin vasta 2020, ja laajempi yleistyminen on edessä vasta 2020-luvulla. Aluksi verkkoon ei myöskään ole tiedossa paljoa päätelaitteita. 5G:n standardisoinnin odotetaan olevan vielä kesken 2018.
Toistaiseksi 5G:tä kehitetään esistandardoituna erilaisten spesifikaatioiden perusteella. Verizonilla Yhdysvalloissa on omansa ja KT:llä omansa Etelä-Koreassa. Osaltaan näiden pohjalta tulevien vuosien aikana syntyy 3GPP-standardi. Monet jo nyt ja ennen standardin valmistumista käyttöön otettavat verkkolaitteet ovat kuitenkin sanotusti ”5G-valmiita”, eli ne voidaan ohjelmistopäivityksellä saattaa jatkossa noudattamaan standardin määrityksiä.
Verkkovalmistajat tekevät yhteistyötä eri operaattoreiden kanssa. Esimerkiksi juuri tänään Nokia kertoi sopineensa yhteistyöstä ranskalaisen Orangen kanssa.
5G-verkoissa tullaan ottamaan käyttöön myös huomattavasti nykyisiä älypuhelimia korkeampia taajuusalueita. Näitä ovat Nokian Murphyn mukaan esimerkiksi 28 ja 35 gigahertsiä. Lisäksi 5G on kuitenkin tulossa laajemmille alueille myös matalammilla 3,5 gigahertsin taajuusalueella jaettuna 4G LTE:n kanssa tai jopa 700 megahertsillä, joka tulee helmikuun alussa Suomessa mobiiliverkkojen käyttöön.
Ensimmäiset 5G-päätelaitteet tulevat olemaan Wi-Fi-reitittimen kokoisia mobiililaajakaistalaitteita eikä täysin mobiileja laitteita kuten älypuhelimia.