Ensimmäinen avustustarvikkeita kuljettava laiva lähti Kyprokselta Gazaan

1:29imgLarnakan satamasta lähteneen aluksen lastina on noin 200 tonnia humanitaarista apua.
Julkaistu 12.03.2024 11:03

MTV UUTISET – STT

Muslimien pyhä kuukausi, ramadan, ei ole tuonut toivoa nälänhädän partaalla oleville Gazan siviileille.

Ensimmäinen avustustarvikkeita kuljettava laiva on lähtenyt Kyprokselta kohti Gazaa. Larnakan satamasta lähteneen aluksen lastina on noin 200 tonnia humanitaarista apua.

Kyseessä on espanjalaisen Open Arms -kansalaisjärjestön avustuslaiva, jossa on muun muassa riisiä, jauhoja sekä liha- ja kalasäilykkeitä. Matkan Larnakan satamasta Gazaan arvioidaan kestävän noin 50 tuntia.

Pitkälti yli viisi kuukautta kestänyt sota on ajanut Gazan humanitaariseen katastrofiin. Varsinkin alueen pohjoisosan tilanne on epätoivoinen, ja ihmiset ovat joutuneet syömään muun muassa eläinten rehua ja puiden lehtiä pysyäkseen hengissä.

Lue myös: Nälkään kuolevan pojan tyhjä katse nousi kuvaamaan lasten hätää Gazassa – yli 20 lasta kuollut aliravitsemukseen kahdessa kuukaudessa

Äärijärjestö Hamasin alaisen Gazan terveysministeriön mukaan ainakin 25 ihmistä, valtaosin lapsia, on saanut surmansa aliravitsemuksen ja nestehukan vuoksi.

YK:n mukaan Gazassa on akuutti nälänhädän vaara.

– Aika loppuu. Jos Gazan pohjoisille alueille ei saada huomattavasti lisää apua, nälänhätä on varma, kiteytti YK:n alaisen Maailman ruokaohjelman WFP:n johtaja Cindy McCain.

Ramadan ei tuo toivoa

Muslimien pyhä kuukausi, ramadan, ei ole tuonut toivoa gazalaisten elämään. Khan Yunisista Rafahiin paennut Mohammad al-Masry sanoi, ettei ole pystynyt valmistamaan mitään ruokaa.

– Mitäpä kodeistaan paenneilla ihmisillä olisi? Ei ramadan ole tuonut iloa. Katsokaa ihmisiä, jotka asuvat teltoissaan kylmissään, al-Masry kiteytti.

Zaki Abu Mansouri taas kertoi syöneensä hyvin vaatimattoman aterian ramadanin aluksi. Seuraavasta ei ole tietoa.

– Jäljellä on tomaatti ja kurkku, siinä kaikki, eikä minulla ole rahaa ostaa mitään, Mansouri kiteytti.

Israel hyökkäsi Gazaan sen jälkeen kun Hamas ja muut palestiinalaiset äärijärjestöt olivat hyökänneet Israeliin tappaen Israelin mukaan 1 160 ihmistä, valtaosin siviilejä. Lisäksi äärijärjestöt sieppasivat noin 250 panttivankia, joista satakunta on Israelin mukaan edelleen Gazassa. Loput on vapautettu tai he ovat kuolleet.

Israelin iskut ovat surmanneet Gazassa lokakuun alun jälkeen yli 31 000 ihmistä, valtaosin naisia ja lapsia.

Egyptin, Qatarin ja Yhdysvaltain välityksellä käydyissä aseleponeuvotteluissa ei ole onnistuttu saamaan aikaan sopimusta, vaikka muun muassa Yhdysvaltain presidentti Joe Biden korosti, että aselepo olisi pitänyt saada voimaan ennen ramadanin alkamista.

Tuoreimmat aiheesta

Gaza