Nälänhädän partaalla oleville Gazan siviileille yritettiin toimittaa apua maasta, mereltä ja ilmasta

Näin kauhistuttava on Gazan tilanne 8:30
Gazan tilanne on kauhea. Haastateltavana Lääkärit ilman rajoja -järjestön Israelista palannut edustaja.

EU:n Borrellin mukaan nälänhätää käytetään aseena sodassa.

Gazan kaistan nälkää näkeville siviileille yritettiin keskiviikkona toimittaa lisää apua niin maitse, meritse kuin ilmasta. Tiistaina Kyprokselta matkaan lähtenyt Open Arms -avustusjärjestön alus jatkoi matkaansa kohti Gazaa, minne sen odotettiin saapuvan torstaina. Laiva lastina on 200 tonnia ruokaa ja muuta humanitaarista apua.

Puolen tusinaa arabi- ja länsimaata puolestaan on tehnyt avustuslentoja Gazaan ja pudottanut apua ilmasta varsinkin alueen pohjoisosaan, missä ruokapula on pahin. Marokko puolestaan lähetti rahtikoneellisen apua Israelin Ben Gurionin lentokentän kautta.

YK:n alainen Maailman ruokaohjelma WFP yritti saada apua perille Pohjois-Gazaan keskiviikkona maitse uutta, vaihtoehtoista reittiä myöten, kertoi Israelin armeija.

– Pohjois-Gazan ihmiset ovat nälänhädän partaalla. Meidän on saatava apua perille päivittäin. Tarvitsemme suoria sisäänmenoreittejä pohjoiseen, WFP vaati lausunnossaan.

Euroopan unionin ulkopoliittinen edustaja Josep Borrell syytti YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa tiistaina Gazan nälänhätää tahallisesti aiheutetuksi.

–  Joudumme etsimään vaihtoehtoisia tapoja tukemiseen, koska maayhteydet on keinotekoisesti suljettu. Nälänhätää käytetään aseena sodassa, Borrell jyrisi.

Aseleponeuvottelut jumissa

Äärijärjestö Hamasin alaisen Gazan terveysministeriön mukaan ainakin 88 ihmistä sai surmansa Israelin iskuissa keskiviikon vastaisena yönä. Ministeriön mukaan kymmenittäin ruumiita saattaa olla edelleen hautautuneina raunioihin.

Israelin armeija puolestaan kertoi tehostaneensa operaatioitaan Gazan eteläosassa, varsinkin Khan Yunisissa, missä se kertoi tuhonneensa Hamasin taistelijoiden tukikohdan, johon nämä olivat linnoittautuneet.

Israelin iskuissa yli viisi kuukautta kestäneessä sodassa Gazassa on terveysministeriön mukaan kuollut liki 31  300 ihmistä, valtaosin naisia ja lapsia.

Israel hyökkäsi Gazaan sen jälkeen, kun Hamas ja muut äärijärjestöt olivat hyökänneet Israeliin ja tappaneet Israelin viranomaisten mukaan 1  160 israelilaista, valtaosin siviilejä. Lisäksi järjestöt ottivat panttivangiksi noin 250 ihmistä. Israelin mukaan satakunta heistä on edelleen Gazassa. Loput ovat kuolleet, tai heidät on vapautettu.

Aseleponeuvottelut, joita on käyty Egyptissä Qatarin, Egyptin ja Yhdysvaltojen välittämänä, eivät ole johtaneet tulokseen. Qatarin ulkoministeriön edustajan Majed al-Ansarin mukaan neuvottelut eivät ole katkenneet, mutta sopu ei ole lähellä.

Lue myös:

    Uusimmat