Media: Israel surmasi Hamasin droneyksikön komentajan Gazassa

Yhdysvallat on kertonut rajoittavansa aseapua Israelille, jos Israel ei 30 päivän sisällä tehosta avustuskuljetusten pääsyä Gazaan.

Israelin armeija kertoo surmanneensa äärijärjestö Hamasin Pohjois-Gazan drooniyksikön komentajan Mahmud al-Mabhuhin Gazan kaistalle tehdyssä iskussa, sanoo israelilaislehti Jerusalem Post.

Lehden mukaan Israel sanoo surmanneensa useita muitakin terroristeja Pohjois-Gazassa Jabaliassa ja Etelä-Gazassa Rafahissa tiistaiaamusta lähtien tehdyissä iskuissa.

Qatarilaismedia al-Jazeera kertoi tiistaina, että ainakin 55 ihmistä oli kuollut Israelin asevoimien iskuissa Gazan kaistalla noin vuorokauden sisällä. Uutiskanava pohjaa tietonsa äärijärjestö Hamasin alaisen Gazan terveysministeriön tietoihin. Ainakin 12 kuollutta löytyi Israelin iskun jälkeen Jabalian pakolaisleiriltä.

Eilen tuli julki Yhdysvaltojen Israelille osoittama kirje, jonka mukaan Israelin on 30 päivän sisällä tehostettava avustuskuljetusten pääsyä Gazaan tai muuten Yhdysvallat rajoittaa sotilasapuaan Israelille.

Sunnuntaina lähetetyn kirjeen ovat allekirjoittaneet Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken ja puolustusministeri Lloyd Austin.

Kirjeen olemassaolon vahvisti ulkoministeriön tiedottaja Matthew Miller tiistaina. Kirjeessä viitataan Yhdysvaltain lakiin, jossa vaaditaan, että Yhdysvaltain sotilaallisen avun saajat eivät mielivaltaisesti kiellä tai estä Yhdysvaltain humanitaarisen avun toimittamista.

YK: Satojatuhansia jumissa Pohjois-Gazassa

Israel aloitti kymmenisen päivää sitten Gazan pohjoisosiin suuren hyökkäyksen, jonka aikana se on tehnyt useamman iskun myös Jabalian pakolaisleirille. YK:n mukaan Pohjois-Gazassa on loukussa satojatuhansia ihmisiä.

Yli vuoden kestäneessä sodassa Gazan kaistalla on kuollut Gazan terveysministeriön mukaan yli 42 000 ihmistä. Humanitaarinen tilanne Gazan kaistalla on "jatkuvassa äärimmäisessä hätätilassa", kertoi YK:n alaisen Maailman ruokaohjelman (WFP) palestiinalaisalueiden maajohtaja Antoine Renard tiistaina.

– Joka päivä on kamppailua avun tarjoamiseksi, Gazassa juuri vieraillut Renard sanoi tiistaina uutistoimisto AFP:lle.

Valtavat osat tiiviisti asutusta Gazan kaistasta ovat tuhoutuneet täysin Israelin hyökkäyksessä sen jälkeen, kun Hamas liittolaisineen hyökkäsi vuosi sitten Israeliin. Tilanne on nyt erityisen paha Pohjois-Gazassa, jossa Israel parhaillaan hyökkää.

– Pohjois-Gazan ihmiset ovat täysin riippuvaisia avustuksesta. Heillä ei käytännössä ole ollenkaan tuoreita ruoka-aineksia, pelkästään UNRWA:n ja WFP:n tuomia peruselintarvikkeita, Renard sanoi, viitaten YK:n palestiinalaisalueiden pakolaisjärjestöön.

Sodan tiukimmat rajoitukset

Renardin mukaan Pohjois-Gazan asukkaat ovat toistaiseksi selvinneet hengissä ruokasäilykkeiden varassa, mikä on hänen mukaansa "kestämätön" tilanne. Eteläisessä Gazassa tuoretavaran kuten vihannesten ja hedelmien saatavuus on hänen mukaansa paremmalla tolalla, joskin lihasta, kalasta ja maitotuotteista on sielläkin pulaa.

Saatavilla olevan ruoan hinta on myös viime aikoina noussut pilviin, ja monilla gazalaisilla on varaa ainoastaan WFP:n tukemien leipomojen leipään.

– Monille Gazassa se on ainoa tuore ruokatavara, jota he saavat. Se on elämänlanka koko väestölle, Renard sanoi AFP:lle.

YK:n alaisen Unicefin tiedottaja James Elder sanoi tiistaina, että Gazaan saapuviin avustuskuljetuksiin on viime aikoina kohdistettu sodan toistaiseksi tiukimpia rajoituksia.

– Elokuussa Gazan kaistalle tuotiin pienempi määrä humanitaarista apua kuin minkään muun kuukauden aikana sodan sytyttyä (vuosi sitten), Elder sanoi.

Elderin mukaan avustusjärjestöt näkevät nyt "kaikkien aikojen pahimpia rajoituksia humanitaariselle avulle".

Miksi Israel on alkanut tulittaa rauhanturvaajia? – Tutkija arvioi Lähi-idän tilanteen kärjistyvän entisestään lähiviikkoina 8:34
Lähi-idän instituutin johtaja Susanne Dahlgren arvioi Viiden jälkeen -ohjelmassa tilanteen kehittymistä.

Lue myös:

    Uusimmat