Ensimmäinen maailmansota synnytti legendoja: Yksi on saksalaisvakoojana tuomittu kohukaunotar Mata Hari, joka teloitettiin ampumalla

Ensimmäisen maailmansodan legenda Mata Hari on inspiroinut lukuisia elokuvia, kirjoja ja artikkeleita. Mata Hari oli eksoottinen ja eroottinen hollantilaistanssija, joka tuomittiin saksalaiavakoojana.

Mata Harin elämä kertoo enemmän naisen asemasta ja selviytymiskamppailusta 1800- ja 1900-lukujen taitteessa kuin glamourista ja salaperäisestä kaksoiselämästä.

Köyhtyminen

Mata Hari syntyi Hollannissa vuonna 1876. Hänen oikea nimensä oli Margaretha Geertruida Zelle ja hän oli nelilapsisen perheen vanhin. Varakas kauppiasperhe ajautui konkurssiin isän keinottelu vuoksi.

Lapsilta jäivät koulut kesken, kun isän työttömyyskierre ja äidin sairastuminen repivät perheen erilleen.

Vanhempien liitto päättyi eroon ja äiti kuoli vain vuosi sen jälkeen. Isä hylkäsi lapset sukulaisten hoiviin.

Miesrehtori iski silmänsä kaunottareen

Margaretha oli nuorena vilkas. Niin vilkas, että sukulaiset passittivat neidon opiskelemaan lastentarhanopettajaksi toiseen kaupunkiin.

Tyttö oli myös älykäs ja menestyi opinnoissaan, kunnes kaikki romahti yli 30 vuotta vanhemman rehtorin iskettyä silmänsä 16-vuotiaaseen tummaan kaunottareen.

Edessä oli seksisuhde ja julkinen häpeä. Nuoren tytön maine oli tahrattu jo ennen aikuisuutta.

Lehti-ilmoituksella avioon

Sukulaiset lähettivät Margarethan seuraavaksi Haagiin.

Siellä hän löysi tulevan aviomiehensä lehtileikkeen perusteella. Hollantilaisupseeri Rudolf John MacLeodin oli palannut Alankomaiden Itä-Intiasta eli Indonesiasta sairauslomalle Hollantiin ja halusi naimisiin.

Pariskunta tapasi maaliskuussa 1895 Amsterdamissa ja kihlautui saman tien. Häät vietettiin heti seuraavana kesänä.

Avioliitto oli myrskyisä ja onneton. Aviomies oli yli 20 vuotta vanhempi ja petti tuoretta vaimoaan ensin Hollannissa ja myöhemmin Jaavalla.

Parille syntyi kaksi lasta, joista ensimmäinen kuoli mystiseen sairauteen.

Pariskunta ei toipunut surusta, vaan viiden Jaavalla vietetyn vuoden jälkeen he palasivat Amsterdamiin, jossa avioero laitettiin vireille.

Eksoottinen tanssija syntyy

Mata Hari kiinnostui jaavalaisesta kansantanssista matkansa aikana ja opetteli tanssien eksoottisia ja länsimaisittain eroottisia liikkeitä.

Eron jälkeen Margaretha lähti Pariisiin. Rahattomana ja ilman koulutusta hän elätti itseään välillä jopa prostituoituna.

Päädyttyään lopulta Ernst Molierin Cirque Molier -hevossirkuksen ratsastajaksi ja sitä kautta seurapiireihin ja lehtien palstoille, syntyi lopulta lumoava Mata Hari, joka oli keksinyt itselleen myös uuden historian. Sen mukaan hän oli jaavalainen ja kaatuneen sotilaan leski.

Kohukaunotar

Mata Harista tuli aikansa kohukaunotar, joka esiintyi ympäri Euroopan suurkaupunkeja. Osan elannostaan hän tienasi tanssimalla, mutta osa tuli vaurailta ja menestyneiltä miehiltä ja rakastajilta, jotka nauttivat kauniin ja eksoottisen naisen seurasta ja edistivät hänen uraansa.

Mata Harin tavaramerkkinä oli tanssin lisäksi vähäinen vaatetus ja illuusio alastomuudesta.

Mata Harin isä kirjoitti tyttärestään paljastuskirjan, jossa Mata Harin oikea tausta kerrottiin. Se ei kuitenkaan kiinnostanut ketään.

Alamäki alkaa

Kierrettyään Eurooppaa ja taottuaan huippupalkkioita Mata Harin ura lähti laskuun pian sen jälkeen, kun hän oli täyttänyt 30. Työtilaisuudet harvenivat ja rahapula oli vääjäämättä edessä. Syttyi maailmansota.

Saksalaiset värväsivät rahapulassa olevan Mata Harin vakoilemaan palkkiota vastaan, eikä Mata Harilla ollut mahdollisuutta kieltäytyä tarjouksesta.

Tanssijattaren erikoiset matkat herättivät kuitenkin pian Britannian ja Ranskan tiedustelupalvelut.

Ranskalaiset lähestyivät Mata Haria vuonna 1916 ja värväsivät hänet vakoilemaan Ranskalle. Kukaan ei varsinaisesti tiennyt, kenelle Mata Hari , joka oli saanut sakslaisilta koodinimen H21, oikeastaan lopulta vakoili.

Rahaa hänellä oli käytössään ajoittain, tosin osa siitä tuli tienattua myös prostituoituna.

Hänen rakastettunsa oli venäläinen ja myös venäläiset houkuttelivat häntä omiin riveihinsä.

Pidätys ja kahden päivän oikeudenkäynti

Ranskalaisten mukaan Mata Hari vakoili saksalaisille. Todsteina pidettiin mm. saksalaisilta napattua viestiä, jonka koodi oli kuitenkin hiema liian helppo purkaa.

Samoin Mata Harin värikästä elämää ja tuttavuuksia pidettiin jonkinlaisena todisteena. Kaikkiaan kahdeksan erilaista syytekohtaa olivat epämääräisiä, eikä niistä koskaan kerrottu tarkemmin.

Kuulusteluissa Mata Hari kertoi saksalaisten värvänneen hänet, mutta sanoi välittäneensä ainoastaan asioita, joita pystyi lukemaan päivän lehdistä. 

Ranskalaiset tuomitsivat hänet kuolemaan.

Teloitus

Mata Harin teloitus on raportoitu tarkasti. Brittitoimittaja Henry Wales kuvaa artikkelissaan, kuinka 41-vuotias Mata Hari herätetään varhain aamulla 15. lokakuuta 1917 sellissään Pariisissa. Hänen armahduspyyntönsä oli hylätty.

Korkeakorkoisiin kenkiin ja silkkiin pukeutunut Mata Hari kuljetetaan autolla Vincennesissa sijaitsevaan kasarmiin, missä teloituskomappania odottaa.

Toimittajan mukaan Mata Hari astelee kohti kuolemaansa pelottomana, eikä suostu  peittämään silmiään. Hän katsoo kohti 12 teloittajaansa, joista yhden aseessa on tappava luoti.

Merkistä komppania ampuu. Mata Hari putoaa ensin polvilleen, ja kaatuu sitten taaksepän, kasvot kohti taivasta.

Paikalla ollut upseeri ampuu häntä vielä pistoolilla ohimoon varmistaakseen kuoleman.

Toimittajan mukaan Mata Harin kasvoilla oleva tyyni ilme ei värähdäkään operaation aikana.

Lue myös:

    Uusimmat