Kilpailu rokotteen saamiseksi koronavirusta vastaan on käynnissä. Ainakin 35 eri tutkimusryhmää on aktiivisena eri puolilla maailmaa ja huhtikuussa päästään aloittamaan ensimmäisiä testejä ihmisillä. Mutta voi kestää jopa vuosia, ennen kuin saadaan täysin testattu ja hyväksytty rokote.
Kun Maailman terveysjärjestö WHO ilmoitti 9. maaliskuuta, että Kiinan Wuhanin ihmisiin kohdistuva sairaus oli kokonaan uuden viruksen aiheuttama, jo seuraavana päivänä kiinalaiset tutkijat pystyivät esittämään viruksen geeniperimän. Sen ansiosta rokotteen kehittäminen voitiin aloittaa nopeasti.
Maailmassa on ainakin 35 hanketta, jotka keskittyvät tutkimaan rokotetta koronavirusta vastaan.
– Mutta samalla pitää huomioida, että täysin valmiiseen rokotteeseen, joka on läpikäynyt kaikki testit ja saanut viranomaisten hyväksynnän, voi olla matkaa vielä useita vuosia, sanoo Ruotsin lääkealan keskusjärjestön LIF:n yhteiskuntavaikuttamisen päällikkö Jonas Vikman Expressenille.
Testaukset ihmisillä alkavat jo huhtikuussa
Pisimmällä hankkeessa on Expressenin mukaan amerikkalainen biotekniikkayritys Moderna, joka aikoo aloittaa kliiniset tutkimukset ihmisillä jo huhtikuussa. Rokotteen tarkoitus on saada ihmiskehon solut tuottamaan proteiineja, jotka estävät viruksia tai torjuvat niitä.
Syy Modernan edelläkävijyyteen johtuu Vikmanin mukaan siitä, että yhtiö on yksi niistä, jotka ovat tehneet yhteistyösopimuksen Epidemioiden torjuntaa edistävän kansainvälisen järjestön CEPI:n (Coalition for Epidemic Prepared Innovations) kanssa. Vuonna 2017 perustettu CEPI saa rahoitusta useilta eri tahoilta, kuten muun muassa Bill ja Melinda Gatesin säätiöltä.
Haaretz kirjoittaa lähteisiinsä vedoten, että israelilainen tutkimuskeskus aikoo julkistaa pian uutisen omasta rokotekehityksestään. Lääketieteellisten lähteiden mukaan tutkijat ovat tehneet merkittävän läpimurron viruksen biologisten mekanismien ja ominaisuuksien ymmärtämisessä.
Ruotsissa kehitetään yleisrokotetta koronaviruksiin
Myös Ruotsin Tukholman seudulla sijaitsevassa Karoliinisessa instituutissa on käynnistetty työ rokotteen saamiseksi. Professori Matti Sällberg ja hänen tutkimusryhmänsä aikovat aloittaa kahden rokote-ehdokkaan testaukset eläimillä maaliskuun lopussa. He toivovat löytävänsä rokotteen, joka toimii erityyppisiä koronaviruksia vastaan. Silloin seuraavan pandemian syntyessä ei tarvitsisi keksiä enää uutta rokotetta, vaan se olisi jo valmiina.
Useiden analyytikkojen mukaan valmiiden rokotteiden kehitys kestää silti 3-5 vuotta. Rokotteiden pitää läpikäydä laajat testaukset ja niiden pitää saada viranomaisten hyväksyntä. Vikman korostaa, että koska rokotteita on tarkoitus käyttää terveisiin ihmisiin, haittavaikutusten ehkäisyyn liittyy erittäin korkeita vaatimuksia. Haittavaikutuksia voidaan hyväksyä esimerkiksi lääkkeille, joita annetaan vain vaikeaan syöpään sairastuneille.