Syöpään kehitetään rokotetta pikavauhtia – yllättävän nopea kehitys koronan ansiota

Brittilehti The Guardianin haastattelemien asiantuntijoiden mukaan syöpään ja moneen muuhun sairauteen voi olla rokote jo vuosikymmenen loppuun mennessä. Nopean vauhdin mahdollistaa koronarokotteiden kehittämisestä saatu kokemus.

Miljoonia ihmishenkiä pelastava rokote voi asiantuntijoiden mukaan torjua tulevaisuudessa syövän lisäksi muun muassa sydän- ja verisuonitauteja. 

Tutkijat sanovat lehden mukaan, että uusia rokotteita voidaan kehittää nyt jopa vuodessa aiemman 15 vuoden sijaan. Tämä on koronarokotteiden nopeasta kehityksestä saadun kokemuksen ja tiedon ansiota.

"Tieto menee hukkaan, jos nyt ei toimita"

Rokotteita kehittää muun muassa yhdysvaltalainen lääketeollisuusyhtiö Moderna, joka on kehittänyt ja valmistanut koronarokotteita.

Modernan ylilääkäri ja lääketieteellinen johtaja Paul Burton sanoo The Guardianille uskovansa, että yhtiö pystyy tarjoamaan rokotteita "kaikenlaisiin sairauksiin" jo viiden vuoden kuluessa.

– Rokote tulee olemaan hyvin tehokas ja se pelastaa jopa satoja tuhansia, jollei miljoonia henkiä. Uskon, että me pystymme tarjoamaan yksilöllisiä syöpärokotteita monia eri kasvaintyyppejä vastaan ihmisille eri puolilla maailmaa, Burton kertoi lehdelle.

Burton sanoi myös, että vain yhdellä rokotteella voitaisiin hoitaa useita eri hengitystieinfektioita, kuten koronavirusta, influenssaa ja RSV:tä. MRNA-rokotteet myös auttaisivat sellaisten harvinaisten sairauksien hoidossa, joihin ei ole vielä lääkkeitä.

Lehden mukaan tutkijat kuitenkin varoittavat, että kolmen viime vuoden ajalta saatu tieto ja kokemus menevät hukkaan, jos investointeja ei jatketa korkealla tasolla.

RSV:n oireet helpottivat 

Moderna julkisti tammikuussa tulokset tutkimuksesta, jossa testattiin mRNA-rokotetta RSV:tä vastaan. Tulosten perusteella se esti 60-vuotiailla ja sitä vanhemmilla ihmisillä 83,7-prosenttisesti vähintään kaksi oiretta, kuten yskän ja kuumeen.

Näiden tietojen perusteella Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto (FDA) myönsi rokotteelle ”läpimurtoterapiamerkinnän”. Se tarkoittaa sitä, että sen viranomaisarviointia nopeutetaan.

Helmikuussa FDA myönsi hyvien tutkimustulosten perusteella saman luokituksen myös Modernan ihosyöpää vastaan kehitetylle yksilölliselle rokotteelle.

"Vuosikymmenen verran tietoa yhden vuoden aikana"

Myös yhdysvaltalainen lääkeyhtiö Pfizer on aloittanut rekrytoinnin mRNA-pohjaisen influenssarokotteen myöhäisen vaiheen kliiniseen tutkimukseen. 

Sen tavoitteena on tutkia yhteistyössä BioNTechin kanssa muitakin tartuntatauteja, kuten vyöruusua.

– Saimme vuosikymmenen verran tieteellistä tietoa vain yhden vuoden aikana, Pfizerin tiedottaja sanoi.

Nohynek: Vaaditaan vielä paljon työtä ja rahaa

Ilta-Sanomien haastattelema Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Hanna Nohynek vahvistaa, että mRNA-rokotteita kehitetään parhaillaan esimerkiksi syöpiä ja autoimmuunitauteja vastaan. 

Tulokset melanoomaa vastaan ovat olleet hänen mukaansa hyviä. Hän muistuttaa IS:lle, että rokotteiden kehittämiseen tarvitaan kuitenkin vielä paljon työtä ja rahaa.

– Korona-aika on auttanut paljon. Silloin otettiin isoja askeleita eteenpäin, mutta vielä on paljon työtä tehtävänä, Nohynek toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat