Enston Marjo Miettinen: Yritykset tarvitsevat apua paikallisessa sopimisessa

2:20img
Julkaistu 24.01.2016 19:48
Toimittajan kuva

Johanna Tuuri

johanna.tuuri@mtv.fi

Paikallinen sopiminen on arkea perheyhtiö EM Groupin suurimmassa omistuksessa, sähkötarvikkeita ja -järjestelmiä tekevässä Enstossa. Emoyhtiö EM Group Oy:n hallituksen jäsenen Marjo Miettisen mukaan työmarkkinajärjestöt voisivat auttaa yrityksiä paikallisessa sopimisessa.

Enstossa sovitaan paikallisesti esimerkiksi työaikaliukumista, työaikapankista ja tulospalkkioista.

Porvoon tehtaan pääluottamusmies Jouni Roponen kertoo, että viimeisimpänä tehtaalla on tehty ennakoiva joustosopimus, sillä sähköalalla syksy perinteisesti on kiireistä aikaa.

– Syksyllä esimerkiksi lämmittimiä menee paljon ja silloin tehdään joustotunteja. Keväällä, kun on hiljaista, niin pidetään vapaata ja ollaan kotona täydellä palkalla, Roponen kertoo.

Roposen mukaan joustosopimuksen lähtökohtana oli se, ettei työntekijöiden tarvitsisi pelätä työpaikkansa puolesta hiljaisina aikoina. 

– YT-uhka on poistunut, koska sopimuksella on ehkäisty sen tarve, Roponen kuvaa.

Omistaja, emoyhtiö EM Group Oy:n hallituksen jäsenen Marjo Miettisen mukaan sopimisen avaimia ovat luottamus ja avoin vuoropuhelu. Miettisen mukaan paikallinen sopiminen on lisännyt yrityksen kilpailukykyä ”ehdottomasti”.

– Aikaperspektiivi on koko ajan lyhyempi. Mitä joustavampaa se sopiminen paikallisesti on, sitä nopeammin me päästään uusiin tilanteisiin ja uusiin toimintoihin ja asiakas on tyytyväinen, Miettinen sanoo.

– Kaikki me ymmärrämme, että yrityksen hyvinvointi on myös työntekijän hyvinvointia.

Miettinen puhuu rakentavasta vallasta

Enstossa paikallisen sopimisen mahdollistaa teknologiateollisuuden työehtosopimus, joka on useita muita aloja sallivampi sen soveltamisen suhteen.

Miettinen näkisi paikallista sopimista myös muilla aloilla. Paikallisen sopimisen edistäminen on yksi hallituksen kärkihankkeista. Se herättää ristiriitoja. 

– Meillä on paljon yrityksiä, joissa tätä ei tehdä ollenkaan ja nämä yritykset ovat kieltämättä avun tarpeessa, että millä tavalla tämä saadaan käyntiin. Siinä järjestöt, niin ammatti- kuin työnantajajärjestöt voisivat olla suurena apuna.

Miettisen mielestä paras keino olisi saada aikaan yhteiskuntasopimus.

– Suomi on pieni maa ja me ollaan perinteisesti pystytty kiperistäkin asioista sopimaan, minusta olisi todella sääli, jos tämä jäisi nyt tekemättä, Miettinen sanoo.

Hän puhuu työmarkkinapöytiin viitaten myös vallasta, joka pitäisi ”ottaa rakentavasti haltuun ja jakaa se kaikkien osallisien kesken”.

– Vallan ja vaikutusvallan edessä pitäisi olla aika nöyriä. 

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa