Miksi moni pelkää lentämistä, muttei autolla ajamista? Riski on mahdollinen asia, joka voi tapahtua, tai yhtä hyvin olla tapahtumatta. Riskistä voi seurata myös positiivinen lopputulos.
Ei hätää. Elämä on turvallista. Riskejä ei ole olemassa.
Ainakaan vielä.
Riski on mahdollinen asia, joka voi tapahtua, tai yhtä hyvin olla tapahtumatta.
Se ei pelaa, joka pelkää.
– Suomalainen sanonta
– Riski on jonkun tapahtuman epätoivottu seuraus. Jos ajattelee mitä tahansa tapahtumaa, jokaiseen liittyy riskejä. Myös siihen, ettei tee mitään, liittyy riskejä, kertoo Heurekan Otatko riskin? -näyttelyn projektipäällikkö Heidi Rosenström.
– Kun riskejä yritetään hallita, seurauksiin pyritään varautumaan. On monia riskejä, joihin ei ole ajateltu kaikkia mahdollisia seurauksia. Ei varmasti ole olemassa elämänaluetta, johon ei liittyisi mitään riskejä.
Toivottavasti et herätessäsi kompastu matkalla keittiöön. Toivottavasti et juo hapanta maitoa. Älä sitten jää auton alle, kun lähdet ulos. Kun tulet töihin, avaat tietokoneen ja tadaa: tietoturvariski.
Arkeen liittyy riskejä. Voisiko ihminen ylipäätään elää ilman riskiä?
– Luulen, että ei. Voi tietenkin yrittää suojautua, vuorata kotinsa patjoilla ja eristäytyä, mutta siihenkin liittyy terveysriskejä: yksipuolinen liikunta, auringonvalon puute, mielen häiriöt tai jotakin muuta, Rosenström pohtii.
Yrittänyttä ei laiteta.
– Suomalainen sanonta
Miksi moni pelkää lentämistä, muttei autolla ajamista? Jos ihminen kokee olevansa tilanteen hallinnassa, hän kokee tilanteen vähemmän vaaralliseksi – siis siitä huolimatta, että autoilu on paljon vaarallisempaa kuin lentäminen.
Riski on helppo yhdistää rahastoihin tai kasinoon – siis sellaiseen paikkaan, johon mennään erikseen ottamaan tietoinen riski.
– Ehkä on niin, että riski mielletään enemmän tiettyyn tapaukseen liittyväksi. Näyttelyyn paneutuessani ahaa-elämys oli, että säännöt ja normit yhteiskunnassa ovat olemassa riskien hallinnan vuoksi.
Lööppejä lukiessaan on helppo nähdä riskejä kaikkialla. Se, miten asian esittää, vaikuttaa osaltaan riskin kokemukseen.
– Jos sanoo, että "ota rokote, joka pelastaa puolet kyläläisistä", tai "ota rokote, jonka seurauksena vain puolet jää henkiin", sitä tekee erilaisia valintoja asian suhteen, Rosenström kuvailee.
Riski voi siis tavallaan olla harhaa, sanakikkailusta syntynyt pelote.
– Otatko riskin? -näyttelyn tavoite on parempi riskienlukutaito, että oppisi erottamaan objektiivisia ja subjektiivisia riskejä toisistaan. Että pystyisi tekemän harkittuja, faktaan perustuvia päätöksiä.
Riski on myös asia, joka on uusi. Esimerkiksi nuorallakävely tai vauvan hoitaminen silmät sidottuna tuntuvat asioilta, jotka ovat vaikeita, hankalia ja riskialttiita.
Ihminen, joka ei tee virheitä, ei tavallisesti tee muutakaan.
– William Magee
Silti moni sokea on myös vanhempi – aikuinen, joka hoitaa pientä vauvaa, kylvettää tätä näkemättä mitään ja esimerkiksi päättää, ylitetäänkö katu nyt vai myöhemmin.
– Hän ei itse ajattele, että eläisi hurjan riskin kanssa, mutta ulospäin se kuulostaa siltä, Rosenström kuvaa.
Viisasta riskinottoa on osata perääntyä
Kun ihminen tekee päätöksen riskin ottamisesta, hänen aineenvaihdunnassaan tapahtuu kummia. Pupillit laajenevat, adrenaliinituotanto lisääntyy, syke kohoaa ja otsalohko aktivoituu.
Viisasta riskinottoa on osata perääntyä ajoissa. Esimerkiksi merelle ei tule lähteä, jos myrsky on juuri nousemassa. Jos ihminen kaipaa riskinoton tarjoamaa huumaa ja tunnetta "voitosta", perääntyminen voi kuitenkin olla vaikeaa.
Kaikki reagoivat melko samalla tavalla riskitilanteisiin, mutta tapa arvioida riskejä vaihtelee. Osa ihmisistä ei mene fyysisesti riskialttiiseen tilanteeseen, koska loukkaantumisen riski tuntuu liian suurelta. Mutta mikä on suuri riski? Yksi sadastatuhannesta vai yksi tuhannestaviidestäsadasta?
– Se on hyvä kysymys! Se liittyy suoraan siihen, mikä asia on, millaisesta riskistä on kyse. Jos riski on ihmisen kuolema, yksi tuhannesta viidestäsadasta on varmasti liikaa.
Se, että jotakin voisi ehkä tapahtua, ei ole syy jättää tilannetta väliin. Riskistä voi seurata myös positiivinen lopputulos.
– Jos ei uskalla, mitään ei myöskään tapahdu, Rosenström muistuttaa.
Juttua muokattu 17.10.2015 klo 8:57: muokattu Rosenströmin kommenttia siitä, voiko elämää elää ilman riskejä.