Ryhmäyllyke yllyttää meidät ottamaan riskejä. Yksin otetut riskit ovat erilaisia. – Yksin puhutaan henkilökohtaisesta uskalluksesta. Nykyään se on paljon sitä, että halutaan ylittää omia rajoja ja testata, mitä itse uskaltaa, Heurekan Otatko riskin? -näyttelyn projektipäällikkö Heidi Rosenström sanoo.
Tulette huvipuistoon ryhmässä. Haluat kokeilla vähän kaikkea. Et kenties uskalla sanoa "ei", ja yllytät vielä kaverisikin mukaan. Nyt mennään!
Ryhmäyllyke ajaa meidät ottamaan riskejä.
– En tiedä, ovatko kaikki huvipuistolaitteetkaan ihan miellyttäviä, mutta pakko on testata, miltä ne tuntuvat. Sitten on uskaltanut, Heurekan Otatko riskin? -näyttelyn projektipäällikkö Heidi Rosenström sanoo.
Riskinotto yksin on erilaista.
– Yksin puhutaan henkilökohtaisesta uskalluksesta. Nykyään se on paljon sitä, että halutaan ylittää omia rajoja ja testata, mitä itse uskaltaa. Se on elämyshakuisuutta tai sitä, että haluaa voittaa itsensä, Rosenström kertoo.
Henkilökohtaisia riskejä ovat esimerkiksi rahan sijoittaminen, yrittäjyys ja extreme-lajit. Yhteiskunnalliset riskit ovat asia erikseen. Tosin yhdenkin ihmisen päätöksellä riskinotolla voi olla suuria seurauksia muille – jos ei yhteiskunnalle, niin ainakin hänen läheisilleen.
Yhteiskunta ei voi kehittyä ottamatta riskejä
Yhteiskunta ei voi kehittyä ottamatta riskejä, mutta samalla riskeihin on valmistauduttava. Riskiin voi suhtautua useilla eri tavoilla.
Riskiä voidaan käsitellä tavalla, jota kutsutaan varovaisuusperiaatteeksi. Varovaisuusperiaatteen mukaan päätöksiä voidaan tehdä, vaikka varmaa tietoa kaikista mahdollisista seurauksista, kuten haitoista, ei ole.
Jos esimerkiksi hallitus päättää, että laskelmoitu riski kannattaa ottaa, puhutaan jäännösriskistä. Jäännösriski on yksinkertaisesti riski, jonka joku on valmis ottamaan, vaikka päätöksestä voi tulla seurauksia.
Jos riski voidaan välttää ja sen seuraukset ehkäistä, valitaan riskin ehkäisy.
– Aina ei ole hirveästi faktaa, johon nojata. Usein on paljon tahoja, jotka kyllä väittävät olevansa vahvasti faktantarjoajina. Sitten tehdään päätös ja lopputulema onkin jotakin ihan muuta. Aina ei ole niin helppoa tehdä päätöksiä, Rosenström muistuttaa.
Toimittajamme päätti riskeistä huolimatta kokeilla peliä, jossa joku pelaajista saa sähköiskun. Peli on kuulemma nuorisoryhmien suosiossa: he usuttavat toisiaan uskaltamaan. Riskit ovat tiedossa – katso videolta, miten kävi!
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Osittaiset lähteet: Terveyskirjasto.fi, Wikipedia.org