Suomalaiset ottavat riskejä ja tekevät sen harkiten. Se, mikä meille on riskialtista, ei välttämättä ole sitä teille: suomalaiselle esimerkiksi luonnonkatastrofi on melko tuntematon ja pieni riski.
Uimaan juhannuksena. Kännissä. Sittenkin liivit päällä?
Sadan tonnin asuntolaina. Sadan tonnin asuntolaina taantuma-aikana?
Millaisen riskin sinä olet valmis ottamaan?
– Suomalaiset ottavat riskejä ja tekevät sen harkiten, Heurekan Otatko riskin? -näyttelyn projektipäällikkö Heidi Rosenström sanoo
Näyttely on yhteistuotanto ranskalaisen ja portugalilaisen tiedekeskuksen kanssa. Jokaisen keskuksen kävijöiltä kysyttiin, mitä mieltä he ovat riskien ottamisesta.
– Kun suomalaisella on olo, että hänen täytyy tehdä asia ja ottaa se loikka, hän tekee sen, mutta haluaa jollain tavalla varautua ja punnita vaihtoehtoja, Rosenström jatkaa ja korostaa, ettei kyseessä ole tieteellinen tutkimus.
Ranskalaiset eivät halunneet ottaa riskejä.
– Minäkö riskejä? Ei, ei, minä olen hyvä tyttö, en ota riskejä, Rosenström kuvaa ranskalaisten reaktioita.
Portugalissa riskeille oltiin myötämielisiä, koska riskien ottamisen koettiin merkitsevän vapautta.
Riski on subjektiivinen kokemus asiasta
”Hölmöt ottavat kaikenlaisia riskejä. Siitä tietää, että he ovat hölmöjä.”
– Käsikirjoittaja Michel Audiardin kynästä
Vaikka ilman riskejä ei voi elää, harkitsematon riskinotto ei välttämättä ole hyve. Sitä voi pitää myös typeryytenä: ottaessaan riskin ihminen mahdollisesti vaarantaa sen, mitä hänellä jo on, saavuttaakseen jotakin muuta, joka saattaa olla parempaa.
Samalla riski on subjektiivinen kokemus asiasta: se, mikä minulle on riskialtista, ei välttämättä ole sitä sinulle. Suomalaiselle esimerkiksi luonnonkatastrofi on melko tuntematon ja pieni riski.
Onkin helppoa naureskella, kun Havaijille sataa kaksi senttiä lunta ja maa joutuu hätätilaan. Toisaalta: jos Suomeen iskisi tornado, hymy voisi hyytyä.
– Suomalaisista voi tuntua hassulta se, miksi joku edes haluaa asua maanjäristysalueella tai jossakin, mihin tornado iskee joka syksy. Toisaalta kyseessä on ihmisen koti, ja jos hän on aina elänyt tämän asian kanssa, hän osaa varautua. Se ei tunnu niin isolta asialta, Rosenström sanoo.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.