Enterovirukset piinaavat nyt erityisesti lapsiperheitä – infektiolääkäri korona-ajan vaikutuksesta: "Nyt kaikki virukset kiertävät entistä aktiivisemmin"

Enterovirusta on liikkeellä tänä vuonna tavallista aikaisemin, ja tautitapauksia on ollut normaalia enemmän. Turussa lapsia on joutunut sairaalahoitoon hengenahdistusoireiden takia.

Lasten infektiolääkäri Tea Nieminen (HUS) kertoo, että korona-ajalla on voinut olla vaikutusta enterovirusten voimakkaaseen leviämiseen tällä hetkellä.

– Kun korona-aikana ihmiset ovat liikkuneet vähemmän, niin nyt kaikki virukset kiertävät entistä aktiivisemmin, Nieminen kertoo.

Enteroviruksiin kuuluvan enterorokon oireita ovat tyypillisesti rakkulat tai näpyt käsissä, jaloissa ja suun alueella. Lisäksi tavallisen flunssan oireet, kuten kuume ja hengitystieoireet, kuuluvat rokon oireisiin. Harvinasemmat tautimuodot voivat aiheuttaa myös sydänlihas- tai aivokalvontulehdusta.

Enterorokko hoituu pääsääntöisesti kotona levolla ja särkylääkkeillä.

Tällä hetkellä liikkeellä on myös toinen enterovirus, D 68, joka voi aiheuttaa keuhkokuumetta tai hengenahdistusoireita.

Turussa sairaalahoitoon joutuneilla lapsipotilailla on havaittu tätä virustyyppiä.

– Nyt tämä entero D 68 on sellainen enterovirus, joka aiheuttaa hengitysteiden vaikeuksia. Astman kaltaista tilannetta, jossa uloshengitys vaikeutuu, Nieminen kertoo.

Tauti ei anna suojaa toisia enteroviruksia vastaan

Enterovirukset ovat alkaneet levitä tänä vuonna normaalia aikaisemmin, kerrotaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tiedotteessa. Myös tautitapauksia on tavallista enemmän. Saman kauden aikana saattaa kiertää jopa kymmeniä erilaisia enteroviruksia.

Niemisen mukaan uloshengitysvaikeutta hengtiystieinfektioiden yhteydessä sairastavat tyypillisesti alle kolmevuotiaat lapset. Nyt ikähaitari on paljon laajempi, ja rokkoa sairastavat myös kouluikäiset lapset ja jopa aikuiset.

Sairastettu enterovirustauti antaa suojan –ainakin joksikin aikaa– uutta tartuntaa vastaan. Liikkeellä voi olla kuitenkin useampia enteroviruksia, ja suoja ei tehoa toisia viruksia vastaan.

– Kun on sairastanut yhden, sitten voi sairastaa toisenkin. Se antaa suojan vain sitä kyseistä enterovirusta vastaan, Nieminen kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat