Koronarajoitusten löysääminen on vauhdittanut muidenkin lähikontaktissa tarttuvien tautien leviämistä. Etenkin imeväisille vaarallinen hengitystieinfektioita aiheuttava RS-virus leviää asiantuntijoiden mukaan puolentoista vuoden jälkeen voimakkaasti.
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri lasten osastoilla oli viikonloppuna hoidossa liki 25 lasta rs-viruksen vuoksi, HUSin uuden lastensairaalan lasten infektiolääkäri Tea Nieminen sanoo STT:lle.
Hänen käsityksensä mukaan Suomen muissa yliopistosairaaloissa on toistaiseksi ollut rauhallista.
– Tapauksia on pitkin Suomea, mutta erityisesti niitä on HUSin alueella. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylläpitämän tartuntatautirekisterin tilastotietokannan mukaan 246 tapausta on diagnosoitu Suomessa tässä kuussa ja niistä 140 HUSin alueella, lastentautiopin ja kokeellisen immunologian professori Mika Rämet kertoo STT:lle.
– Vuoden 2020 keväästä lähtien oli kuukausittain alle kymmenen tapausta, ja nyt sitten lokakuussa 116.
10:05Flunssaa, koronaa vai RS-virusta? Nämä pöpöt liikkuvat nyt – näin niitä voi välttää.
"Epidemia ottaa vauhtia, kun on tarpeeksi virukselle alttiita ihmisiä"
Ruotsissa epidemia lehahti jo useita viikkoja sitten, Suomeen se on vasta tuloillaan. Infektiokaudesta povataan tavallista ärhäkämpää. Ruotsissa infektiokausi alkoi tavanomaista aikaisemmin ja potilastapauksia on ollut normaalia enemmän.
– Kun tässä on ollut puolentoista vuoden tauko, todennäköisesti epidemia tulee keskimääräistä voimakkaampana, kuten Ruotsissa. Vuosittain sairastettu tauti tarjoaa jatkosuojaa, ja isompi osa lapsista on nyt sellaisia, jotka eivät ole sitä aikaisemmin sairastaneet, Rämet sanoo.
Niemisen mukaan kyse on infektiovelasta.
– Viime keväänä emme todenneet yhtään tapausta, mikä saattaa ennustaa sitä, että tuleva kausi voi olla tavanomaistakin rajumpi. Epidemia ottaa vauhtia, kun virus kohtaa riittävän määrän sille alttiita ihmisiä, joiden puolustuskyky on hiipunut, hän sanoo.
Suomessakin epidemia näyttää aikaistuneen noin kuukaudella. Nieminen arvioi, että kausi kuitenkin tulee jatkumaan vähintään tammikuulle.
4:13Näin tunnistat lapsesi oireet! HUSin lastenklinikan infektiolääkäri Harri Saxén kertoi MTV Uutisille vusi sitten siitä, millaisesta virus rsv on.
Lapset eivät kilpaile sairaalapaikoista koronapotilaiden kanssa
Husin uudessa lastensairaalassa yhden RSV:tä potevan pikkupotilaan hoito kestää noin viikon. RSV:tä hoidetaan lastensairaalassa, joten lapset eivät suoranaisesti kilpaile samoista sairaalapaikoista kuin koronaa sairastavat aikuiset.
– Nämä kaksi ryhmää hoidetaan eri paikoissa, mikä helpottaa vähän, mutta kyllähän se sairaalaa kokonaisuutena kuormittaa, että yhtä aikaa on kahdenlaisia potilaita, jotka vaativat paljon resursseja. Hoitajia ja lääkäreitä on kuitenkin rajallinen määrä, Nieminen sanoo.
Pahimmissa koronaskenaarioissa varauduttiin hoitamaan aikuisia koronapotilaita myös lastenosastolla, mutta tilanne ei onneksi äitynyt niin pahaksi. Tällä hetkellä se ei Niemisen mukaan edes olisi mahdollista, sillä potilaspaikkoja tarvitaan lapsille.
RSV-rokote on kehitteillä
Rämetin mukaan RSV on aktiivisen rokotetutkimuksen ja kehityksen kohteena – ja hyvästä syystä.
– Jos katsotaan asiaa lasten vinkkelistä, niin RSV:tä vastaan tarvittaisiin ehdottomasti rokotetta, että saadaan erityisesti imeväiset suojattua. Jos vertaa influenssaan ja koronaan niin RSV:tä ei ehkä ole niin tiedostettu merkittävänä vaikeiden hengitystieinfektioiden aiheuttajana iäkkäiden keskuudessa kuin se ansaitsisi olla, hän sanoo.
Jo nyt pystytään tarjoamaan vauvoille jonkinlaista suojaa kuukausittain annettavilla vasta-ainepistoksilla.
– Tällä hetkellä tutkitaan kehittyneempiä versioita vasta-aineista. Yksi idea on muuttaa niitä siten, että niiden puoliintumisaika saadaan hidastettua, jolloin pärjättäisiin yhdellä pistoksella sen sijaan, että tarvitaan kuukausittainen pistos läpi RSV-kauden, Rämet sanoo.
Raskaana olevia äitejä rokottomalla saadaan puolestaan vasta-aineita kulkeutumaan äidin kautta lapseen, ja sitä kautta lapselle muodostuu suojaa. Myös iäkkäille tarkoitettuja RSV-rokotteita kehitetään hyvin aktiivisesti.
Rs-virustartunta on vaarallisinta vauvoille ja vanhuksille
|