Ex-mies vainosi Tiinaa ja pommitti viesteillä kuukausikaupalla, piina jatkui heti lähestymiskiellon päätyttyä – "Uhri joutuu maksamaan satasia siitä, että pääsee häiriköstä eroon vain määräajaksi"

Saija vastaa työkseen perheväkivaltaa kokevien auttavaan puhelimeen 2:10
Saija vastaa työkseen perheväkivaltaa kokevien auttavaan puhelimeen – tällaisia puhelut ovat

Tiina* joutui entisen kumppaninsa vainoamaksi, eikä häiriköinnin aiheuttamalle pelolle tunnu löytyvän loppua. Kun mies kuukausienkaan jälkeen ymmärtänyt lopettaa, Tiina päätti viedä asian oikeuteen. Vaikka viranomaiset olivatkin lopulta Tiinan puolella, lopputulos järkytti: Muutaman kuukauden lähestymiskiellon hinnaksi tuli monta sataa euroa, jotka Tiina pulitti omasta pussistaan.

Tiinan ja hänen kumppaninsa suhde päättyi Tiinan päätöksestä eroon. Kaikki tapahtui aluksi sopuisissa merkeissä ja hyvässä hengessä – parin välillä ei ollut eron hetkellä riitaa, tulta tai tappuraa.

Kaikki muuttui hetkessä

Ero ei kuitenkaan ollut miehelle helppo. Hän soitti puheluita ja lähetti viestejä Tiinalle päivittäin. Yhteydenpito jatkui päiviä, sitten viikkoja, lopulta kuukausia.

– Koska ero meni hyvässä hengessä, vastasin alkuun helpottaakseni hänen oloaan. Kun päivät kääntyivät viikoiksi, sanoin hänelle, että hänen täytyisi siirtyä elämässään eteenpäin, Tiina muistelee painajaismaista aikaa.

Vaikka Tiina vähensi yhteydenpitoa radikaalisesti, mies ei lopettanut – päinvastoin, meno vain yltyi. Pian Tiina oli tilanteessa, jossa hän vastaanotti mieheltä useita kymmeniä viestejä päivittäin.

– Estin hänet kaikkialla, missä se vain oli mahdollista, mutta hän ei luovuttanut. Hän löysi aina väylän, jonka kautta häiritä minua.

– Hän oli minuun yhteydessä kaikin mahdollisin keinoin: sosiaalisen median, sähköpostin, puhelimen – jopa Postin kautta. Kun hän tiesi minun olevan poissa, ovelleni ilmestyi lahjoja, Tiina kertaa ex-miehensä piinaavaa käyttäytymistä. 

Vainoaminen sai terveyden reistailemaan

Pian tilanne äityi niin pahaksi, ettei Tiina halunnut viettää vapaa-aikaansa yksin tai liikkua kaupungilla ilman jonkun läheisensä turvaa. Hän pelkäsi, että mies tuppautuisi kutsumatta kylään tai etsisi hänet käsiinsä kaupungilta ja seuraisi häntä. Viimeksi mainittu ehti tapahtua useita kertoja.

– Fyysinen terveys alkoi myös reistailla sen ahdistuksen takia, Tiina kertoo haikeana.

– Harkitsin jo ensimmäisten kuukausien aikana, pitääkö tässä olla yhteydessä viranomaisiin, mutta kukaan tuskin haluaa kovin hevillä oikeudenkäyntiprosessiin, joten yritin parhaani mukaan saada hänet lopettamaan.

Lähestymiskiellon saaminen ei ole läpihuutojuttu

Lopulta Tiinan mitta täyttyi, ja hän vei asian oikeuteen. Vaikka oikeusprosessi itsessään ei ollut kovinkaan monimutkainen, ja virkamiehet olivat Tiinan puolella tilanteessa, lähestymiskiellon saaminen ei ollut läpihuutojuttu.

Vaikka Tiinalla oli selvää näyttöä siitä, että häntä on useita kuukausia häiritty mitä erilaisimmin keinoin, oikeudessa tilanne ei välttämättä olisi näyttäytynyt niin pahalta kuin se todellisuudessa oli.

– He sanoivat aluksi, että tämä on siinä rajalla, ja että on tuomarista kiinni, määrätäänkö lähestymiskieltoa vai ei, koska mies ei ollut vahingoittanut minua fyysisesti tai uhannut sillä, Tiina listaa.

Oikeus voitti, mutta se maksoi kovan hinnan

Oikeus kuitenkin katsoi, että miehen yksipuolinen viestittely ja muu vainoaminen olivat aiheuttaneet Tiinassa ahdistusta siinä määrin, että miehelle oli määrättävä muutaman kuukauden kestävä lähestymiskielto.

– Jos tämä oli suhteellisen lievästä päässä, niin vähän kyllä pelottaa, mitä kaikkea kamalaa siellä pahimmassa päässä pitää tapahtua, että saa pidemmän lähestymiskiellon, Tiina pohtii kauhistuneena.

Kiellolle tuli lopulta kallis hintalappu: Tiinan käsityksen mukaan miehen maksettavaksi ei tullut minkäänlaisia kuluja eikä hän saanut uhrina lainkaan korvauksia. Sen sijaan Tiina maksoi itse useiden satojen oikeuskulut omasta pussistaan.

– Olisin odottanut, että tekijä määrätään maksamaan oikeuskulut, mutta näin ei ilmeisesti ole. Sitten ajattelin, että ei hätää: minulla on oikeusturvavakuutus. Se ei kuitenkaan korvaa kaikkea – ei esimerkiksi oikeudenkäyntiä, joka koskee lähestymiskieltoa.

"Valitettavasti emme osaa vastata tuohon"

Tiina ei lähtenyt riitauttamaan oikeuden tekemää päätöstä, sillä hän oli huojentunut siitä, että hänelle on suotu mahdollisuus olla rauhassa.

– Se oli minulle tärkeämpää kuin raha. Olin yhteydessä vakuutusyhtiöön ja kysyin perusteluja.

Tiina halusi tietää, miksi hänen täytyi maksaa kova hinta hänen häiriköinnistään – eihän hän ollut tilannut päivittäistä vainoamista ja siitä koituvaa henkistä ja fyysistä kuormitusta.

– He eivät osanneet perustella sitä itsekään. Sain vain vakuutusyhtiöstä vastauksen: ”Valitettavasti emme osaa vastata tuohon”, Tiina sanoo pettyneenä.

Vainoaminen jatkui ja pelko jäi

Entinen kumppani noudatti saamaansa lähestymiskieltoa orjallisesti. Kun kielto päättyi, mies aloitti aiemman rumban uudelleen ja painajaismainen tilanne sai jatko-osansa, jolle ei ole toistaiseksi näkynyt loppua.

– Näiden korvausmenetelmien vuoksi en haluaisi kokea sitä vääryyttä, että joutuisin mennä oikeuteen uudelleen ja ihan omasta pussista maksamaan siitä, että mies jättää minut rauhaan.

Tiina sanoo, ettei elämä ole helpottanut – pelko vainoamisesta kalvaa usein. Kun Tiinan puhelimeen tai sähköpostiin kilahtaa viesti hänen entiseltä kumppaniltaan, reaktio on voimakas ja puistattava.

– Julkisille paikoille meneminen on todella stressaavaa. Pelkään, että törmään häneen.

Häiriköinnin ja vainoamisen jälkeen Tiinan on ollut vaikea tutustua uusiin ihmisiin, sillä usko ihmisen hyvyyteen on saanut tuntuvan kolauksen, jonka paikkaaminen vie aikaa.

– Jos joku minusta kiinnostunut ihminen ottaa minuun yhteyttä, minulla nousee niskavillat pystyyn, jos uusi tuttavuus lähettää tiuhaan viestejä. Mieleeni tulee välittömästi pahimmat mahdolliset kauhuskenaariot.

"Eihän sen niin kuuluisi mennä"

Vaikka Tiina epäröi tulla julki oman tarinansa kanssa, hän toivoo, että keskustelu veisi asioita oikeaan suuntaan. Hän toivoo, että lähestymiskiellon saaminen olisi helpompaa ja että vainoamiseen puututtaisiin vakavammin.

Tällä hetkellä Tiina harkitsee jälleen, muuttaako hän toiselle paikkakunnalle vai täytyykö hänen hankkia ex-miehelleen toinen lähestymiskielto. Tiina ei kuitenkaan ole varma, onko hänellä rahkeita kattaa kalliit oikeuskulut toistamiseen ylimääräisten työvuorojen avulla.

– Uhrina joutuu maksamaan useita satasia siitä, että pääsee häiriköstä eroon vain määräajaksi ja mahdollisesti joutuu maksamaan saman summan uudestaan. Eihän sen niin kuuluisi mennä. Surullista ajatella niitä, joilla ei kerta kaikkiaan ole varaa viedä oikeuteen tällaisia tapauksia, Tiina murehtii.

*Tiinan nimi on muutettu yksityisyyden suojaamiseksi ja turvallisuuden takaamiseksi. 

Lue myös:

    Uusimmat