Entiseltä yhdysvaltalaiskenraalilta selvä lista Ukrainalle: Näitä seitsemää asiaa vastahyökkäyksessä onnistuminen vaatii

Ukraina on saanut odotettua vastahyökkäystään varten länsimailta edistynyttä sotakalustoa yhteensä noin kahdeksan panssariprikaatin verran, joihin kuuluu noin 40 000 sotilasta. Yhdysvaltalaiskenraali kertoo, minkä kaiken pitää onnistua, jotta Ukrainan "keihäänkärki" voi yltää tavoitteeseensa.

Ukrainan vastahyökkäyksen päätavoitteen on useissa lähteissä arveltu olevan maasillan katkaiseminen Krimin niemimaalle. Tämä tarkoittaisi hyökkäystä Zaporizhzhjan ja Melitopolin alueella, jonka avulla päästäisiin Azovanmerelle saakka. Toisaalta Ukrainan arvellaan painostavan Venäjää myös muissa suunnissa, ja etsivän sen puolustuksen heikkoja kohtia.

Kenraalimajuri evp. ja kokoomuksen kansanedustaja Pekka Toveri kertoo viestintäpalvelu Twitterissä Ukrainan etenevän kolmessa suunnassa, mikä "pakottaa venäläiset sitomaan reservejään eri suuntiin jos ukrainalaiset läpäisevät ensimmäisen puolustuslinjan". 

Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen täältä

Seitsemän kohtaa, joissa onnistuttava

Eläköitynyt yhdysvaltalaiskenraali David Petraeus kertoo The Washington Postin haastattelussa suoraan seitsemän kohtaa, joiden on toteuduttava, mikäli Ukraina haluaa onnistua vastahyökkäyksessä. 

  1. Panssarien on liikuttava yhdessä jalkaväen kanssa, jotta panssarit saavat suojaa venäläisten panssarintorjunta-aseilta.
  2. Pioneerien on raivattava miinakentät ja muut esteet.
  3. Tykistön ja kranaatinheittimien on pidettävä venäläisten "päät alhaalla" hyökkäyksen aikana.
  4. Ilmatorjunnan on kuljettava panssarien mukana estääkseen Venäjän ilmavoimia tukemasta maajoukkoja.
  5. Elektronisen sodankäynnin yksiköiden pitää jumittaa Venäjän radioliikenne.
  6. Droonien on löydettävä Venäjän päämajat ja reservijoukot, jotta ne voidaan tuhota kaukoaseilla.
  7. Huollon pitää kulkea heti kärkielementtien takana tuomassa ammuksia, polttoainetta, ruokaa, vettä ja lääkintää.

Petraeuksen mukaan eri aselajien yhteishyökkäys on sodankäynnin vaativampia kokonaisuuksia, ja vertasi kaikkien näiden elementtien yhteensovittamista "hyvin johdettuun orkesteriin". 

Haastetta tuo myös se, että Ukraina ei voi hyödyntää ilmavoimiaan hyökkäyksen tukemiseen, sillä kummallakaan sodan osapuolella ei ole ilmaherruutta.

Venäjän joukkojen heikkous voi olla avain

Petraeuksen mukaan on täysin mahdollista, että Venäjän enenevissä määrin huonosti koulutetuista ja varustetuista joukoista koostuvat yksiköt osoittautuvat hauraiksi ja romahtavat laajoilla alueilla. 

Hänen mukaansa Venäjän on vaikeaa vastata Ukrainan läpimurtoihin, koska sillä ei ole riittäviä reservejä lähes tuhatkilometriselle rintamalle, ja yrittäesään tukkia yhtä aukkoa rintamassa he luovat heikkouksia muualle. 

Hän ei myöskään usko Dnepr-joen tulvimisen haittaavan vastahyökkäystä, sillä myös venäläisten asemat joen rannalla ovat huuhtoutuneet tulvan mukana. Toisekseen tulvahuipun jälkeen joenuoma on matalampi ja sitä myöten helpompi ylittää.

Vaikka Petraeus uskoo Ukrainan ottavan kovia tappioita aluksi, hän odottaa ukrainalaisten pääsevän merkittäviin läpimurtoihin ja saavuttavan paljon enemmän, kuin mitä monet asiantuntijat ennustavat.

Lue myös: 

 

Lue myös:

    Uusimmat