Maryam Fathollahi ei tiennyt juuri mitään uudesta kotimaastaan Suomesta, johon hän muutti kiintiöpakolaisena yhdeksän vuotta sitten.
Lento oli pitkä, mutta vastaanotto Helsinki-Vantaan lentoasemalla lämmin. Maryam Fathollahi, 41, saapui aviomiehensä ja kahden lapsensa kanssa kiintiöpakolaisena Suomeen talvella 2006.
Ennen lähtöä kotimaastaan Iranista Maryam ei edes tiennyt missä päin maailmaa Suomi sijaitsi. Hän muistaa etsineensä internetistä tietoa tulevasta kotimaastaan. Hän näki kuvia ihmisistä syömässä jäätelöä kesävaatteissa.
Syntynyt mielikuva ei ihan vastannut talvisen Suomen olosuhteita.
– Meitä oli lentokentällä vastassa sosiaalityöntekijä Mari Manninen, tulkki ja perheneuvoja. Lapsille oli varattu lämpimät takit. Oli kylmää, todella kylmää, Maryam muistelee.
Iranissa Maryam ja hänen miehensä olivat yliopistokoulutettuja yrittäjiä, jotka omistivat oman asunnon ja auton.
– En koskaan ajatellut, että joutuisin lähtemään synnyinmaastani. Mietin vain, että lähtemällä pelastan henkemme ja lastemme tulevaisuuden. Ajattelin, että kovalla työllä voimme rakentaa uuden elämän.
Lumi ja hiljaisuus hämmästyttivät
Suomessa perhe vietiin uuteen valmiiksi käytetyillä huonekaluilla kalustettuun kotiinsa. Kodin sisustus yllätti koko perheen.
– Kaikki oli sisustettu kauniisti, keittiön pöydällä oli hedelmiä ja lapsille leluja ja koulutarvikkeita, Maryam sanoo.
Selvisi, että Mari Manninen oli itse kerännyt huonekalut Maryamin perheen asuntoon kysymällä niitä kunnalta ja seurakunnalta. Maryam oli kuullut, että joillain pakolaisilla oli ollut saapuessaan asunnossa vain pari peittoa ja tyynyä sekä joitain keittiötarvikkeita. Sosiaalityöntekijän omistautuminen työlleen herätti kiitollisuutta.
Seuraavana aamuna, kun Fathollahit heräsivät, oli maisema peittynyt lumeen. Maryam muistaa ihmetelleensä sitä, miksi ulkona ei liikkunut ketään. Myös hiljaisuus ihmetytti.
– Pelkäsin, että olemme alueen ainoat asukkaat. Kysyin asiasta Marilta, ja hän sanoi että kyllä alueella muitakin asuu. He ovat vain töissä tai kotona.
Vuosien kuluessa Maryam perheineen on tottunut suomalaiseen kulttuuriin ja elämäntapaan. Yksi asia kuitenkin edelleen naurattaa.
– Kolme päivää ennen muuttoa saimme tietoa Suomesta Maahanmuuttoviraston pakolaisille järjestämässä koulutuksessa. Kouluttaja sanoi, että suomalaista tulee kätellä kevyesti ja junassa matkalippu tulee ostaa konduktööriltä, mutta hän ei pyydä ostamaan matkalippua itse.
Ei rajoja auki kaikille
Nykyisin Maryam työskentelee ohjaajana Suomen Pakolaisavussa. Hänen mielestään kaikille maahanmuuttajille, erityisesti pakolaisille, tulisi tarjota enemmän tietoa uudesta kotimaastaan.
– Pitäisi olla mahdollisuus opiskella kieltä ennen maahantuloa, jonka avulla arjen pienissä asioissa pärjäisi itsenäisesti.
Mayam pitääkin muuttoprosessia vieraaseen maahan hankalana pakolaisille. Epävarma tulevaisuus ja muutto vieraaseen maahan aiheuttavat henkisiä paineita.
– En edes tiennyt miten meihin suhtauduttaisiin ja mitä meistä ajateltaisiin, Maryam muistaa miettineensä.
Nykyisin Maryam on ylpeä uudesta kotimaastaan ja kiitollinen sen tarjoamista mahdollisuuksista.
– Suomi on antanut minulle mahdollisuuden opiskella, olla turvassa ja tehdä kiinnostavaa työtä taustaani ja uskontooni katsomatta.
Maryamin mielestä Suomi voisi ottaa enemmänkin maahanmuuttajia, mutta rajoja hän ei avaisi kaikille. Hänen mielestään tulisi tarkoin tutkia, ketkä tulijat ovat oikeasti hädässä ja hengenvaarassa.
Työssään Suomen Pakolaisavussa Maryam on havainnut useita kohtia, joita tulisi kehittää maahanmuuttajien hyvinvoinnin ja kehityksen parantamiseksi.
– Esimerkiksi maahanmuuttajien mielenterveyteen tulisi kiinnittää enemmän huomiota ja kotoutumisprosessia nopeuttaa niillä ihmisillä, jotka ovat valmiita oppimaan kieltä ja pääsemään nopeasti työelämään.
MTV Uutiset järjestää keskiviikkona 9. syyskuuta suuren pakolaispäivän, joka huipentuu suoraan tv-lähetykseen kello 20-22 MTV3-kanavalla. ”Turvapaikkana Suomi - pakolaiskeskustelu MTV:llä” kokoaa yhteen asiantuntijat, päättäjät sekä kansalaiset keskustelemaan muun muassa pakolaiskriisin tuomista kustannuksista, peloista sekä erilaisista tavoista auttaa hädässä olevia. Osallistu keskusteluun #turvapaikka.