Hus-yhtymän työntekijää epäillään vakavasta tietoturvaloukkauksesta. Mikäli epäilet tietojesi tulleen katsotuiksi, voit pyytää lokitietoja nähtäväksi.
MTV:n Asian ytimessä -ohjelman tietojen mukaan tiistaina julki tulleesta vakavasta tietoturvaloukkauksesta epäillyn Husin työntekijän erityisen mielenkiinnon kohteena ovat olleet julkisuudesta tutut henkilöt.
Järjestelmistä on nähnyt ihmisten perus- ja perhetietoja sekä listauksen mahdollisista käynneistä ja hoitojaksoista.
Kohteena on ollut satoja henkilöitä.
– Tietenkin tällaiset tietoturvaloukkaukset ovat aina erittäin kurjia, sanoo apulaistietosuojavaltuutettu Heljä-Tuulia Pihamaa Asian ytimessä -ohjelman haastattelussa.
Pihamaan mukaan on pohtimisen arvoista, onko Husissa tehty käytön valvontaa, eli seurattu riittävästi sitä, mitä työntekijä tekee.
Käytönvalvonnan lisäksi Pihamaa muistuttaa olevan tärkeää, että henkilöstö on perehdytetty ja koulutettu ennen tietojen käsittelyä.
Voit tarkastaa, onko tietojasi katsellut ulkopuolinen
Sosiaali- ja terveydenhuollon alalla potilaalla on oikeus tarkastaa itseään koskevat sähköisen potilastietojärjestelmän lokitiedot, eli tapahtumatiedot.
– Lokitiedot saa siitä, kuka on potilastietojasi käsitellyt, kertoo Pihamaa.
Tiedot saa selville olemalla yhteydessä kirjallisesti rekisterinpitäjää, eli kyseiseen sosiaalihuollon palvelun tarjoajaan. Palvelun tarjoaja voi siis olla esimerkiksi terveyskeskus tai sairaala.
Palvelun tarjoajan tulee toimittaa tiedot viivytyksettä ja maksutta.
Mikäli palveluntarjoaja saa tiedon potilastietojen loukkaustilanteesta, on sillä velvollisuus ilmoittaa asiasta urkintaa koskeville henkilöille. Näin esimerkiksi Hus on toiminut tuoreimman tapauksen kohdalla ja informoinut tietoturvaloukkauksen kohteita kirjeitse.