Epäiltynä organisoituja ryhmiä - KRP tutkii useita törkeitä laittoman maahantulon järjestämisiä

4:28img
Julkaistu 30.09.2015 18:30
Toimittajan kuva

Pekka Lehtinen

pekka.lehtinen@mtv.fi

Keskusrikospoliisi on aloittanut lyhyessä ajassa kaikkiaan neljä esitutkintaa törkeän laittoman maahantulon järjestämisestä.

– Olemme ottaneet parin viime viikon aikana tutkintaan neljä juttua, joissa on syytä epäillä törkeän laittoman maahantulon järjestämistä, KRP:n järjestäytyneen rikollisuuden torjunnan päällikkö Ari Karvonen sanoo.

MTV Uutisten tietojen mukaan jutuista kaksi on tutkinnassa KRP:n Oulun yksikössä.

– Esitutkinnat ovat alkuvaiheessa. Epäilemme, että Suomeen on pohjoisen kautta järjestetty organisoidusti kymmeniä ihmisiä, tutkinnanjohtaja Ari Soronen kertoo MTV Uutisille.

KRP:n Oulun yksikön tutkinnassa olevissa jutuissa poliisi epäilee, että törkeän laittoman maahantulon järjestämisen taustalla on kaksi erillistä organisoitua ryhmää. Poliisilla on tiedossa osa ryhmään kuuluvista henkilöistä.

Soronen ei vielä kerro, millaisista summista jutuissa on kyse.

KRP ei myöskään ota kantaa tutkinnassa olevien juttujen epäiltyjen kansallisuuksiin.

– He ovat etnistä taustaa omaavia henkilöitä, Karvonen sanoo.

Metsästävät suuria pikavoittoja

Karvosen mukaan tuore ilmiö laittoman maahantulon järjestämisessä on se, että rikolliset ovat ryhtyneet toimimaan pakolaiskriisissä pikavoittojen toivossa.

– Suomessa asuvat eri alojen rikolliset ovat myös haistaneet tilaisuuden tehdä nopeasti rahaa ja tämän tyyppiset henkilöt ovat alkaneet järjestää laitonta maahanmuuttoa Suomeen, Karvonen sanoo.

Kymmenien ihmisten järjestämisestä rikolliset voivat saada jopa satojen tuhansien eurojen voiton. 

KRP tekee laittoman maahantulon torjunnassa yhteistyötä Suojelupoliisin, paikallispoliisin ja Rajavartiolaitoksen kanssa. Pakolais- ja turvapaikkatilanne on johtanut siihen, että myös KRP:ssä voimavaroja on jouduttu suuntaamaan järjestäytyneen rikollisuuden ja muun rikollisuuden torjunnasta laittoman maahanmuuton torjuntaan.

– Tämä on yhteinen ongelma kuitenkin, Karvonen sanoo.

Tuoreimmat aiheesta

Pakolaiset