Epäily siitä, että virkamies olisi valehdellut eduskunnalle, on ainutlaatuinen, sanoo eduskunnan apulaispääsihteeri Timo Tuovinen STT:lle.
Tällainen epäily nousi julkisuuteen viime viikolla, kun poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen oli tiistaina kuultavana eduskunnan hallintovaliokunnassa, jossa aiheeksi nousivat Pohjois-Syyrian al-Holin leirillä olevat suomalaiset.
– Minun tiedossani ei ole aikaisempaa tapausta tai aikaisempaa keskustelua tämäntyyppisestä asiasta, Tuovinen sanoo.
Asiakirja vuosi lehdistölle
Yle ja Helsingin Sanomat uutisoivat viime viikolla, että niiden näkemän Kolehmaisen allekirjoittaman asiakirjan mukaan tavoitteena on ollut järjestää palautuslento Suomeen viime viikolla. Kolehmaiselta kysyttiin, ollaanko Pohjois-Syyrian al-Holin leirillä olevia suomalaisia auttamassa poliisin tietojen mukaan Suomeen.
STT:n tietojen mukaan Kolehmaiselta kysyttiin muun muassa viikon tarkkuudella siitä, milloin suomalaisia oltaisiin tuomassa suunnitelmien mukaan Suomeen. Kolehmainen vastasi kysyttyihin kysymyksiin, että hänellä ei ole tällaisia tietoja. Ei, vaikka hän allekirjoitti Ylen ja HS:n mukaan asiakirjan ennen valiokuntakuulemista.
Valiokunnan sisällä on STT:n tietojen mukaan erilaisia näkemyksiä Kolehmaisen toiminnasta. Niiden mukaan Kolehmainen olisi joko valehdellut tai sitten vastannut parhaansa mukaan vaikeassa paikassa yllättäen tulleisiin kysymyksiin.
Kertoi ymmärtäneensä kysymyksen eri tavalla
Helsingin Sanomille ja Ylelle Kolehmainen sanoi, että häneltä kysyttiin asiasta päivän tarkkuudella ja hän kiisti valiokunnalle tienneensä tarkkaa päivää.
Hän kiisti valehdelleensa ja kertoi Helsingin Sanomille ymmärtäneensä, että häneltä kysyttiin, onko poliisi lähdössä hakemaan ihmisiä Syyriasta, vaikka poliisilla ei sellaista toimivaltaa ole. Kolehmainen on myös viitannut siihen, että poliisilla on oma suunnitelma, joka on kuitenkin salassapidettävä ja jota ei voi valiokuntakuulemisessa käydä läpi.
Perustuslain mukaan asianomaisen ministerin tulee huolehtia siitä, että valiokunta saa viipymättä tarvitsemansa viranomaisen hallussa olevat asiakirjat ja muut tiedot.
– Mutta tällaiset viranomaistahot ovat vähän eri asemassa. Turvallisinta virkamiehen olisi todeta, että kyseessä on salassapidettävä tieto, jota ei voi valiokunnalle kertoa, Tuovinen sanoo.
Ei selvää toimintamallia
Tuovisen mukaan sellaiseen tilanteeseen, jossa viranomainen valehtelisi eduskunnalle, ei ole ainakaan eduskunnalla selvää toimintamallia, sillä vastaavia tilanteita ei ole tullut eteen.
Kolehmaisesta on oikeuskanslerinviraston kirjaamon tietojen mukaan tehty kaksi kantelua oikeuskanslerille. Toinen on päivätty viime keskiviikolle, ja toinen on kirjattu virastoon eilen. Kantelun voi tehdä oikeuskanslerille kuka tahansa.
Kolehmainen kieltäytyi maanantaina kommentoimasta al-Holiin liittyviä asioita STT:lle.