Turkissa käydään vaalikampanjaa kireissä tunnelmissa, kun presidentti Recep Tayyip Erdoganin kohtalon ratkaisevat presidentin ja -parlamenttivaalit lähestyvät h-hetkeä sunnuntaina.
Pääoppositiopuolue CHP:n vaalitoimistoon viskattiin uhkaukseksi luoteja, ja opposition vaalijulisteita revittiin alas kaduilla Kaakkois-Turkin Sanliurfassa.
Viikonloppuna myös useita ihmisiä loukkaantui, kun joukko Erdoganin kannattajia kivitti Istanbulin oppositiokaupunginjohtajan Ekrem Imamoglun vaalibussia Itä-Turkin Erzurumissa, poliisin katsoessa toimettomana.
Sen sijaan että Erdoganin hallinto olisi tuominnut hyökkäykset ja yrittänyt rauhoitella kannattajiaan, ovat sekä Erdogan että sisäministeri Süleyman Soylu syyttäneet hyökkäyksistä oppositiota itseään.
Lisäksi Erdogan on syyttänyt haastajiaan terroristeiksi, liittäen Kilicdaroglun aseelliseen kurdijärjestö PKK:hon kannattajilleen näyttämällä väärennetyllä videolla. Hän on kutsunut oppositiota länsivaltojen kätyreiksi sekä lietsonut homofobiaa konservatiivisissa kannattajissaan sanoen vallanvaihdoksen tuovan valtaan LBGT-liikkeen ja tuhoavan pyhät perhearvot.
Väkivaltaisuuksien välttämiseksi oppositioliittouman presidenttiehdokas, Erdoganin päähaastaja Kemal Kilicdaroglu on kehottanut kannattajiaan pysyttelemään kotona sunnuntai-iltana vaaliuurnilla käytyään.
Jos Turkin demokratisoimista lupaava oppositio voittaa, ei kannattajien tule rynnätä kaduille juhlimaan vaan malttaa odottaa seuraavaan päivään vaalitulosten vahvistumista ja vaalilautakunnan mandaattia, hän sanoi KRT-uutiskanavan haastattelussa.
– Jos mennään kaduille juhlimaan, saattaa syntyä mellakoita, jotkut voivat provosoitua ja aseistetut (henkilöt) voivat tulla kaduille. Me emme saa antaa tämän tapahtua, sanoi "Turkin Gandhiksi" kuvailtu Kilicdaroglu.
Viimeisimmissä kampanjaesiintymisissään hän on varonut suoraan arvostelemasta Erdogania ja väläytellyt ahkerasti sydänmerkkejä sormillaan.
– Kehotan kaikkia tekevän käsillään sydänmerkin... Emme ole menossa sotaan vaan vaaleihin, sanoi myös CHP:n johtoon kuuluva Engin Altay riippumattomalla Sözcü-uutiskanavalla keskiviikkona.
2:03
Tutkija: Ei kannata provosoida vastapuolta
Viimeisimpien mielipidemittausten valossa Erdogan on kovan paineen alla: Kilicdaroglu voi tiukasti voittaa presidentinvaalit ja hänen AK-puolueensa (AKP) liittolaisineen menettää paikkoja parlamentissa. Kyseessä olisi Erdoganin ensimmäinen häviö yli kahteenkymmeneen vuoteen, ja se melko varmasti lopettaisi hänen poliittisen uransa ja johtaisi rikossyytteisiin.
Istanbul Economics Research -tutkimuslaitoksen johtaja Can Selcukin mukaan heidän tällä viikolla tekemänsä mielipidemittaus osoittaa, että vaalit ratkaistaan joko vasta toisella kierroksella tai että oppositio voittaa niukasti sunnuntaina.
– Jos vaalit päättyvät ensimmäisellä kierroksella, niin Kemal Kilicdaroglu voittaa nipin napin, Selcuki ennusti STT:lle puhelimitse Istanbulista keskiviikkona.
Vaalien toinen kierros järjestettäisiin 28. toukokuuta.
Työssään kentälläkin vaali-ilmapiiriä havainnoinut Selcuki ei kuitenkaan usko, että vaali-iltana leiskahtavat suuret mellakat, jos oppositio voittaa.
– Uskon, että vaalipäivä sujuu rauhallisesti. En näe, että viimeaikaiset ikävät tapahtumat kielisivät mistään laajamittaisesta yhteiskunnallisesta jännityksestä. Toisaalta nämä on hyvin tunteita nostattavat vaalit, eikä kannata käyttäytyä vastapuolta provosoivasti, hän sanoi.
Myös riippumaton toimittaja Serpil Karacan Sellars kertoi STT:lle Istanbulin kaduilla olevan suorastaan vaisua siihen nähden, miten tärkeät vaalit ovat kyseessä, vaikka ihmiset sanovatkin äänestävänsä.
– Ehkäpä ihmiset ovat varovaisia. Mutta emme voi ennustaa ollenkaan, mitä vielä voi tapahtua, hän sanoi.
– Ilmassa on huolta siitä, että vaalit joutuvat toiselle kierrokselle sekä siitä, että vaaleissa tai ääntenlaskussa tapahtuu jotain vilunkia, hän kertoi.
Vaalit voivat joutua toiselle kierrokselle, koska Erdogania lähti haastamaan myös kaksi muuta ehdokasta, jotka eivät syystä tai toisesta ole tyytyväisiä Kilicdarogluun ja jotka nakertavat hänen äänisaalistaan.
Oppositio on puhaltanut yhteen hiileen
Tunteita vaalit nostattavat myös siksi, että helmikuussa Turkkiin iski vuosisadan pahin katastrofi yli 50 000 ihmisen kuoltua maanjäristyksen seurauksena ja useiden kaupunkien kärsittyä suuria tuhoja. Järistysalueella vallitsee yhä kaoottinen tilanne eikä ole selvää, kuinka moni maanjäristyksestä selvinnyt pääsee uurnille. Myös Turkin talouskurimus ja korkea inflaatio vaikuttavat yleiseen mielialaan.
Suurimman haasteen tuo oppositiolle se, että Turkin koko hallintokoneisto, turkkilaismedia sekä valtionelimet vaalilautakuntaa ja poliisia myöten ovat Erdoganin hallinnon ja AKP:n kontrollissa.
Pääoppositiopuolue CHP lähettää noin 300 000 omaa tarkkailijaansa uurnille ympäri Turkkia sunnuntaina yrittäessään varmistaa, ettei epäselvyyksiä tai suoranaista vilppiä pääse tapahtumaan.
Tutkija Selcukin mukaan oppositio on yllättänyt vaalien loppusuoralla onnistumalla puhaltamaan yhteen hiileen kaikista epäilyistä ja aiemmista riitelyistään huolimatta.
Kilicdaroglun maallisen ja sosiaalidemokraattisen CHP-puolueen kanssa niin kutsutussa Kuuden pöydän liittoumassa istuvat niin IYI (Hyvä) -puolueen turkkilaisnationalistit kuin Saadet (Onnellisuus) -puolueen kovan linjan islamilaiskonservatiivitkin. Lisäksi pöydässä on kaksi Erdoganin AK-puolueesta irrottautunutta entistä ministeriä uusine Deva (Ratkaisu)- ja Gelecek (Tulevaisuus) -puolueineen.
Kolumnisti: Erdogan lietsoo tahallaan pelkoa
Kolme vuotta sitten Turkin paikallisvaaleissa eri puolueiden yhteistyö sekä tuhannet vapaaehtoiset tarkkailijat varmistivat opposition voiton Turkin suurimmissa kaupungeissa, mukaan lukien Istanbulissa ja pääkaupungissa Ankarassa.
Birgün-lehden kolumnisti Ates Ilyas Bassoyn mielestä Erdoganin hallinto haluaa päiviä ennen vaaleja tahallaan lietsoa pelkoa äänestäjissä ja lannistaa opposition kannattajat uskomaan, että Erdogan lopulta kuitenkin voittaa.
– Vuonna 2019 oppositioliittouma nousi valtaan viidessä suurkaupungissa. Voitto on siis mahdollinen, jos me uskomme siihen, hän kirjoitti kolumnissaan tällä viikolla.