Turkki on lisännyt vielä viime kaudella NBA:ssa pelanneen Enes Kanter Freedomin terroristilistalleen, kertoo New York Post. NBA:ssa kymmenen kautta pelannut Freedom on tullut tunnetuksi presidentti Recep Tayyip Erdoganin kovana arvostelijana.
Enes Kanter Freedomin kymmenen vuotta ja 748 ottelua käsittänyt NBA-ura tuli – ainakin toistaiseksi – päätökseensä viime kauden jälkeen.
Utah Jazzin vuonna 2011 numerolla kolme varaaman Freedomin kauden saldo jäi vaisuksi. Boston Celticsin paidassa 35 ottelua pelannut Freedom heitti keskimäärin 3,5 pistettä ja keräsi 4,6 reboundia ja antoi 0,2 syöttöä ottelua kohden.
Kausi oli tilastojen valossa Freedomin uran heikoin. Hänen koko uransa pistekeskiarvo on 11,2.
Numeroita paremmin pitkän uran maailman kovimmassa koripallosarjassa pelannut Freedom on kuitenkin tullut tunnetuksi suorapuheisuudestaan. Mies ei ole arastellut lausua ääneen näkemyksiään muun muassa kotimaastaan Turkista. Suorapuheisuus on ajanut Freedomin myös vaikeuksiin.
Vielä ennen vuotta 2021 Enes Kanter Freedom tunnettiin pelkistetymmin Enes Kanterina. Sveitsissä turkkilaisille vanhemmille syntynyt ja Turkissa kasvanut mies sai Yhdysvaltojen kansallisuuden vuonna 2021 ja päätti juhlistaa uutta lukua elämässään.
Freedom (vapaus) valikoituminen sukunimeksi oli hänen mukaansa hyvin merkityksellistä.
– Täällä (Yhdysvalloissa) on sananvapaus, uskonnonvapaus, ilmaisunvapaus ja lehdistönvapaus, Freedom sanoi CNN:n haastattelussa.
– Turkissa minulla ei ollut mitään noista.
LUE MYÖS: Terroristiksi syytetyn NBA-tähden karmaiseva tarina kokemastaan maailmanlaajuisesta ajojahdista: "Hän tahtoo hiljentää minut"
NBA-uransa aikana ja sen jälkeen Freedom on tullut tunnetuksi Turkin ja sen presidentin Recep Tayyip Erdoganin voimakkaana kritisoijana.
Mies on arvostellut Turkin hallitusta ihmisoikeusrikkomuksista ja kutsunut Erdogania diktaattoriksi. Toukokuussa Freedom julkaisi Twitterissä videon, jolla pyyhkii jalkansa Erdoganin kuvaan.
Vuonna 2017 tuolloin vielä ilman Freedom-nimeä tunnettu mies kutsui Erdogania "vuosisadan Hitleriksi" sen jälkeen, kun Turkki oli peruuttanut hänen passinsa ja pyrki saamaan hänet palautetuksi Turkkiin.
Freedom sanoi joutuneensa Turkin koston uhriksi.
– Syy tähän on se, että kuka tahansa nousee presidenttiä vastaan, hänet yritetään vaientaa.
Turkki on jahdannut Freedomia jo pitkään. Vuonna 2019 hän kertoi Washington Postin haastattelussa maan hallituksen syyttäneen häntä terrorismikytköksistä. Freedom on julkisesti tukenut Pennsylvaniassa Yhdysvalloissa maanpaossa elävää Fethullah Gülenia, jota Erdogan syyttää Turkin vuoden 2016 vallankaappausyrityksestä.
Freedom on kuitenkin onnistunut välttelemään ongelmia. Nyt hänet on lisätty Turkin sisäministeriön terroristien listalle. Syy listaukselle on terroristiryhmään kuuluminen. New York Postin mukaan Freedomin kiinniottoon johtavista tiedoista luvattu 10 miljoonan Turkin liiran, noin 490 000 euron palkkio.
Freedomin tulkinnan mukaan Turkissa on lopullisesti ärsyynnytty siihen, että hän käyttää julkisuuttaan hyväksi arvostellessaan maata.
– Aina kun sanon jotain, sana leviää, ja Turkin hallitus vihaa sitä. He ovat todella kyllästyneet siihen. He totesivat, että 'nyt saa riittää' ja tekevät mitä vain vaientaakseen minut, Freedom sanoo.
Vaikka Turkki on pyrkinyt saamaan Freedomin palautettua jo pitkään, palkkion lupaaminen muutti hänen mukaansa tilanteen kertaheitolla vaikeammaksi.
– Ennen palkkion julistamista Turkin tiedustelupalvelu etsi listalla olevia ihmisiä, mutta nyt kaikki jahtaavat heitä, koska haluavat rahat.
Washington DC:ssä asuva Freedom sanoo olevansa jatkuvasti yhteydessä paikallisviranomaisiin ja liittovaltion poliisiin FBI:hin. Hän sanoo olevansa jatkuvassa suojelussa.
– Pidän ääntä, koska en ole ainoa sillä listalla. Siellä on monia journalisteja, todella monia aktivisteja ja urheilijoita, mutta he eivät ole yhtä tunnettuja kuin minä. He ovat helpompia kohteita – ja he ovat vailla turvaa.
Turkki ei suinkaan ole ollut ainoa Freedomin kritiikin kohde. Hän on ottanut kantaa muun muassa Kiinan ihmisoikeusrikkomuksia vastaan. Vuonna 2021 Freedom nousi otsikoihin pelikengillään, joihin oli painettu muun muassa Tibetiä ja uiguurieja tukevia tekstejä sekä Pekingin 2022 olympialaisten vastaisia iskulauseita.
Lähteet: New York Post, Reuters, BBC.