15 000 euron yllätyslasku oli laittaa 10 vuotta omaa eko-ompelimoaan Remakea pyörittäneen Paula Malleuksen putiikin ovet kiinni lopullisesti. Sitten hän päätti turvautua mesenaatti-kampanjaan.
Ompelijamestari ja yrittäjä Paula Malleus saa mitä todennäköisimmin sittenkin pitää eko-ompelimonsa.
Eko-ompelimo oli ajautunut taloudellisiin vaikeuksiin vuosia sitten sattuneen erehdyksen vuoksi.
– Kirjanpitoni oli rakentelemassa pian voimaan tulevaa tulorekisteriä, kun minulta yhtäkkiä kyseltiin, että mitäs näille TYEL-maksuille tehdään, joita on maksamatta kolmen vuoden ajalta.
Malleus oli hyvin järkyttynyt kuulemastaan. Hän ei ollut tiennyt, ettei yrityksen työeläkemaksuja ollut hoidettu ja niitä oli kertynyt 15 000 euron edestä.
Rästi oli saanut alkunsa vuonna 2016, kun palkanmaksu ulkoistettiin kirjanpidolle. Ongelmat saivat alkunsa, kun palkanmaksu pyysi yrittäjältä tunnuksia työeläkemaksujen maksupalveluun.
– Jostain syystä en koskaan reagoinut tähän pyyntöön. En tiedä, kävikö niin, että en ymmärtänyt asian tärkeyttä tai sitä, mitä minulta pyydettiin, mutta tämän jälkeen he eivät palanneet asiaan. Kirjanpito ajoi kolme tilinpäätöstä niin, että maksamattomat, mutta kertyneet TYEL-velat eivät näkyneet tilinpäätöksissä. En saanut mitään vihjettä siitä, että joku maksu oli maksamatta.
Taistelutahto palasi
Ensin Malleus ajatteli, että tilanne on ylitsepääsemätön.
– Ensireaktioni oli, että hanskat tiskiin ja anti olla vaan. Pienyrittäjänä on kohdannut vaikka mitä ongelmia, mutta tämä tuntui siltä, että se on liikaa enkä jaksa enää taistella.
Lopulta taistelutahtoa löytyi, koska yrittäjä ymmärsi, että konkurssia oli vältettävä kaikin mahdollisin keinoin.
– Viime syksynä kävimme jo lähellä konkurssia, kun vuoden suurimman tilauksen tehnyt toimija meni itse konkurssiin. Silloin kävin yrittäjien neuvontapalvelussa, jossa ymmärsin, että konkurssia on vältettävä kaikin mahdollisin keinoin.
– En myöskään kestänyt ajatusta siitä, että käräjäoikeuden määräämä ulkopuolinen asiainhoitaja, täysin alaa tuntematon henkilö, tulee laittamaan hintalappua kymmenen vuoden ajalta ekodesignin historiaan, Malleus viittaa eko-ompelimonsa suunnittelemiin ja tekemiin Linnan juhlien iltapukuihin.
Apua joukkorahoituskampanjasta
Malleus päätti tuoda yrityksensä ahdingon julkisuuteen. Hän perusti mesenaatti-rahoituskampanjan, jossa hän avautui yrityksensä maksuvaikeuksista. Vastaanotto oli positiivinen: kasassa on jo yli 10 000 euroa.
Yrityksen mesenaatti-kampanjalla on toteutettu yrityksen kuluvan vuoden myyntiä ennakkoon. Joukkorahoittaminen on palvelussa vastikkeellista, eli yritystä tukevat henkilöt saavat jotain rahansa vastineeksi.
Hän sanoo, että kampanja on herättänyt hänessä ristiriitaisia tunteita. Hän on iloinen saamastaan avusta, mutta samalla rinnassa kolkuttaa syyllisyyden tunne.
– Tietysti ymmärrän, että jätin tekemättä jotain, mikä minun olisi pitänyt hoitaa. Loppupeleissä asia on ollut myös ulkoisen tahon käsissä, jonka myötä tämä älytön tilanne on aiheutunut. Koen valtavasti häpeää ja joudun työstämään tästä koitunutta epäonnistumisen tunnetta. Ensisijaisesti olen kuitenkin onnellinen ja kiitollinen kaikesta saamastani tuesta.
Vuosien työ ei mennyt hukkaan
Tieto siitä, että ompelimon ahdingosta selvitään sittenkin, on yrittäjälle erittäin huojentava. Malleuksen yritys loi kymmenisen vuotta sitten Suomeen ainutlaatuisen eko-ompelimokonseptin.
– Kaikki ompelemamme vaatteet saavat materiaalinsa kiertotaloudesta, eli muokkaamme jo olemassaolevia vaatteita ja uusiokäytämme vanhojen vaatteiden kankaita. Tällä tavoin ehkäisemme tekstiilijätteen määrää, sekä mahdollistamme jo olemassa olevan tuotteen uusiokäytön.
Malleuksen eko-ompelimo Remake on tehnyt vuosien saatossa myös paljon yhteiskunnallista vaikuttamistyötä vaatealan ekologisuuden merkeissä, esimerkiksi opetushallituksen työelämätoimikunnassa. Yritys on ollut mukana rakentamassa toisen asteen koulutuksen kiertotalouden sisältöjä.
– Olemme tehneet paljon töitä vakuuttaaksemme, että systeemiä täytyy muuttaa, koska muuten hukumme tekstiilijätteeseen.
Pienyrittäjien ahdinko
Yrityksen vakava läheltä piti -tilanne sai yrittäjän ymmärtämään, että hän ei ollut ongelmiensa kanssa yksin.
– Aika paljon sain yrittäjäkollegoilta kuulla vastaavia kokemuksia siitä, millaisiin ongelmiin voi joutua, kun kirjanpito ei toimi.
Hän sanoo, että hänen yrityksensä tukala tilanne osaltaan kuvaa sitä, kuinka tiukkaa luovan ja käsityöalan pienyrittäjillä Suomessa on.
– Jos pitkään alalla toiminut ja alansa huippuammattilainen voi ajautua tähän, miten ihmeessä mikään käsityöalan toimija pystyy pysymään pystyssä. Korostan, että etenkin vaatetus- ja muotialalla yksi sun toinenkin huippunimi on ihan lirissä, he eivät vain kehtaa sanoa sitä ääneen.
Hän sanoo, että mikäli pienten yrittäjien toimintaa haluttaisiin tukea, se vaatisi poliittisia uudistuksia. Tästä hän antaa esimerkiksi muutokset arvonlisäveroon, jotka vaikuttavat etenkin pienten yritysten kannattavuuteen.
– Terveisiä vaan tulevalle hallitukselle. Juuri kaatunut hallituksemme on tehnyt erittäin paljon toimenpiteitä, jotka ovat saaneet yrittäjät näyttämään jotenkin hyvin toimeentulevilta, kun on tehty huojennuksia. Valitettavasti nämä eivät koske meitä pienyrittäjiä.
02.04.2019 kello 7:40, jutusta on muokattu yhtä lausetta.