Koronapandemia laittoi siivousyrittäjä Jaana Hämäläisen perheyrityksen hankalaan tilanteeseen, kun tilaukset loppuivat lähes kokonaan. Synkkä kevät on muuttunut lopulta valoisaksi syksyksi.
Helsinkiläiselle Jaana Hämäläiselle, 58, kulunut kevät on jäänyt monella tavalla mieleen. Siivous Safai Palvelut -nimistä yritystä tyttärensä kanssa yhdessä pyörittävä Hämäläinen kertoo, että tilauskirja tyhjeni melkein kokonaan keväällä.
– Aivan kuin seinä olisi tullut eteen. Vähän aikaa piti miettiä, että mitä tässä voi tehdä, Hämäläinen muistelee.
Siivousyrittäjä Jaana Hämäläisen tilauskirja tyhjeni lähes täysin keväällä.Scanstock
Lue myös: Yritykset aikovat laajalti jatkaa etätöitä pysyvästi – "Tämä on radikaali muutos työelämässä"
Yrityksen lisäksi huolta herätti myös Hämeenlinnassa asuvan 91-vuotiaan tädin jaksaminen. Uudenmaan sulku laittoikin yrittäjän tekemään poikkeuksellisen ratkaisun.
– Muutin mökille Hämeeseen, jossa työskentelin etänä. Pystyin samalla auttamaan tätiäni arkipäivän askareissa, Hämäläinen kertoo.
Koronatuen saaminen vaati työtä
Vaikka tilanne näytti lohduttomalta, Hämäläinen ei päättänyt luovuttaa. Yritys haki koronatukea niin ELY-keskukselta kuin Valtionkonttorilta, mutta tukea ei tullut.
– Kun elämässä on ollut vastoinkäymisiä, niin periksi ei ole annettu. Tässä taisi tapahtua samalla tavalla, Hämäläinen naurahtaa.
Lue myös: Yritysten saamien koronatukien jakautumisessa on vielä suuria eroja maakuntien välillä – Uusimaa ja Lappi saaneet eniten tukia asukasta kohden
Lopulta viisi henkilöä työllistävä siivousfirma sai 8 000 euron rahoituksen Business Finlandilta. Siivousfirman tuli itse sijoittaa hankkeeseen 2 000 euroa.
Kyseinen rahoitus on tarkoitettu yrityksen liiketoiminnan kehittämiseen häiriötilanteessa. Päätöksen saaminen vei kuitenkin viisi kuukautta, mitä Hämäläinen piti melko pitkänä käsittelyaikana.
– Tuntui vähän siltä, että isot yritykset, joissa pyörii isot rahat, niin niille annettiin ensimmäisenä tukea ja me pienet jäimme taka-alalle, Hämäläinen pohtii.
Draama koronatuista ihmetytti
Business Finlandin myöntämät tuet joutuivat myrskyn silmään, kun tehtyjen tukipäätösten ei katsottu olevan järkeviä tai kohtelevan yrittäjiä tasapuolisesti. Hämäläinen ihmettelee keväällä käytyä keskustelua.
– Mistä muut ihmiset tietävät toisten ihmisten yritykseen liittyviä asioita? Kun ihminen saa jostain rahaa, niin henkilölle lähetetään uhkauksia. Se meni mielestäni ihan överiksi, Hämäläinen tuumaa viitaten huutokauppakeisarina tunnetun Aki Palsanmäen tapaukseen.
Lue myös: Huutokauppakeisari on saanut kymmeniä tappouhkauksia yritystuen takia – kertoo MTV Uutisille karmeista viesteistä: "Minut tapetaan, Heli tapetaan ja talomme poltetaan"
Hämäläisellä onkin selkeä visio, mihin saatua rahoitusta tullaan käyttämään.
– Yksi lisäpalvelu, jonka pystymme jatkossa tekemään, on kylpyhuoneen kaakeleiden puhdistaminen ja uudelleenpinnoitus. Toinen kehityskohde on lattiavahan sijaan käytettävän pinnoitteen käyttäminen, yrittäjä kertoo.
– Kyllä tämä rahoitus oli tärkeä saada, jotta näitä suunnitelmia voi toteuttaa.
Lue myös: Yritystuilla voidaan ostaa lisäaikaa koronakriisissä kärvisteleville firmoille, mutta mitkään tuet eivät korvaa rajoitusten purkamista
Tilauskirja on syksyä kohden jälleen täyttynyt, kun koronarajoituksia on purettu. Yrittäjä myöntää tunteiden vaihdelleen ääripäästä toiseen, mutta nyt tilanne näyttää valoisalta.
– Vaikka yrittäjänä pitää olla valppaana ja töissä melkein ympäri vuorokauden, niin en voisi kuvitella olevani kenelläkään töissä. Tämä on silti ihanaa elämää, Hämäläinen tuumaa.