Eri maakunnissa suositaan eri koirarotuja, mutta jotain yhteistäkin koirarekisterissä on havaittu: "Isoimpana ryhmänä jokaisessa maakunnassa ovat..."

9:29img
Ruokaviraston erikoisasiantuntija Terhi Jääskeläinen ja Kennelliiton puheenjohtaja Esa Kukkonen kertovat, miksi jokainen koira tulisi ilmoittaa viranomaisen koirarekisteriin ja miten tavallinen koiranomistaja hyötyy rekisteristä.
Julkaistu 12.10.2023 14:30

Emmi Niiniaho

Ruokaviraston koirarekisteriin tehdyistä ilmoituksista voidaan jo pienelläkin määrällä tehdä johtopäätöksiä suomalaisten suosimista koiraroduista.

Toukokuussa avautuneeseen Ruokaviraston koirarekisteriin tulisi ilmoittaa aivan kaikki koirat vuoden loppuun mennessä.

Toistaiseksi ilmoitusinto on ollut melko vähäistä – vain noin kymmenen prosentin luokkaa.

Huolimatta siitä, että vain murto-osa suomalaisista koirista on ilmoitettu rekisteriin, jo saatavilla olevasta datasta voidaan tehdä jonkinlaisia johtopäätöksiä suomalaisten suosikkikoirista.

Katso yllä olevalta videolta koko Huomenta Suomen keskustelu liittyen koirarekisteriin. 

Lue myös: Monella koiranomistajalla tämä ilmoitus tekemättä –  "Vetoan kaikkiin, joilla on kotona koira..."

Erilaiset elämäntyylit näkyvät koiraroduissa

Koirarekisteristä jo saatavilla olevasta datasta nousee Huomenta Suomessa vierailleen Ruokaviraston erikoisasiantuntija Terhi Jääskeläisen mukaan esille mielenkiintoisia eroja eri maakuntien välillä.

– Näkee ihan selkeästi, että esimerkiksi Kainuussa, Pohjois-Karjalassa ja Lapissa on metsästyskoiraa – sellaisia koiria, joiden kanssa harrastetaan paljon ulkona liikkumista ja metsästystä, Jääskeläinen kertoo.

koiranpentu

Ruokaviraston koirarekisterin tavoitteena on parantaa koirien hyvinvointia, liittyen erityisesti pentutehtailuun ja koirien laittomiin maahantuonteihin. 

Pirkanmaalla ja Uudellamaalla koirat ovat taas enemmänkin seurakoiria.

Kennelliiton datan perusteella Suomen suosituin koirarotu on labradorinnoutaja, joka nousee myös koirarekisterin tiedoissa joka maakunnassa kymmenen suosituimman koirarodun joukkoon.

– Mutta isoimpana ryhmänä [koirarekisterissä] jokaisessa maakunnassa ovat monirotuiset sekä "muut rodut", joita meillä ei koirarekisterissä rotulistauksessa ole, Jääskeläinen kertoo.

Lue myös: Yhdysvaltalainen koirankouluttaja kertoo, mitkä kolme koirarotua eivät ole hänen mieleensä: "Jos tarvitsisin 1,5-kiloisen demonin..."

Lue myös: Nämä olivat vuoden 2022 suosituimmat koirarodut Suomessa – yksi rotu pitänyt ykköspaikkaa jo vuosia

Lue myös: Valtterin koira ei ollut uskaltaa hypätä vuolaan virran yli metsälenkillä – ystävä tuli liikuttavalla tavalla avuksi

Katso myös: Koirien rekisteröintipakko tulee voimaan – herättää omistajissa ristiriitaisia tunteita

4:01img

Kaikki koirat tulisi rekisteröidä Ruokaviraston koirarekisteriin vuoden 2023 loppuun mennessä.

Lue uusimmat lifestyle-jutut!

Tuoreimmat aiheesta

Koirat