Taistelukoirat korostuvat poliisitehtävissä: "Viehättävät ihmisiä, jotka joutuvat viranomaisten kanssa tekemisiin"

Pitbull-tyyppinen koira häkissä.
Viranomaiset toimittavat koiria löytöeläintaloihin muun muassa rikosten vuoksi.
Julkaistu 03.08.2024 11:25
Toimittajan kuva

Ville Eklund

ville.eklund@mtv.fi

Taistelukoiriksi tai voimakoiriksi kutsutut vahvat ja lihaksikkaat koirat korostuvat eläinsuojelutapauksissa, kertoo rikoskomisario Juha-Matti Suominen Helsingin poliisilaitokselta. 

Taistelukoirilla viitataan sellaisiin koirarotuihin kuin amerikanpitbullterrieri ja staffordshirenbullterrieri, joita on historiallisesti jalostettu taistelukäyttöön. Nykyään niitä käytetään muun muassa perhekoirina.

Uutisoinnissa erilaiset taistelukoiriksi jalostut eläimet nousevat usein koirahyökkäysuutisissa, mutta Suominen ei ole havainnut koiran korostuvan koirahyökkäyksiä koskevissa tutkinnoissa.

– En ole huomannut, että mikään rotu olisi erityisesti noussut esille, hän toteaa MTV Uutisille.

5:30img

Katso videolta omistajien kommentit siitä, millainen rotu staffordshirenbullterrieri on ja keille se sopii. 

Lue myös: Taistelukoiriin lukeutuva "staffi" on Suomen suosituimpia rotuja – näin omistajat kommentoivat voimakoirien aiheuttamia huolia

MTV selvitti koirahyökkäysten taustat: Tämä koirarotu korostuu ylitse muiden

Taistelukoiria sietämättömissä oloissa

Sen sijaan hän on kiinnittänyt huomiota siihen, että poliisin tietoon tulleissa eläinsuojelurikoksissa tällaisia koiria tulee vastaan selkeästi muita rotuja enemmän.

– On tyypillistä, että poliisipartio menee asuntoon, jossa on elämänhallinnan menettänyt henkilö ja siellä on myös koira, joka on yleensä taistelutyyppinen, Suominen kertoo.

Koiran elinolosuhteet voivat olla Suomisen mukaan täysin kestämättömät. Eläin ei välttämättä ole päässyt ulos viikkoihin, se on voinut ulostaa asuntoon ja sillä ei välttämättä ole tarjolla ruokaa tai vettä. Tällaisessa tilanteessa poliisi ottaa koiran haltuun eläinsuojelurikoksen tai -rikkomuksen perusteella ja miettii, mitä eläimelle tehdään.

Omistajaltaan otettu koira voidaan esimerkiksi myydä tai luovuttaa eteenpäin löytöeläintaloon.

5:47img

MIlloin lemmikki otetaan huostaan? Katso uutisvideomme vuodelta 2019.

Lue myös: Löytöeläintalon työntekijät käsittämättömän vihan kohteena Helsingissä: "Uhattu tulla aseen kanssa tai räjäyttää pommi"

Eläinsuojeluyhdistys: Voimarodut tuntuvat viehättävän viranomaisten kanssa tekemisiin joutuvia

Viikin löytöeläintaloa ylläpitävä Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry vahvistaa, että viranomaisten kautta heille tulevista koirista noin 40 prosenttia on niin sanottuja voimakoiria tai niiden risteytyksiä.

Eläinsuojeluyhdistys muistuttaa, että koirat eivät päädy viranomaisten haltuun pelkästään eläinsuojelurikosten takia, vaan myös muu rikollinen toiminta voi liittyä asiaan. Esimerkiksi jos omistaja joutuu pidemmäksi aikaa vankilaan, voidaan koira ottaa huostaan sen hoidon ja tulevaisuuden takaamiseksi.

HESY ry:n mediavastaava Mari Aro kertoo MTV Uutisille sähköpostitse, että heidän mielestään voimakoirien osuus heille tulevista koirista on varsin suuri.

Syystä tai toisesta voimarodut tuntuvat viehättävän ihmisiä, jotka joutuvat viranomaisten kanssa tekemisiin. Ehkä koirasta toivotaan omistajaansa puolustavaa vahtia tai pelotetta, tai sen koetaan luovan omistajalleen tietynlaista imagoa, Aro pohtii.

9:29img

Katso myös: Koirarekisteri paljastaa maakuntien suosituimmat rodut.

Lue myös: Koirarekisteristä toivotaan apua pentutehtailun rajoittamiseksi, mutta tästä syystä se voi jopa edesauttaa kiellettyä toimintaa

Koirarekisterillä halutaan pentutehtailu kuriin, mutta harrastajat epäilevät – "Hyvin negatiivinen suhtautuminen ennakkoon"

Taustalla epäilty pentutehtailu

Juha-Matti Suominen Helsingin poliisilaitokselta perää kasvattajilta vastuuta ja peräänkuuluttaa koirarekisterin käyttöä. Sen avulla voitaisiin hillitä pentutehtailua.

Suomisen huoli on, että Suomessa tapahtuu taistelukoirilla tehtävää pentutehtailua, joka on kasvattajille silkkaa bisnestä. Sellainen voi luovuttaa koiran myös elämänhallintansa menettäneelle, jolla ei ole aitoja edellytyksiä huolehtia lemmikistä.

– Asialliset kennelit yleensä katsovat, että koira menee hyvään kotiin, Suominen toteaa.

Suomisen mukaan pentutehtaista tulevat taistelukoirat voivat olla ongelma tulevaisuudessa. Siksi ilmiöön puuttuminen toisi turvaa kaikille koiria ulkoiluttaville. Siinä apuna voisi hänen mukaansa olla koirarekisteri, josta poliisi voisi selvittää koirien taustoja.

Viranomaiset toivovat, että koirarekisterin avulla voidaan paremmin tunnistaa henkilöt, joiden kautta kulkee suuria määriä koiria. Tämä voi viitata pentutehtailuun ja auttaa tutkinnan kohdentamisessa oikeisiin henkilöihin.

4:35img

Vika koirien vai ihmisten? Katso videojuttu amerikanbully xl-koirien kiellosta Britanniassa.

Lue myös: MTV selvitti koirahyökkäysten taustat: Tämä koirarotu korostuu ylitse muiden

Koirarodun kielto aiheutti kaaoksen: Hylättyjä koiria sidotaan puihin ja ongitaan kanaaleista Britanniassa

Tuoreimmat aiheesta

Koirarodut