Yhä harvempi haluaa lyttykuonoisen koiran, mutta suosikkirodutkin sairastavat – jos haluat terveen lemmikin, muista yksi sääntö

Mistä tunnistaa koiran ihosyövän? 0:35
Koirakin voi sairastua ihosyöpään. Videolla kerrotaan, miten tauti lemmikillä oireilee.

Yhä useampi suomalainen vaikuttaa tiedostavan lyhytkuonoisten koirarotujen terveysongelmat. Jos haluaa mahdollisimman terveen ja pitkäikäisen koirakumppanin, kannattaa rotua valitessaan välttää kaikenlaista liioittelua.

Presidenttiparin Lennu-koiran kuolema nosti taas karulla tavalla esille koirien jalostuksesta johtuvat terveysongelmat. Lennu oli bostoninterrieri, joka kuuluu niin sanottuihin brakykefaalisiin rotuihin. Niiden lyhentynyt kuono aiheuttaa merkittäviä haittoja, kuten hengitysvaikeuksia sekä lämmönsäätelyongelmia. 

Vuonna 2018 julkaistun tutkimuksen mukaan bostoninterriereiden sekä englannin- ja ranskanbulldoggien tyypillinen ulkonäkö ja sairaudet johtuvat yhdestä geenistä, joka löytyy myös staffeilta ja amstaffeilta. Geenivirhe aiheuttaa esimerkiksi välilevynpullistumia, aivokalvontulehduksia sekä aivokasvaimia.

Myös Lennu kuoli aivokasvaimeen.

Sekä presidentti Sauli Niinistö että hänen puolisonsa Jenni Haukio ovat kertoneet, etteivät he tienneet bostoninterriereiden terveysongelmista Lennua hankkiessaan. Myös yhä useampi rivikansalainen näyttää sisäistäneen lyhytkuonoisten koirien terveysongelmat vasta viime vuosina. 

Joidenkin lyhytkuonoisten rotujen suosio laskenut

Vaikka korona sai aikaan varsinaisen pentubuumin, lyhytkuonoisten rotujen rekisteröinnit eivät muiden rotujen tapaan lisääntyneet vaan jopa jonkin verran vähenivät. Kennelliiton listauksen mukaan suomalaiset hankkivat viime vuonna edellistä vähemmän ranskan- ja englanninbulldoggeja, mopseja sekä bostoninterriereitä. 

Rodut kuitenkin löytyvät edelleen sadan suosituimman joukosta. Lisäksi samanaikaisesti staffien sekä boksereiden suosio on kasvanut. Näiden tapaan lyhytkuonoiseksi jalostettu tiibetinspanieli on toista vuotta peräkkäin Suomen 17. suosituin koirarotu.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Julkinen keskustelu lyhyen kuonon aiheuttamista kärsimyksistä näkyy kasvattajien innossa kasvattaa piirrettä kantavia rotuja sekä koiraa hankkivien halussa saada terveystutkimuksia, sanoo Kennelliiton puheenjohtaja Harri Lehkonen

Ihmisten käsitys eri koirarotujen tyypillisistä vaivoista kuitenkin vaihtelee paljon.

– Maailmalla niitä [lyhytkuonoisia koiria] on valtavat määrät. Esimerkiksi Englannissa rotujen suosio on räjähdysmäisesti kasvanut, Lehkonen sanoo.

Saksanpaimenkoirillakin perinnöllisiä sairauksia

Suomen viisi suosituinta koirarotua ovat toista vuotta peräkkäin labradorinnoutaja, jämtlanninpystykorva, saksanpaimenkoira, suomenlapinkoira ja kultainennoutaja. 

Labradorinnoutaja, jämtlanninpystykorva ja suomenlapinkoira ovat yleisterveitä rotuja. Kultaistennoutajien keskuudessa esiintyy kasvuhäiriöitä, kasvainsairauksia, allergioita ja ihon sarveistumissairauksia, mutta suurin osa rodun edustajista elää perusterveen koiran elämää.

Saksanpaimenkoirat sen sijaan kärsivät jalostuksen aiheuttaman sisäsiittoisuuden vuoksi erityisesti luustosairauksista sekä immunologisista sairauksista. Muita perinnöllisiä sairauksia ovat mahalaukun kiertymät ja sydänsairaudet.

Kennelliitossa koirille jalostuksesta aiheutuneita terveyshaittoja pyritään vähentämään valistamalla ja tiedottamalla. 

Lehkosen mukaan Suomessa ja muissa Pohjoismaissa onkin maailman terveimmät koirat, mistä on osin kiittäminen laajaa järjestäytymisastetta: yli 70 prosenttia suomalaisista koirista on rekisteröity Kennelliitossa ja eri roduissa vaalitaan voimakkaasti terveyttä.

Elävien olentojen hankintaan liittyy silti aina riskejä. 

– Varsinaisesti mitään takuupentuja ei ole, Lehkonen sanoo.

Haaveissa terve koira? Vältä kaikkea liioittelua

Koira voi hyvinkin elää terveenä yli 15-vuotiaaksi. Mikäli haluaa mahdollisimman hyvinvoivan ja pitkäikäisen koiran, suosittelee Lehkonen valitsemaan perusrakenteisen keskikokoisen eläimen.

– Kannattaa välttää pienenpieniä ja suurensuuria koiria eli kaikkea liioittelua, jos haluaa pelata varman päälle.

Koirasta haaveilevan kannattaa ottaa aina selvää aikomastaan rodusta ja sen kasvattajista. Tietoa löytyy esimerkiksi Kennelliiton nettisivuilta.

Pelkkään ulkonäköön ei tule koiraa hankkiessa kiinnittää huomiota vaan myös siihen, millaisiin olosuhteisiin se otetaan. 

Ovatko tietyt koirarodut aggressiivisia? Katso Suomen Koirankasvattajien puheenjohtajan Vesa Lehtosen vastaus videolta.


Lue myös:

    Uusimmat