Tuulivoimasta ei ole saatu apua sähkön koviin hintoihin. Tuulivoimaloiden jäätyminen on sotkenut tuotantoennusteita.
Tuulivoiman tuotanto on menneen viikon aikana jäänyt merkittävästi kantaverkkoyhtiö Fingridin ennusteista. Vähäinen tuotanto nostaa sähkön hintaa. Esimerkiksi tiistai-iltana pörssisähkön hinta oli jälleen 60 sentin tuntumassa kilowattitunnilta. Keskiviikkona pörssisähkö on vielä tiistaitakin kalliimpaa.
Syynä ei ole erityisesti se, että ei tuulisi. Syynä on se, että tuulivoimalat ovat jäätyneet.
Fingridin ennusteet eivät vielä osaa ottaa huomioon tuulivoimaloiden jäätymistä.
– Minun käsitykseni mukaan nyt on ollut todella poikkeukselliset jäätymisolosuhteet. Jään muodostuminen on heikentänyt tuulivoimatuotantoa, kertoo toimitusjohtaja Anni Mikkonen Suomen Tuulivoimahdistyksestä.
Epävarmuus kasvaa
Teollisuuden Voiman kerrottua Olkiluoto 3:n uudesta aikataulusta Fingrid päivitti ennusteitaan sähkön riittävyydestä. Säännöllinen sähköntuotanto ydinvoimalassa alkaa aikaisintaan 22. tammikuuta. Se kasvattaa sähkön riittävyyteen liittyviä epävarmuuksia erityisesti tammikuussa.
Fingridin johtajan Tuomas Rauhalan mukaan syksyn aikana tehdyt toimet, kuten sähkön säästäminen sekä yritysten ja kuntien vapaaehtoiset joustot sähköjärjestelmän tukena, parantavat sähkön saatavuutta merkittävästi.
– Sähkön käytön kannalta haastavimmassa tilanteessa on arvioitu, että lähtökohtaisestikin tuulivoimaa on vähän saatavilla. Tällä hetkelläkin se on valitettavasti tilanne tyynestä kaudesta johtuen.
Lue myös: Suoran sähkötuen hakuaika alkaa tammikuussa – tukea voi saada, jos sähkömenot ovat yli 400 euroa kuussa
Tarvittaisiin kovempia tuulia, jotta tuulivoima käynnistyisi taas kovemmalla teholla.
– Tässä on ollut nähtävissä, että ennuste on selvästi suurempi kuin toteutunut tuulivoima. Se viestii siitä, että syystä tai toisesta tuotanto, jota tämänhetkinen tuulen määrä ennakoi, ei kuitenkaan toteudu.
Viime aikoina pörssisähkö on ollut kalliimpaa öisinkin, vaikka eroa päivähintaan on edelleen. Esimerkiksi marraskuun alun alhaisia yöhintoja selittävät Rauhalan mukaan todella tuuliset jaksot niihin aikoihin.
– Se on yhteisvaikutusta siitä, että kotimaista tuotantoa ei ole käytössä. Keskeisimmät tekijät ovat Olkiluoto 3:n poissaolo ja tuulivoiman tuotantotaso.
Lisäksi vaikuttaa siltä että CHP eli yhdistetty sähkön ja lämmön tuotanto tuottaa suhteellisen vähän sähköä koko kapasiteettiinsa verrattuna.
Suomen sähkön hinta on tällä hetkellä Pohjoismaiden tasolla korkea. Hinta on koholla myös Ruotsissa.
Rauhalan mukaan sellaisesta tilanteesta ollaan vielä kaukana, että Suomessa pitäisi säästää sähköä sähkönpulan ja kiertävien sähkökatkojen välttämiseksi.