Sähkö on ollut tänään kallista, eikä huominen näytä lainkaan paremmalta. Keskiviikkona Suomen sähköverkko voi joutua jo hyvinkin lujille.
Sähkön hinta on ollut tänään poikkeuksellisen korkealla. Pörssisähkön tuntihinta on ollut ylimmillään jopa 59 senttiä Nordpool-pörssissä.
Tilanne ei helpota viikon edetessä. Nyt kovana puhaltavan tuulen uskotaan hiljenevän, mutta Etelä-Suomen pakkaset kiristyvät jonkin verran.
Pörssisähkön hinta on Suomessa tiistai-iltana jopa 73 senttiä kilowattitunnilta.
Keskiviikkona hinnat voivat olla vielä korkeammat ja etenkin keskiviikkoaamu voi laittaa sähköjärjestelmän tähänastiseen verrattuna poikkeuksellisen lujille, kun tuulisähköä syntyy näillä näkymin vain vähän.
Esimerkiksi sähköyhtiö Oomi lähetti jo viikonloppuna asiakkailleen hyvin poikkeuksellisesti varoittavan tekstiviestin.
Siinä todettiin, että "sunnuntaina ja ensi viikolla sähkö voi olla erittäin kallista, jolloin sähkönkäyttöä kannattaa välttää".
Yhtiön toimitusjohtaja Tuomas Oksanen kertoo sähköpostitse MTV Uutisille, että sähkön hinta voi ainakin viikon keskivaiheilla käydä huomattavan korkeaksi. Tarkkaa hinta-arviota Oksanen ei toistaiseksi anna.
Miksi sähkö on ollut tuulisenakin päivänä kallista?
Monia ihmetyttää se, miksi sähkö on ollut Suomessa tänään paljon totuttua kalliimpaa, vaikka tuuli on puhaltanut ja tuulisähköä riittänyt siksi yllin kyllin.
Kantaverkkoyhtiö Fingridin johtaja Tuomas Rauhalan mukaan tämä johtuu siitä, että etenkin Keski-Euroopan ja Etelä-Ruotsin sähkötarjonnan niukkuus on pitänyt tänään hintoja korkealla eurooppalaisilla sähkömarkkinoilla, joihin Suomikin kuuluu.
Suomen omat hinnat eriytyvät Rauhalan mukaan eurooppalaisista markkinoista vain silloin, jos ylituotantoa on niin paljon, että sähkönsiirtokapasiteetin rajallisuus muodostaa pullonkaulan ja estää sikäli ylituotannon siirtämisen ulkomaille.
Lue lisää: Sähkön hirmuhinta iski jo suomalaisten arkeen – "Kävelemme kotona toppatakit päällä ja emme vietä joulua"
– Käytännössä Suomessa käytetään tällä hetkellä niin paljon sähköä, että tuulivoimatuotannosta ei synny ylituotantoa, joka johtaisi siihen, että Suomen hinta eroaisi naapurimaiden hinnoista, Rauhala toteaa.
Rauhalan mukaan kolmea epävarmuustekijää, eli säätilaa, kotimaisen tuotannon saatavuutta ja sähkön saatavuutta ennen kaikkea Etelä-Ruotsista tarkkaillaan nyt jatkuvasti.
Voiko kiertäviä kahden tunnin sähkökatkoja tulla jo tällä viikolla?
– Sää on verrattain kylmä, Olkiluoto 3 ei ole käytössä, ja miten sähkömarkkinat tulevat käyttäytymään, se varmasti tulee antamaan vastauksen tähän kysymykseen ja siitä tiedämme huomenna iltapäivän lopulla, Rauhala sanoo.
– Käytännössä lämpötila on vielä sen verran miedoissa pakkaslukemissa, että en pidä todennäköisenä sitä, että sähköpulaan tässä jouduttaisiin.
Lue myös: Fingridin toimitusjohtaja kertoo, miten sähkön riittävyyden käy kovilla pakkasilla – ei usko kovan hinnan laskevan vielä pitkään aikaan
4:11