Erikoinen tilanne olympialaisissa – päävalmentajaa ei saa päästää kahden kesken pelaajan kanssa: "Ällöttävää"

Pariisin kesäolympialaisten naisten jalkapalloturnauksessa riittää puheenaiheita. CBS:n julkaisemassa Attacking Third -podcastissa entinen pelaaja Darian Jenkins otti kantaa Sambian päävalmentajaan Bruce Mwapeen, joka on tutkinnassa seksuaalisesta häirinnästä.

64-vuotiaan Mwapen ympärillä on kuohunut viime vuosina. Viime MM-kisoissa häntä syytettiin pelaajan rintojen kourimisesta muiden pelaajien ollessa läsnä sekä kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan työntekijän seksuaalisesta ahdistelusta. Jo vuotta aiemmin häntä oli syytetty pelaajiin kohdistuneesta seksuaalisesta häirinnästä.

Nyt vuodesta 2018 lähtien Sambiaa luotsannut Mwape on tutkinnasta huolimatta edelleen maajoukkueen peräsimessä, mutta tähän kuuluu yksi ehto. Häntä ei saa päästää kahden kesken pelaajiensa kanssa. Mwapella oli myös vaikeuksia päästä Pariisiin, sillä hänen viisumihakemus hylättiin ensimmäisellä kerralla. 

– Kansainvälinen olympiakomitea KOK on sitoutunut varmistamaan, että jokainen urheilija voi harjoitella ja kilpailla turvallisessa ympäristössä, jossa ei ole häirintää tai kiusaamista, KOK:n edustaja kertoi The Guardianille.

Sambian jalkapalloliitto on todennut, että sillä ei ole ollut aikaa hankkia uutta valmentajaa, vaikka syytökset Mwapea kohtaan ovat jatkuneet useamman vuoden. Toiminta sai valtaisaa kritiikkiä Yhdysvalloissa.

– Missä työympäristössä joudut jatkamaan työntekoa pomosi alaisuudessa, jos hän on tutkinnassa seksuaalisesta häirinnästä? Ainoastaan sillä ehdolla, että hänellä on mukanaan lapsenvahti ja ettei häntä päästetä yksin kanssasi. Kyse on kuitenkin henkilöstä, joka päättää pelaajien peliajasta ja kuinka joukkue on valmistautunut, entinen pelaaja Darian Jenkins sanoi.

– Se on mielestäni ällöttävää ja toivon, että Sambian jalkapalloliitto hoitaisi asiaa paremmin. Se ei ollut liian myöhäistä ennen olympialaisia. He olisivat voineet korvata hänet paljon aiemmin. Kaikki juontaa juurensa vuoteen 2022, CBS:n jalkapallotoimittaja Christine Cupo totesi.

Sambia hävisi avausottelussaan Yhdysvalloille 0-3. Se kohtaa seuraavaksi Australian sunnuntaina. Lohkossa pelaa myös Saksa.

Lue myös:

    Uusimmat