Erikoinen yhteys: Janakkalan lähistöllä kaadettiin puhelinmasto samalla tavalla lähes 20 vuotta sitten

Janakkalan puhelinmaston ilkivaltaiseksi epäilty kaataminen ei ole ainutlaatuinen tapaus Suomen historiassa.

Eilen uutisoitiin, että Janakkalassa sijaitseva matkapuhelinmasto joutui epäillyn tuhotyön kohteeksi. Mastoa pystyssä kannatteleva vaijeri epäillään katkaistun niin, että masto rysähti maahan.

Tuoreeltaan vastaavaa tapausta ei osattu nimetä, mutta pian löytyi tapausta muistuttava ilkivallanteko 2000-luvun alusta.

Aiempi tapaus ei kaukana Janakkalasta

Hyvin samantapainen tapaus sattui näet Hämeenlinnassa vuonna 2005.

Hämeen Sanomat kertoi elokuussa 2005, että Ruununmyllyn ja Mäskälän kaupunginosien välillä kaadettiin ilkivaltaisesti puhelinmasto. Etäisyyttä tapahtumapaikalta on Janakkalan mastolle noin kymmenen kilometriä.

Tapauksessa on häkellyttävän paljon samankaltaisuutta Janakkalan tapaukseen. Tässäkin tapauksessa maston kaatuminen huomattiin vasta, kun korjaajaryhmä meni paikalle selvittämään toimintahäiriötä.

Paikanpäällä todettiin, että mastoa kannattelevat vaijerit oli katkaistu. Vaijerin katkaisu on epäilty tekotapa myös Janakkalan tapauksessa.

Tapauksesta ei löydy laajemmin uutisia, joten ei ole selvää, selvisikö tapaus tai sen tekijät ja motiivit koskaan.

Vahinkojakin sattuu

Janakkalan ja Hämeenlinnan mastojen kaatumisessa on kummassakin epäilty tahallisuutta. Historia tuntee myös onnettomia vahinkoja.

Vuonna 2008 Turun Sanomat uutisoi, että Kemiössä metsätyökone takertui maston haruksiin. Vaijerin napsahdettua poikki masto kaatui ja rysähti paikalla olleen avolava-auton päälle. Onnekkaasti henkilövahingoilta vältyttiin.

Myös tuolloin uutisoitiin siitä, että matkapuhelinmastojen kaatumiseen liittyvät onnettomuudet ovat erittäin harvinaisia.

Janakkalan maston kaatoa tutkitaan törkeänä vahingontekona.

Lue myös:

    Uusimmat