MTV:n selvitys: Isojen teleyhtiöiden tukiasemiin on murtauduttu aiempaa useammin

Teleoperaattorit Elisa ja Telia kertovat MTV:lle, että matkapuhelinverkon tukiasemiin tehdyt murrot ja muut häiriöt ovat kasvaneet viimeisen kahden vuoden aikana. Kyberturvallisuuskeskuksen mukaan tärkeät kohteet on suojattu järeästi, mutta kaikista havainnoista kehotetaan ilmoittamaan poliisille.

Suomalaiset ovat valpastuneet viime viikkoina seuraamaan epäilyttävää toimintaa tärkeiden huoltorakennusten lähellä. MTV:n katsoja havaitsi heinäkuussa Päijät-Hämeessä, että läheisen tukiaseman portti oli rikottu. 

Kysyimme suurimmilta teleyhtiöltä, ovatko murrot ja muut vahingonteot lisääntyneet.

– Ei voida puhua mistään räjähdysmäisestä kasvusta, mutta sanotaanko että viime vuosina on hienoista kasvua ollut. Tapausmäärät eivät ole isoja edelleenkään, mutta muutaman vuoden aikana niitä on hieman enemmän vuosi vuodelta tullut, sanoo turvallisuusjohtaja Kalle Kaasalainen Teliasta.

Myös Elisan mukaan Venäjän hyökkäyssodan alettua murrot ja ilkivalta ovat yleistyneet.

– Voi sanoa, että on vähän enemmän niitä havaintoja. Onko taustalla selvästi vihamielistä aktiviteettiä, vai onko enemmän kyse siitä, että havaitaan niitä asioita tarkemmin ja ilmoitetaan herkemmin, niin siihen emme pysty vahvaa näkemystä sanomaan, toteaa turvallisuusjohtaja Jaakko Wallenius.

DNA:n mukaan murtoja on sattunut satunnaisesti, mutta niiden määrässä ei ole ollut kehitystä. Yleisesti teleyhtiöistä kerrotaan, että vahingonteoilla ei ole ollut vaikutusta matkapuhelinverkon toimintaan.

Kyberturvallisuuskeskus: Kriittiset kohteet on suojattu vahvasti

Teleyhtiöiden mukaan poliisin tutkinnassa on ollut useita tukiasemiin kohdistuvia vahingontekoja ja murtoja. Poliisista ei kuitenkaan oteta kantaa siihen, onko lisääntyneiden havaintojen taustalla jotain laajempaa ilmiötä.

– Kriittisen infrastruktuurin osalta omistajalla on keskeinen vastuu omaisuuden suojaamisesta, toteaa poliisitarkastaja Jonne Lähteenmäki Poliisihallituksesta.

Laki määrittelee melko tarkasti sen, miten teleoperaattoreiden on suojattava viestiverkon ja siihen liittyvien laitteiden turvallisuus. Pääsääntö on, että mitä kriittisemmästä kohteesta on kyse, sitä järeämmin sen pitää olla suojattu.

Turvallisuustason noudattamista valvoo liikenne- ja viestintävirasto Traficomin alainen Kyberturvallisuuskeskus.

– Meillä on tiedossa joitakin tapauksia, joissa on esimerkiksi murtauduttu tukiasemien mastojen laitetiloihin ja yleensä laitetiloista viedään jotakin tavaraa, eli kyse on rikollisesta toiminnasta.  Esimerkkinä on tapauksia, joissa on ryöstetty kuparikaapelia, ja rikolliset muuttavat sen rahaksi tavalla tai toisella, sanoo johtaja Jukka-Pekka Juutinen.

Tähän mennessä tietoon tulleissa tapauksissa on ollut kyse perinteisestä rikollisuudesta, Juutinen toteaa. Yhtiöitä kehotetaan ilmoittamaan poliisille kaikista tapauksista.

Sen sijaan Kyberturvallisuuskeskukselle pitää ilmoittaa vahingoista kohteisiin, joiden merkitys on huomattavan suuri. Niiden ympärillä on myös vahvin suojaus.

– Lähtökohtaisesti puhutaan merkittävistä kohteista. Esimerkiksi, jos päästäisiin murtautumaan teleyritysten kriittisimpiin laitetiloihin, mikä on hyvin epätodennäköinen tilanne. Meillä ei ole tällaisia tiedossa ja olen aika vakuuttunut, että jos olisi tapahtunut, niin teleyritykset olisivat sen ilmoituksen meille tästä tehneet, Juutinen sanoo.

Hänen mukaansa vahingonteot eivät ole vaikuttaneet matkapuhelinverkon toimintaan, sillä verkko on huomattavan hajautettu. 

– Mikään ei vielä viittaa sellaiseen, että pitäisi olla erityisen huolissaan. Mutta kyllä mekin seuraamme tilannetta ja esimerkiksi sitä, mitä näiden vesilaitosten osalta tutkinnoissa tulee ilmi. Toki nykyinen tilanne huomioiden katsotaan tarkemmin asioita ja ollaan hieman herkempiä kuin aikaisempina vuosina, Juutinen sanoo.

MTV Oy ja MTV Uutiset ovat osa Telia-konsernia.

 

 

Lue myös:

    Uusimmat