Vuonna 1971 tuntemattomaksi jäänyt mies kaappasi yhdysvaltalaisen matkustajakoneen. Saatuaan vaatimansa 200 000 dollarin lunnaat hän hyppäsi koneesta laskuvarjolla ja katosi jäljettömiin. FBI ei pystynyt selvittämään tapausta, mutta nyt ryhmä harrastelijatutkijoita on löytänyt uuden johtolangan.
MTV Uutiset julkaisee artikkelin yhteistyössä Tieteen Kuvalehden Historia-julkaisun kanssa.
FBI on saanut uutta tietoa kuuluisasta, selvittämättömästä lentokonekaappauksesta: niin sanotusta D. B. Cooperin tapauksesta.
Marraskuussa 1971 mies kaappasi matkustajakoneen Yhdysvalloissa Portlandin ja Seattlen välillä. Nimellä Dan Cooper matkustanut kaappari uhkasi räjäyttää koneessa pommin, jollei hänelle maksettaisi 200 000 dollaria (nykyrahassa noin 1,2 miljoonaa dollaria).
Välilaskun jälkeen ”Cooper” sai vaatimansa rahat. Kun kone oli jälleen ilmassa, hän hyppäsi laskuvarjolla metsäiselle alueelle ja katosi jäljettömiin.
Amatöörit saivat uutta tietoa
FBI:n etsinnät, kuulustelut ja tutkimukset eivät ole tähän asti tuottaneet tuloksia. Viime vuonna historian pisimpiin ja työteliäisimpiin kuulunut tutkinta päätettiin lopettaa 45 vuoden jälkeen.
Nyt FBI on kuitenkin antanut ryhmän harrastelijatutkijoita perehtyä todistusaineistoon, ja he ovat mahdollisesti löytäneet johtolangan, jota ei ollut aiemmin huomattu.
Tutkijat analysoivat kaapparin istuimelleen jättämän solmion elektronimikroskoopilla ja löysivät siitä 100 000 hiukkasta alkuaineita, mm. titaniumia.
Mahdollisesti lentokonetehtaan työntekijä
Erityisesti titanium kiinnostaa FBI:ta, sillä se oli melko harvinaista vuonna 1971.
Tutkijoiden mukaan titaniumia käytettiin etenkin lentokoneteollisuudessa, ja he arvelevat, että Dan Cooper oli Boeingin palveluksessa.
Boeing kehitti vuonna 1971 lentokonetta, jossa käytettiin titaniumia, ja Cooper on ehkä ollut insinööri tai johtaja, joka on osallistunut koneen tuotantoon ja käyttänyt töissä solmiota.
Tutkijat toivovat, että uusi johtolanka johtaa yhteydenottoihin ihmisiltä, jotka saattavat sen ansiosta muistaa jotakin uutta ja tärkeää.