24 miljoonaa litraa kylmän sodan aikaista radioaktiivista jäähdytysvettä on sulamassa ja saastuttamassa Grönlannin merialueita ja mannerjäätä.
MTV Uutiset julkaisee artikkelin yhteistyössä Tieteen Kuvalehden kanssa.
Grönlannissa 24 miljoonaa litraa radioaktiivista jäähdytysvettä sulaa ja uhkaa saastuttaa merta ja mannerjäätikköä.
Kun Yhdysvaltojen ilmavoimat lakkautti Grönlannin jäätiköllä sijainneen Camp Centuryn tukikohdan 1967, pieni ydinreaktori, joka oli kahdeksan vuoden ajan tuottanut tukikohtaan sähköä ja lämpöä, poistettiin käytöstä.
Valitettavasti suurvalta ei ottanut jätteitään mukaansa.
Turvallinen loppusijoituskohde
9 200 tonnia kiinteää ydinjätettä, 20 000 litraa kemiallista jätettä, muun muassa bensiiniä ja dieseliä, ja ennen kaikkea 24 miljoonaa litraa biologista jätettä, josta suuri osa on ydinreaktorin jäähdytysvettä, jäi tukikohdan lakkautuksen jälkeen lojumaan Luoteis-Grönlannin ikiroutaan, jossa sen ei pitänyt aiheuttaa mitään vaaraa.
Tai niin siis uskottiin vuonna 1967.
Lähes 50 vuoden kuluessa Grönlannin ilmasto on kuitenkin muuttunut hyvin nopeasti.
Katso tästä filmi Camp Centuryn perustamisesta.
Jää sulaa
Lämpötila Grönlannissa on noussut viime vuosikymmeninä voimakkaasti. Alue, joka 1960-luvun lopulla muistutti ikuista pakastinta, on alkanut muuttua uhkaavaksi ympäristökatastrofiksi Grönlannin herkässä ekosysteemissä.
– Kyseessä on uusi ympäristöön liittyvä haaste, jonka ratkaisuun meidän pitää alkaa perehtyä, toteaa William Colgan Yorkin yliopistosta. Hän johtaa ryhmää ilmasto- ja jäätikkötutkijoita, jotka ovat varoittaneet Camp Centuryn ympäristöongelmista.
Epävarma aikataulu
Tilanteeseen liittyy monta vakavaa ongelmaa, joihin grönlantilaisten, tanskalaisten ja yhdysvaltalaisten tutkijoiden ja viranomaisten pitää ottaa kantaa.
Yorkin yliopistossta tehtyjen laskelmien mukaan jäte on suhteellisen suojassa vielä noin 70 vuoden ajan, mutta aikalaskelmiin liittyy monia epävarmuustekijöitä.
Arvaamattomat seuraukset
Jo nyt on havaittu, että Grönlannin jäätikkö sulaa hurjaa vauhtia. Sulamisvesiä virtaa niin jäätikön alla kuin päälläkin. Jopa 200 kilometriä Länsi-Grönlannin rannikosta, jossa Camp Century sijaitsee, on havaittu sulamisvesiä. Mitä tapahtuu, jos vedet löytävätkin tiensä jään läpi ja iskevät Camp Centuryn alueelle?
Mitä tapahtuu Grönlannin ainutlaatuiselle luonnolle, jos jätteet pääsevät leviämään jäätikölle ja mereen?
Kuka maksaa?
Miten niin valtava määrä erittäin myrkyllistä jätettä saadaan kuljetettua pois tukikohdasta, joka sijaitsee 200 kilometrin päässä rannikolta maailman suurimmalla mutta myös nopeimmin sulavalla jäätiköllä?
Ja ennen kaikkea… Kuka maksaa laskun?
Tanskan ja Yhdysvaltojen hallitusten Camp Centuryn perustamisesta tekemän sopimuksen teksti on vain harvojen tiedossa. On kuitenkin erittäin epätodennäköistä, että tuohon aikaan olisi osattu sopimuksessa ottaa huomioon jäätikön sulamisen aiheuttamat vaarat.
Muita Tieteen Kuvalehden artikkeleita:
Florence Foster Jenkins veti salin täyteen yleisöä
Paljastus: Näin Houdini teki temppunsa
Shakespearen kallo puuttuu haudasta
Sininen marmorikuula: Maa vuodesta 1972 tähän päivään
Kuvagalleria: 12 uhanalaista eläinlajia
Näin muovipilli poistettiin kilpikonnan sieraimesta