Erikoiset pääsiäisperinteet maailmalta: Risuilla läimimistä ja vedellä kastelemista

Suomessa pääsiäisnoidiksi pukeutuneet lapset tuovat pajunoksia, Itä-Euroopassa oksilla läimitään ihmisiä.colourbox.com
Julkaistu 25.03.2016 07:04

Suomalaiseen pääsiäiseen kuuluvat erottamattomana osana mämmi, munat ja pajunoksat. Lue, millaisia pääsiäisperinteitä löytyy muualta maailmalta.

Suomalainen perinne, jossa lapset pukeutuvat pääsiäisnoidiksi saattaa vaikuttaa ulkomaalaisen näkökulmasta oudolta. Muistakin maista löytyy kuitenkin varsin erikoisia pääsiäisperinteitä.

Pääsiäismuna

Tsekki ja Slovakia – risuilla läimimistä

Jos olet Itä-Euroopassa pääsiäisenä, sinun on parasta olla varuillasi – etenkin jos olet nainen. Tsekissä ja Slovakiassa pidetään yllä pääsiäisperinnettä, jossa miehet läimivät naisia koristelluilla pajunoksilla.

Perinne juontaa juurensa siitä, että paju on ensimmäinen keväällä kukkiva puu, ja tästä syystä pajun oksien uskotaan siirtävän elinvoimaa ja hedelmällisyyttä naisille. Läimiminen on leikkimielistä, eikä sen tarkoitus ole aiheuttaa kipua.

Pääsiäismuna (1)

Kreikka – vilkuile ylöspäin

Kreikassa Korfun saarella ihmiset heittelevät pääsiäismaanantaina ikkunoistaan ulos savisia astioita, kuten ruukkuja ja patoja, niin että kadut täyttyvät astioiden sirpaleista.

Sanotaan, että perinne on tullut Venetsiasta, jossa ihmiset heittivät uudenvuodenaattona vanhoja tavaroitaan ulos ikkunoistaan. Toiset taas uskovat, että ruukkuja rikkomalla on tarkoitus toivottaa kevät tervetulleeksi: keväisin kasvunsa aloittavat kasvit laitetaan uusiin ruukkuihin.

Ranska – jättimäinen munakas

Jos vierailet pääsiäisen aikaan Etelä-Ranskassa, muista ottaa mukaan myös ruokailuvälineet. Bessièresin kaupungin pääaukiolla tarjoillaan pääsiäisenä jättimäistä munakasta.

Jättimäinen tässä tapauksessa tarkoittaa todella jättimäistä: munakkaaseen on käytetty yli 4500 munaa, ja sillä ruokitaan jopa 1000 ihmistä. Tarinan mukaan Napoleon ja hänen armeijansa olivat kulkemassa Ranskan läpi, ja he pysähtyivät pieneen kaupunkiin, jossa he söivät munakkaita. Napoleon piti munakkaista niin paljon, että hän käski kaupunkilaiset kokoamaan kaikki kananmunansa, jotta niistä saataisiin tehtyä jättimäinen munakas hänen armeijalleen.

Pääsiäismuna (2)

Venäjä – rasvasta muotoiltu lammas

Venäjällä nautitaan suklaamunien ja suklaapupujen sijaan aivan toisenlaisesta herkusta. Venäläisten pääsiäispöytään kuuluu iso voista muotoiltu lammas.

Perinne pohjautuu uskonnolliseen ajatukseen, jonka mukaan lampaat ovat onnekkaita, sillä ne ovat ainoita eläimiä, joiden muotoa saatana ei voi ottaa.

Puola – pukeudu sadeviittaan

Puolassa täytyy varoa pääsiäisen aikaan vesipetoja. Puolalaiseen pääsiäisperinteeseen kuuluu toisten kasteleminen vedellä. Pääsiäismaanantaina lähinnä pojat jahtaavat ihmisiä ja yrittävät kaataa ämpärillä vettä toisten niskaan, tai esimerkiksi osua ihmisiin vesipyssyillä.

Legendan mukaan kastetuksi joutunut tyttö menee vuoden sisällä naimisiin. Virkistävä perinne juontaa juurensa siitä, että puolalainen prinssi Mieszko sai kasteen pääsiäismaanantaina 966 ennen ajanlaskun alkua.

Espanja – varo kummituksia!

Vergesin kaupungissa Espanjassa esitetään pääsiäisenä perinteinen "kuoleman tanssi". Juhlijat pukeutuvat luurankoasuihin ja marssivat kaduilla. Lopuksi pelottavat luurangot kantavat marssissa tuhkalaatikoita.

Makaaberi tanssi alkaa keskiyöllä ja kestää kolme tuntia aamuyön tunneille saakka.

Pääsiäismuna (3)

USA – kuinka hyvin muna pyörii?

Valkoinen talo on isännöinyt jo 130 vuoden ajan pääsiäisen munanpyörittämiskilpailua nurmikollaan. Päivän päätapahtumassa pyöritetään isolla lusikalla värjättyjä, kovaksi keitettyjä kananmunia.

Munanpyörityskilpailun lisäksi päivään kuuluu muitakin aktiviteettejä, kuten musiikkiesityksiä, munan etsintää, urheilua ja askartelua.

Tässä oiva vinkki Mignon-munan ystäville!

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Juttu on uusinta vuodelta 2015.

Lähteet: womanday.com, jamrockmagazine.com

Tuoreimmat aiheesta

Pääsiäinen