Suomesta löytyy isot alueelliset erot siinä, onko äiti saanut synnytyskipuja tehokkaasti lievittävän epiduraali- tai spinaalipuudutuksen. Synnytyskipuun on tarjolla useita vaihtoehtoja, mutta niiden käytössä on suuria sairaalakohtaisia eroja, kertoo Helsingin Sanomat.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuoreimman avoimen datan tilastojen mukaan vuonna 2014 Hyvinkään sairaalassa tai Helsingin naistenklinikalla alateitse synnyttäneistä noin 76 prosenttia sai kivunlievitykseksi epiduraali- tai spinaalipuudutuksen tai molemmat. Jo lakkautetulla Pietarsaaren sairaalan synnytysosastolla selkäydinpuudutuksen sai vain 33 prosenttia alatiesynnyttäjistä.
THL:n tutkimusprofessorin Mika Gisslerin mukaan alueelliset erot johtuvat sairaaloiden erilaisista kulttuureista ja toimintatavoista. Eikä sillä ole merkitystä, onko kyseessä iso, pieni, yliopisto- tai keskussairaala.
– Kun tilanne yhtäkkiä muuttuu, sairaalaan on tullut uusi ylilääkäri, joka linjaa eri lailla. Ei ole olemassa Käypä hoito -suositusta, joka ohjeistaisi, mikä on paras tapa lievittää synnytyskipua, Gissler sanoo.
Hän katsoo, että kivunlievitys kuitenkin toimii hyvin, sillä yli 90 prosenttia äideistä saa jotakin apua kipuihinsa.
Synnytyskivun hoitoon erikoistuneen erikoislääkärin Johanna Sarvelan mukaan osa terveydenhuollon ammattilaisista kyseenalaistaa edelleen tehokkaan kivunhoidon.
– Kukaan ei kyseenalaista syöpäkipuja, mutta jotkut ovat edelleen sitä mieltä, että synnytyskipu kuuluu kestää.