Synnyttäjät ottavat Suomessa selkäydinpuudutuksia poikkeuksellisen paljon – ylihoitaja: "On muitakin keinoja kuin puudutus"

1:36imgSynnytyshuonetta esitellään korona-aikana ruudun välityksellä synnytyspelkoisille. – Ihan tunnottomasti ei voi synnyttää, mutta kivuttomasti voi.
Julkaistu 23.01.2021 17:02
Toimittajan kuva

Sanna Pietiläinen

sanna.pietilainen@mtv.fi

Nina Malmberg

nina.malmberg@mtv.fi

Suomessa yli puolet synnyttäjistä turvautuu selkäydinpuudutukseen.

Ylihoitaja Katja Koskinen HUSin Naistenklinikalta kertoo lähes kaikkien äitien ottavan selkäydinpuudutuksen synnytyksessä pääkaupunkiseudulla. Yksi puudutteista on epiduraali, jonka otti vuonna 2019 Suomessa 58 prosenttia, Ruotsissa 41 ja Tanskassa 22 prosenttia. Koskisen mukaan puudutuksia otetaan Suomessa poikkeuksellisen paljon.

– Korkea määrä liittyy siihen, ettei synnyttäjillä ole keinoja ja tietoa, miten käydä synnytyksen ja sen tuomat kivut läpi. Puudutuksia käytetään niin paljon, että se muuttaa suhtautumista kipuun – jopa ammattilaisilla Koskinen sanoi Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Hän toivookin, että synnyttäjien valmentamiseen panostettaisiin jatkossa enemmän, ettei lähes kaikkien tarvitsisi automaattisesti tukeutua puudutukseen.

– Toivoisin, että meillä olisi vahvempaa kätilötyötä ja synnyttäjien valmentamista, että synnyttäjät voisivat aidosti valita eri vaihtoehtojen välillä. Saisi puudutusta, jos sitä tarvitsee, mutta ettei olisi niin, että lähes kaikki sen ottavat. Synnytyksen läpikäymiseen on muitakin keinoja kuin puudutus.

Lue myös: Mistä keskenmeno johtuu? Miltä se näyttää? Gynekologi vastaa: "Osa tapahtuu niinkin varhain, ettei nainen edes tiedä olevansa raskaana"

"Ei saada eväitä kivun helpottamiseen"

Koskisen mukaan synnytysvalmennusten taso vaihtelee Suomessa, eivätkä kaikki saa yksilöllistä apua synnytykseen valmistautumiseen. Synnytysvalmennusta annetaan pääosin neuvoloissa.

– Meillähän kätilöt eivät yleensä valmenna synnytykseen. Synnytysvalmennusten taso vaihtelee. On paljon valmennuksia isoissa ryhmissä, joissa äidit eivät välttämättä saa yksilöllistä kohtaamista.

– Ei saada välttämättä eväitä siihen, miten voisi itse helpottaa synnytyskipua eikä aina ymmärretä, mitä kaikkea synnytyksen aikana lopulta tapahtuu – muuta kuin että kohdunsuu aukeaa ja vauva laskeutuu synnytyskanavassa.

Syntyvyys nousuun pitkästä aikaa

HUSin sairaanhoitopiirin alueella synnytysten määrä kääntyi pitkästä aikaa nousuun viime vuonna. Koko maassa syntyi viime vuonna 839 lasta enemmän kuin vuonna 2019. Yhteensä lapsia syntyi viime vuonna 46 452.

Myös tämä vuosi on alkanut ainakin HUSin synnytysosastolla kiireisesti.

– Tammikuussa on ollut kiireistä. Vaikea sanoa, mistä viime vuoden nousu syntyvyydessä on saanut alkunsa, mutta ilolla otetaan kehitys vastaan, Koskinen sanoo.

Lue myös: Suomen väkiluku kasvoi viime vuonna 11 000:lla: Syynä muuttovoitto, mutta myös syntyvyys nousi hieman

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Tuoreimmat aiheesta

Synnytys