Kansanedustaja, entinen pitkäaikainen ulkoministeri Erkki Tuomioja arvostelee Facebookissa Suomen päätöstä karkottaa yksi venäläinen diplomaatti.
Tuomioja kirjoittaa, ettei olisi karkottanut diplomaattia niillä tiedoilla, joita hänellä on. Hän sanoo toivovansa, että hallituksella on enemmän tietoa kuin hänellä.
Tuomiojan mielestä vahvat epäilyt Venäjää kohtaan ovat paikallaan, mutta ne eivät oikeuta näin voimakkaisiin toimiin. Toimien tueksi pitäisi hänen mukaansa olla vahvempaa näyttöä.
– Toimien pitäisi oikeusvaltiossa perustua riittäviin näyttöihin eikä vain epäilyihin. Emmehän me halua laskea oikeusstandardejamme samalle tasolle kuin Venäjällä, Tuomioja kirjoittaa.
Hän kirjoitti myös olevansa samaa mieltä tasavallan presidentti Sauli Niinistön kanssa siitä, että vuoropuhelua on Venäjän kanssa on tärkeää jatkaa. Niinistö ilmoitti tiedotustilaisuudessa eilen vuoropuhelun jatkuvan Venäjän kanssa karkotuksesta huolimatta.
Suomi ilmoitti eilen useiden muiden EU-maiden tapaan karkoittavansa venäläisen diplomaatin. Asiaa käsiteltiin ulko- ja turvallisuuspoliittisessa ministerivaliokunnassa Niinistön johdolla.
Useat maat karkottavat diplomaatteja
Diplomaattikarkotukset ovat vastatoimi Salisburyssa Britanniassa maaliskuun alussa tehdylle hermomyrkkyiskulle, jonka tuloksena entinen venäläinen kaksoisagentti Sergei Skripal ja hänen tyttärensä ovat yhä sairaalahoidossa. Britannia on syyttänyt Venäjää myrkkyiskusta ja sanonut sillä olevan todisteita Venäjää vastaan.
Suomen lisäksi yhden diplomaatin ovat ilmoittaneet karkoittavansa Ruotsi, Viro, Latvia ja Romania. Tanska ja Hollanti ovat ilmoittaneet kahden karkoituksesta. Eniten diplomaattikarkotuksia tekevät Yhdysvallat (60) ja Iso-Britannia (23). Lisäksi muun muassa Kanada, Ukraina ja Australia ovat ilmoittaneet karkotuksista.
Venäjän odotetaan vastaavan dilpomaattikarkotuksiin vastaanvanlaajuisilla karkotuksilla.
14:06