Ulkoministeri Pekka Haaviston esikunnasta vahvistetaan, että Suomi valmistelee venäläisdiplomaattien karkotuksia.
Aiemmin tänään pääministeri Sanna Marin kertoi Säätytalolta poistuessaan, että venäläisdiplomaattien karkotusta käydään läpi, kun ulkoministeri Pekka Haavisto palaa työmatkalta.
Ruotsi ilmoitti tänään seuraavansa muiden EU-maiden esimerkkiä ja karkottavansa maasta kolme venäläistä diplomaattia. Ulkoministeri Ann Linden mukaan karkotuspäätös ei ole helppo ja sillä voi olla seurauksia myös Ruotsin omalle suurlähetystölle Moskovassa. Linde ei kuitenkaan sulkenut pois mahdollisuutta, että Ruotsi karkottaisi vielä lisää venäläisdiplomaatteja.
– Tässä on kyse siitä, ettei ole toimittu (diplomaattisuhteita säätelevien) Wienin sopimusten mukaisesti vaan on harjoitettu laitonta tiedustelutoimintaa Ruotsissa, Linde perusteli karkotuksia.
Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpo on aiemmin arvioinut, että noin joka kolmas Ruotsissa oleva venäläinen diplomaatti on todellisuudessa tiedustelu-upseeri. Ulkoministeriön mukaan Venäjän Tukholman-suurlähetystössä on noin 35 diplomaattia, mikä merkitsisi, että diplomaatin aseman suojassa toimivia tiedustelijoita olisi kymmenkunta.
Suomen ulkoministeriön viestinnästä ilmoitettiin STT:lle, ettei ministeriö anna kommentteja Suomen suhtautumisesta venäläisdiplomaatteihin.
Oppositio vaatii karkotuksia
Ruotsissa oppositio oli jo ehtinyt vaatia hallitukselta toimia venäläisten karkottamiseksi. Maltillinen kokoomus vaati, että Butshan siviilien joukkosurman jäljiltä hallituksen on ryhdyttävä toimeen ja karkotettava diplomaatit välittömästi, kertoo Svenska Dagbladet. Maltillisen kokoomuksen puheenjohtajan Ulf Kristerssonin mukaan karkotuksien kielteiset seuraukset on varaa ottaa vastaan.
Myös Suomessa Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo vaati tänään, että venäläisdiplomaattien karkotukset on aloitettava Venäjän eristämiseksi.
Venäjä on kiistänyt siviilien joukkosurmat Butshassa ja on yhtäältä väittänyt ruumiista levitettyjä kuvia lavastetuiksi ja toisaalta esittänyt, että ukrainalaiset olisivat vastuussa surmista.
Avaruusteknologiayhtiö Maxarin julkaisemat satelliittikuvat maaliskuun puolenvälin tienoilta osoittavat kuitenkin, että Butshan kaduilla oli nähtävissä ruumiita jo ennen venäläismiehittäjien vetäytymistä. Osa satelliittikuvissa nähdyistä ruumiista näyttää olevan samoissa paikoissa, joista ukrainalaisjoukot ne myöhemmin löysivät.
Tanska karkoittaa 15 diplomaattia
Aiemmin tänään omista Venäjän diplomaattien karkotuspäätöksistään kertoi Tanska.
Tanska kertoI karkottavansa maasta 15 venäläisdiplomaattia, joita se syyttää vakoilusta. Maa seuraa päätöksessä Saksan ja Ranskan vastaavia toimia. Asiasta kertoi Tanskan ulkoministeri Jeppe Kofod.
– Olemme osoittaneet, että nämä 15 tiedustelu-upseeria ovat harjoittaneet vakoilua Tanskan maaperällä, Kofod sanoi toimittajille.
Ministerin mukaan tarkoituksena on lähettää selvä viesti Venäjälle, että vakoilu Tanskassa ei ole hyväksyttävissä.
Karkotetuilla Venäjän kansalaisilla on kaksi viikkoa aikaa poistua Tanskasta. Venäjän Tanskan-suurlähettiläälle kerrottiin asiasta tänään, ja samalla Tanska tuomitsi jyrkästi Venäjän "brutaalit" toimet Ukrainan Butshassa, josta on venäläismiehityksen jäljiltä löydetty suuret määrät surmattuja siviilejä.
Tanska kertoo pitävänsä tahallisia hyökkäyksiä siviilejä vastaan sotarikoksena. Maa ei kuitenkaan aio katkaista diplomaattisia suhteitaan Venäjään.
– Venäjän suurlähettiläs ja loput Kööpenhaminan lähetystön työntekijöistä eivät kuulu karkotettavien joukkoon, Kofod sanoi.
Italia karkottaa 30 diplomaattia
Italian ulkoministeri Luigi Di Maio kertoi tänään myös Italian karkottavan venäläisdiplomaatteja. Lähtöpassin saapasmaasta saavat 30 venäläisdiplomaattia. Di Maio perusteli päätöstä kansallisen turvallisuuden syillä.
Venäjän Italian-suurlähettiläs oli kutsuttu aiemmin päivällä puhutteluun, jossa päätöksestä kerrottiin tälle. Diplomaatit karkotetaan ei-toivottuina henkilöinä (personae non grata).
Myös Slovenia ja Espanja ovat tänään kertoneet päätöksistä karkottaa diplomaatteja. Espanjan ulkoministeri Jose Manuel Albares kertoi maan karkottavan "noin 25" venäläisdiplomaattia. Slovenia ilmoitti taas karkottavansa 33 venäläisdiplomaattia. Euroopan unioni puolestaan ilmoitti tiistaina julistaneensa joukon EU:n instituutioissa työskenteleviä venäläisdiplomaatteja ei-toivotuiksi henkilöiksi ja käynnisti näin heidän mahdollisen karkottamisensa Belgiasta. EU:n ulkosuhteista vastaava Josep Borrell sanoi, että diplomaatit ovat osallistuneet toimintaan, joka on vastoin heidän diplomaattista statustaan.
Viimeisimpänä Portugali kertoi tiistai-iltana karkottavansa 10 Venäjän Lissabonin-suurlähetystön henkilöstön jäsentä. Henkilöt on julistettu ei-toivottuiksi henkilöiksi ja heillä on kaksi viikkoa aikaa poistua maasta. Yksikään karkotettavista ei ole diplomaatti.
Ranska kertoi maanantaina karkottavansa 35 diplomaattia. Saksa kertoi niin ikään karkottavansa "merkittävän määrän" venäläisdiplomaatteja.
Venäjän presidentinhallinto tuomitsi eurooppalaismaiden toimet "lyhytnäköisiksi".
– Tämä johtaa väistämättä vastatoimiin, Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov totesi.
Uutinen päivitetty klo 18.38 vahvistuksella, että Suomi valmistelee venäläisdiplomaattien karkotusta.
Juttua päivitetty 20.20: Mainitaan myös Espanjan, Slovenian ja EU:n karkotukset.