Myös Viro karkottaa venäläisen diplomaatin liittyen ex-agentin Sergei Skripalin ja tämän tyttären myrkytystapaukseen.
Ulkoministeri Sven Mikser kertoi eilen, että karkotettava diplomaatti on Virossa toiminut Venäjän sotilasattasea. Mikser ei kertonut Postimees-lehden mukaan tiedotustilaisuudessa attasean nimeä hyvää diplomaattista tapaa noudattaen. Venäjän suurlähetystön sotilasattaseana Virossa työskentelee paikallisen median mukaan Oleg Afanashev.
Afanasheville annettiin Viron ulkoministeriön mukaan viikko aikaa pakata tavaroita ja valmistella poistuminen maasta.
GRU:n palkkalistoilla?
Virolaismedian mukaan Afanashev on Venäjän sotilastiedustelu GRU:n työntekijä. Hänen epäillään oleskelleen Virossa tarkoituksenaan värvätä ihmisiä yhteistyöhön venäläisten kanssa. Uutistoimisto BNS:n tietojen mukaan Afanashev olisi toiminut hyvin aktiivisesti.
Ulkoministeri Mikser ei ryhtynyt spekuloimaan, onko Virossa mahdollisesti muita diplomaattistatuksella maassa oleskelevia Venäjän agentteja.
Viro liittyy kuudentoista EU-maan joukkoon, jotka ovat päättäneet karkottaa venäläisiä diplomaatteja. Myös Suomi karkottaa yhden diplomaatin. EU:n ulkopuolisista maista diplomaatteja karkottavat ainakin USA, Kanada ja Norja, Australia ja Ukraina.
Ennenkokematon määrä
Kansainväliseen puolustustutkimukseen erikoistuneen keskuksen tutkija Ivo Juurvee sanoo Viron yleisradion err:n haastattelussa, että historiassa ei ole koskaan nähty samassa laajuudessa toteutettua diplomaattien karkotusta. Vuonna 1971 Britannia karkotti yli sata venälästä, mutta maa teki karkotuksen yksin.
Juurvee sanoo kylmän sodan näyttäneen sen, että naapurimaissa työskentelevät diplomaatit tai agentit korvaavat helposti vain yhdestä valtiosta karkotetut kollegansa. Nyt asia on vaikeammin korjattavissa, kun karkottajamaita on parikymmentä.
– Vakoojamaailmassa ei ole koskaan lopullista voittoa tai häviötä. On vain jatkuvasti käynnissä oleva työ. Jokainen takaisku tai voitto on vain tilapäistä, Juurvee sanoo.
”Karkotukset eivät toimi”
Viron parlamentin puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Marko Mihkelson epäileen err:n haastattelussa diplomaattikarkotusten tehoa.
Venäjä-asiantuntija Mihkelson sanoo, että länsi antaa Venäjälle vain työkaluja vastatoimiin.
– Karkotukset eivät vaikuta Venäjän ulkopolitiikkaan mitenkään. Ne eivät muuta Venäjän toimia, pikemminkin ne antavat Venäjälle mahdollisuuksia omiin vastatoimiin.
Mihkelson sanoo, että EU:n olisi mietittävä esimerkiksi Nord Stream 2:n eli Itämeren pohjaan suunnitellun uuden maakaasuputken suunnittelun keskeyttämistä tai jopa sen hylkäämistä kokonaan.
Useat Itämeren maat vastustavat Gazpromin suurimmalta osin omistaman putken rakentamista Venäjältä Saksaan. Myös USA on sanonut vastustavansa NS2:sta kansalliseen turvallisuuteen vedoten.
Asiantuntija perää muitakin toimia, joilla Venäjän ulkopolitiikan suuntaa olisi oikeasti mahdollista muuttaa. Niitä olisivat putkihankkeen lisäksi esimerkiksi Britannian mahdollisuus rajata Venäjän valtiollisten kaasu- ja polttoaineyhtiöiden rahaliikennettä.
EU-maat ovat yhtä mieltä siitä, että Venäjä on syyllinen entisen agentin ja tämän tyttären myrkyttämiseen. Skripal ja hänen tyttärensä myrkytettiin novitsok-hermomyrkyllä Salisburyssä. Myrkky on peräisin Venäjältä.
2:25