Erottaisitko aidon ihmisen tekoälyn luomasta kuvasta? Yliopiston testissä yllätys

Ihmiset ovat tämän kokeen mukaan jopa yllättävän huonoja erottamaan tekoälykuvat aidoista.

Tekoälyn tekemät aidonoloiset videot herättävät jo huolta. Waterloon yliopiston kokeessa selvisi, että siihen saattaa olla myös syytä.

Yliopiston testissä 260 ihmistä katsoi 20 kuvaa. Kymmenen kuvista esitti aitoja, Googlen kuvahausta löytyneitä ihmisiä; muut olivat tekoälyn luomia kuvia ihmisestä.

Koehenkilöt eivät tienneet, mikä kuvista on tekoälyn tekemä, eivätkä he olleet erityisen hyviä arvaamaan sitä. Vain 61 prosenttia koetelluista osasi erottaa tekoälykuvan aidosta. 

Tulos oli jonkinasteinen yllätys: yliopiston tiimi oli nimittäin olettanut, että ainakin 85 prosenttia ihmisistä kykenisi erottamaan feikki-ihmisen aidosta.

– Ihmiset eivät ole niin hyviä erottelemaan näitä kuin itse uskovat, koetta tekemässä ollut Andreea Pocol toteaa tiedotteessa.

Ihmiset ovat "jäämässä jälkeen"

Koehenkilöt vertailivat kuvissa esimerkiksi sormia, hampaita ja silmiä, mutta eivät silti kyenneet aina tekemään oikeaa määrittelyä kuvan alkuperästä. Pocol huomauttaa, että kokeessa osanottajat tuijottivat kuvia pitkään, mutta netissä moni selailee otoksia nopealla tahdilla.

– Ihmiset doomscrollaavat tai heillä ei ole aikaa huomata eroja, Pocol toteaa.

Advances in Computer Graphics -lehdessä tutkijat toteavatkin, että "ihmiset ovat jäämässä jälkeen" kilpajuoksussa tekoälyn kanssa.

Kaiken muun lisäksi koe tehtiin 2022, ja tekoäly on vain kehittynyt tämän jälkeen. Pocolin mukaan AI-teknologian hyvin nopea kehitys vaikeuttaakin sen uhkien ymmärtämistä.

Katso myös: Tekoälyrobotti kertoi, millaista viiniä joisi, jos voisi juoda – vastaus huvittaa

 

Lue myös:

    Uusimmat